Recensie: Gek van Mezelf – Alwin Ritstier

In ‘Gek van mezelf’ kruipen we in het hoofd van Alwin Ritstier, die al meer dan 20 jaar kampt met extreme angsten. Zijn grootste angst is om dood te gaan. Bij elk pijntje of bobbeltje is hij ervan overtuigd dat hij kanker heeft of dat zijn hart het begeeft. Bij elke paniekaanval denkt hij dat hij erin zal blijven. Hoe is het om zo te leven? Hoe is het om niet meer naar buiten te durven, omdat de angst dat er iets gebeurt zo groot is dat je liever thuisblijft? Als hij bijna dertig is gaat de knop om, en begint hij aan zijn angsten te werken. Mét succes.

Het verhaal van ‘Gek van Mezelf’

In het boek ‘Gek van Mezelf‘* lezen we over het leven van de millenial Alwin Ritstier. Alwin kampt al vanaf zijn jeugd met angstproblemen. Dankzij bepaalde gebeurtenissen door de jaren heen, zijn Alwin’s angsten alleen maar heftiger geworden. Totdat hij besluit om het roer om te gooien en aan zichzelf te gaan werken. Zijn extreme angsten zullen misschien wel nooit overgaan, maar er mee leren leven is de eerste grote stap.

‘Gek van Mezelf’ geeft een interessante kijk op het leven van iemand met een angststoornis. Het is zo geschreven dat het net lijkt of dat Alwin zijn verhaal tegen jou verteld, zonder enige poespas maar wel met de nodige, grovere woorden tussendoor. En daar moet je tegen kunnen. Persoonlijk vond ik dit geen probleem. Hij komt in het boek net zo over als op zijn Youtube kanaal en dat is fijn. Het lijkt net alsof hij een persoonlijk gesprek met je aangaat. Dat heeft hij (samen met zijn ghostwriter waar hij eerlijk voor uit durfde te komen) mooi op papier gezet!

Boordevol illustraties en foto’s!

Het boek is mooi opgemaakt met tekeningen en foto’s van de auteur. Ook is het boek opgedeeld in verschilende secties die ieder hun eigen kleur hebben. In het begin legt Alwin uit waar de kleuren van de pagina’s precies voor staan. Zo staan de rode pagina’s bijvoorbeeld centraal voor de rode draad in zijn leven en de witte pagina’s voor hoe zijn angst is ontstaan. In het boek vind je ook meerdere QR codes naar extra videos die nooit eerder online zijn verschenen. Erg leuk om tussendoor te kijken!

Zelf een angststoornis?

Toch vond het wel confronterend om te lezen dat als je dingen of bepaalde situaties vermijd, dat ook een vorm van angst is. Ik vermijd nogal vaak dingen en situaties. Maar komt dat omdat ik angstig ben voor een bepaalde situatie of komt dat omdat ik een echte huismus ben en liever thuis zit? Alleen thuis zijn vind ik niet erg en overigens luister ik ook nooit naar het kloppen van mijn hart. Maar als ik ergens naartoe moet, dan ga ik liever niet alleen. Tenzij er geen andere optie is.

Tegenwoordig kom ik trouwens helemaal nergens door het virus. Ik ben wel heel benieuwd hoe ik alles weer op ga pakken als we straks weer overal naartoe kunnen. Zit ik dan nog steeds zoveel thuis omdat ik natuurlijk een webshop van thuis uit heb, of ga ik wel wat dingen ondernemen?

Conclusie

‘Gek van Mezelf’ is een boek wat volledig buiten mijn comfortzone valt. Normaliter lees ik alleen Young-Adult -en Fantasy boeken. Ik lees eigenlijk nooit non-fictie, maar toch vond ik het erg interessant om over Alwin zijn angsten te lezen. ‘Gek van Mezelf’ krijgt van mij dan ook 4 hele dikke sterren die Alwin dubbel en dwars verdiend heeft. Het verhaal was niet alleen heel aangrijpend en puur, maar ook erg informatief. Je komt erachter hoe je moet handelen als er een persoon in je leven komt die een angststoornis heeft. Ik ben zelf weleens gespannen en ik vind het ook maar wat spannend om ergens in mijn eentje naartoe te gaan, maar echt angstig ben ik eigenlijk nooit.

Hoe erg ik ook genoten heb van het lezen van dit boek, denk ik echter dat het boek alleen leuk is voor de mensen die Alwin op social media volgen, en dan met name op Youtube. Daarnaast valt hij soms wat in herhaling. Na één keer te hebben gelezen dat Friends zijn favoriete serie is weet ik het wel. Dat hoeft van mij niet nog een paar keer naar boven gebracht te worden.

Natuurlijk heb ik door het kijken van zijn videos al een groot gedeelte over zijn angststoornis meegekregen. Maar door het lezen van ‘Gek van Mezelf’ duik je veel dieper in het verleden van Alwin waarin hij zichzelf en zijn gedachtes bloot geeft. ‘Gek van Mezelf’ is een echte must voor alle volgers van Alwin’s ‘Vet Gezellig’ Youtube kanaal!

Heb jij weleens een ‘Vet Gezellig’ video op Youtube gekeken?

Titel: Gek van Mezelf| Auteur: Alwin Ritstier | Illustrator: Alwin Ritstier | Genre: Non-Fictie, Psychologie | Pagina’s: 271 | ISBN: 9789400511835 | Waardering: ★★★★☆

*Dit is een affiliate link. Als je gebruik maakt van deze link en iets bestelt op deze site, dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niks extra’s en hierdoor help je mij en mijn blog te ondersteunen!

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post