Gefeliciteerd Leonard Peacock – Matthew Quick

Leonard Peacock wordt vandaag achttien. Ouder zal hij niet worden. Vandaag is de dag waarop hij zichzelf van het leven zal beroven met het oude pistool van zijn grootvader.
Maar eerst heeft hij nog een missie te volbrengen. Hij wil de vier belangrijkste mensen in zijn leven een cadeau geven, zodat ze weten dat het niet hun schuld is dat hij er straks niet meer is. En hij moet degene vermoorden die zijn leven tot een hel heeft gemaakt: zijn vroegere beste vriend.

IMG_7951_2

In Gefeliciteerd, Leonard Peacock maak je kennis met Leonard, een achttienjarige jongen die zelfmoord wilt plegen op de dag van zijn verjaardag. Met het oude nazipistool van zijn grootvader en een bordje havermoutpap, zit hij te bedenken hoe hij dit zal aanpakken. Allereerst wil hij de vier belangrijkste personen in zijn leven een cadeautje geven, om voor de laatste keer een glimlach op hun gezicht te zien en hen te laten weten dat het niet aan hen ligt. Daarna is hij van plan om zijn vroeger beste vriend, Asher Beal, te vermoorden – aangezien hij van Leonard’s leven een hel heeft gemaakt. Wanneer dit gepiept is, is hij van plan om zichzelf van het leven te beroven.

Op deze dag, gedraagt Leonard zich een beetje opstandig tegenover zijn leraren, aangezien hij er de volgende dag toch niet meer is. Hij vraagt zich nog wel steeds af waarom zijn favoriete leraar, Herr Silverman, zijn mouwen nooit opstroopt. Het liefst komt hij hierachter voordat hij er straks niet meer is. Ook neemt hij geen afscheid van de vier belangrijkste personen in zijn leven. Hij wil afscheid van ze nemen wanneer ze nog steeds gelukkig zijn en geen flauw benul hebben van wat Leonard van plan is.

Kan Leonard zijn zelfmoordactie geheim houden, of komen mensen er gedurende de dag toch achter wat hij in zijn schild voert?

IMG_7956_2

Een tijdje terug kreeg ik een persbericht in mijn inbox van Lemniscaat over dit boek. Na het lezen van Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten, sprak de samenvatting van Gefeliciteerd, Leonard Peacock me meteen aan (mede doordat het geschreven was door Matthew Quick – ik wilde al heel lang een boek van hem lezen). Ik heb gemerkt dat het onderwerp zelfmoord me wel aanspreekt omdat je echt heel erg met de personages mee leeft en ze zo graag in de juiste richting wilt sturen. Zo ook Leonard, al vond ik hem wel een beetje raar aan het begin van het verhaal.

Je komt er namelijk vrij snel achter (tweede pagina!) dat hij zijn vroegere beste vriend wilt vermoorden en daarna zelfmoord wilt plegen. Tja, dan zit er toch iets niet goed in je bovenkamer, lijkt mij zo. Na verloop van tijd kom je er natuurlijk wel echter waarom hij dit van plan heeft en krijg je beetje bij beetje toch medelijden met Leonard.

IMG_7953_2

Naarmate het verhaal zich vorderde, vond ik het eerlijk gezegd steeds saaier worden ^^” Het begin vond ik heel interessant en de sarcastische verwijzingen (die je soms onderaan de pagina kunt vinden), waren ook grappig. Maar op den duur begon het verhaal me een beetje te vervelen. Voor mijn gevoel werd er teveel teruggeblikt naar vroeger of zoiets – ik kan het niet helemaal plaatsen waarom. Zo net na de helft van het boek, vond ik het toch wel weer heel interessant en kon ik haast niet meer stoppen met lezen.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik heel erg moest wennen aan de schrijfstijl. Jullie weten waarschijnlijk wel dat ik voornamelijk Young-Adult boeken lees en dat daarom deze Psychogische Thriller wel even wennen was. Er komt een hoop gevloek voor in dit boek en het leest niet zo vlot weg als een YA boek. Aangezien het boek niet zo heel dik is, moet je goed je koppie erbij houden, anders mis je belangrijke onderwerpen/onderdelen van het verhaal!

IMG_7950_2

Titel: Gefeliciteerd, Leonard Peacock | Originele titel: Forgive Me, Leonard Peacock | Auteur: Matthew Quick | Uitgeverij: Lemniscaat | Genre: Roman, Psychologische thriller, Fictie | Pagina’s: 215 | ISBN: 9789047704966 | Waardering:★★★☆☆

Graag wil ik Uitgeverij Lemniscaat nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Koop bij bol.com

3 Comments

 • Yolande

  March 2, 2016 at 6:00 pm

  Jammer dat het boek je niet zo beviel. De kaft en het verhaal vind ik veelbelovend, jammer dat het verhaal dat niet waar kan maken.

 • Judith

  March 2, 2016 at 9:02 pm

  Dit klinkt zeker als een heel spannend boek! Jammer alleen dat het een beetje tegenviel (een boek mag natuurlijk niet saai worden) en dat je veel moest wennen aan de schrijfstijl. Toch blijf ik toch wel erg benieuwd naar dit boek.

 • zwartraafje

  March 8, 2016 at 9:12 pm

  Jammer dat het niet helemaal je ding was. Ik heb tot nu toe nog maar één boek van deze auteur gelezen (Maak me gek!) en dat viel toen gelukkig wel mee.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post