fourth wing leesboek en violet waxmelts en xaden waxmelts

Fourth Wing – Rebecca Yarros

Fourth Wing was dé hype van 2023. Bij mij was de hype een beetje aan me voorbij gegaan, omdat ik rond die tijd hoogzwanger en uitgeput was. Op het moment dat ik hoorde dat er een Nederlandse vertaling van het boek zou verschijnen in het najaar van 2023, had ik deze meteen ge-preordered. Om hem vervolgens weer te annuleren toen er een speciale holiday edition was aangekondigd, met extra hoofdstukken. Deze kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Maar was Fourth Wing echt de hype waard?

Het verhaal van Fourth Wing

Het verhaal draait om Violet Sorrengail. Ze is 20 jaar oud en het plan was om deel te nemen aan het Scribe Quadrant om een rustig leven te lijden omringd door boeken en geschiedenis. Helaas voor Violet gaat dat plan niet door. Haar moeder en tevens de commandant generaal, heeft haar opgedragen om een Dragon Rider te worden. Samen met honderden andere kandidaten moet ze verschillende opdrachten uitvoeren om één van de elite te worden. En deze opdrachten zijn dodelijk.

Velen van haar medekandidaten willen Violet uit de weg ruimen wanneer ze erachter komen wat haar afkomst is. Vooral Xaden, de meedogenloze en woest aantrekkelijke Wingleader van het Squadron. Op het Basgiath zijn er maar twee opties: afstuderen of sterven. Zal de breekbare Violet haar eerste jaar op Basgiath overleven?

Personages

Violet Sorrengail vind ik een enorm sterk hoofdpersonage. Ze is zeker geen pushover en je ziet haar van begin tot eind helemaal opbloeien. Ze zet alles op alles om te kunnen overleven. Ze maakt snel vrienden, maar ook snel vijanden. Violet is slim en heeft haar lichaamsbouw niet echt mee om een echte Dragon Rider te worden. Ze is zeer tenger, maar ze gebruikt haar brein om haar vijanden uit te schakelen.

Dan hebben we onze nieuwe bookish boyfriend, shadow daddy Xaden Riorson. Op het moment dat je hem ontmoet weet je dat je hem wilt hebben, maar hij way out of your league is en wellicht niet de meest betrouwbare boyfriend die je maar kunt wensen. Xaden is erg op zichzelf maar naarmate het verhaal vordert, kom je steeds meer over hem te weten.

De vrienden van Violet komen ook uitgebreid in het verhaal voor. Zo heb je Dain, Violet’s beste vriend van kleins af aan. Rhiannon, haar nieuwe beste vriendin die ze in de rij voor hun eerste opdracht heeft ontmoet. Ridoc, die commentaar levert op letterlijk alles en Liam, haar persoonlijke lijfwacht. En last but definitely not least – draken spelen ook een erg grote rol in het verhaal, maar daar ga ik niet te veel over verklappen.

Conclusie

Door de enorme hype rond Fourth Wing, was ik zeer sceptisch om aan dit boek te beginnen. Ik had namelijk torenhoge verwachtingen van dit boek en dit pakt meestal wel goed uit, maar zeker niet altijd. Maar Fourth Wing was voor mij 100% de hype waard! Want wat een boek was dit! Iedere dag keek ik er weer naar uit om ‘s avonds helemaal te verdwijnen in de wereld van Violet en Xaden.

Draken in films en in games vind ik altijd ontzettend tof, maar ik heb in het verleden niet zoveel boeken gelezen waar draken in voorkomen. Maar dankzij games als Final Fantasy XIV, waar draken ook via gedachten tegen je praten, hoorde ik meteen de stemmen in mijn hoofd hoe ze moesten zijn.

Alles was precies goed. Zoals de kleine cliffhangers na ieder hoofdstuk zodat je steeds maar door en door wilde lezen. Maar ook de spanning, de romantiek en de hoeveelheid smut. Ik kreeg er ook een klein beetje Game of Thrones vibes van als in, je wist niet of jouw favoriete personage het einde van het boek wel zou gaan halen. En spoiler alert – er liepen wel wat tranen over mijn wangen toen ik het einde van het boek naderde!

Heb jij Fourth Wing al gelezen?

Titel: Fourth Wing |  Auteur: Rebecca Yarros | Uitgeverij: Red Tower Books | Genre: Fantasy, Romance, New Adult | Pagina’s: 518 | ISBN: 9781649376169 | Waardering: ★★★★★

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post