Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten – Jasmine Warga

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen.

Maar ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven.

Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

IMG_7771_2

In Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten volg je Aysel, een zestienjarig meisje dat van plan is om een einde aan haar leven te maken. Ze is bang dat ze de trekjes van haar vader heeft geërfd en dat ze op een gegeven moment ook ontspoort en iets vreselijks gaat doen. Op school wordt er achter haar rug om geroddeld en ze ziet het niet meer zitten om verder te leven. Ze weet alleen niet goed hoe ze dit moet doen – zelfmoord plegen. Ze komt op een website terecht genaamd soepelheengaan.nl waarop een hoop mensen staan ingeschreven die een zelfmoordpartner zoeken.

Dan ontmoet ze iemand op de website wiens gebruikersnaam FrozenRobot is. Ze zoekt contact met hem en komt erachter dat zijn echte naam Roman is. Roman is een zeventienjarige jongen en wil alleen maar Aysel afspreken als ze hem niet op het allerlaatste moment laten zitten. De reden van zijn zelfmoordneigingen is best wel tragisch en Aysel probeert hem ervan te overtuigen dat het niet zijn schuld is.

Wanneer de dag om zelfmoord te plegen steeds dichtbij komt, begint Aysel steeds meer en meer te twijfelen. Op school gaat het nu wat beter en ze heeft zelfs aangeboden gekregen om een natuurkunde zomerprogramma te volgen, aangezien ze daar heel erg goed in is. Kan ze Roman overtuigen om te stoppen met die idiote plan, of zal ze zich er toch bij neer moeten leggen?

IMG_7777_2

Aan de ene kant was ik een beetje bang om in Mijn Hart en Andere Zwarte gaten te beginnen, omdat ik dacht dat ik heel veel herkenbare dingen zou tegenkomen. Gelukkig was dit niet het geval, want hoewel ik in een dipje zit op het moment, heb ik ook weer geen zelfmoordneigingen – dat gaat me een beetje te ver. Maar een emotioneel verhaal, dat was het zeker.

Het verhaal was erg realistisch geschreven wat je, nadat je het boek uit hebt, ook zeker aan het denken zet. Ik kon het me haast niet voorstellen maar het is echt een heftig onderwerp waar vele tieners tegenwoordig mee zitten. Ik ken het gevoel wel van er niet bijhoren op die leeftijd, maar toch heb je meestal wel een paar vrienden en familieleden waar je op terug kunt vallen en die dezelfde interesses hebben als jijzelf.

Gelukkig leest het boek snel weg, waardoor je soms even vergeet dat het over zo’n heftig onderwerp gaat. In het begin komt het misschien wat langzaam op gang, maar daarna kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik moest het boek wegleggen omdat ik zo moe was dat ik mijn ogen niet meer open kon houden, maar het liefst had ik het boek de tweede keer dat ik het oppakte, in één ruk uitgelezen.

IMG_7776_2

De laatste 30 pagina’s gingen voor mijn gevoel heel snel – misschien wel te snel. Er gebeurde ineens zoveel in zo’n korte tijd en dat vond ik een beetje jammer! Het had wel iets uitgebreider gemogen. In het boek zie je namelijk bij ieder hoofdstuk hoeveel dagen er nog volgen voordat het 7 april is, de dag dat Roman en Aysel gepland hebben om zelfmoord te plegen. Bij ieder hoofdstuk zie je dus dat er weer één dag voorbij is, of soms geen. Maar wanneer je het einde nadert, zijn ze ineens twee dagen vooruit gesprongen.

Ik denk dat dit boek depressieve/sombere jongeren wel aan het denken zet, er is namelijk zoveel meer te zien in de wereld. Dat “er niet bij horen” gaat op een gegeven moment wel over. Het zou zonde zijn om er op zo’n jonge leeftijd een eind aan te maken, terwijl er zulke leuke mensen bestaan die dezelfde interesses hebben als jij. Voor je gevoel gaat het boek niet over een zware depressie en zelfmoordneigingen, wat fijn wegleest zodat je er niet constant over na hoeft te denken als je er zelf mee zit.

IMG_7781_2

Titel: Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten | Originele titel: My Heart and Other Black Holes | Auteur: Jasime Warga | Uitgeverij: Karakter | Genre: Young Adult, Contemporary, Drama, Roman | Pagina’s: 301 | ISBN: 9789045210148 | Waardering:★★★★☆

Koop bij bol.com

3 Comments

 • Thyrze

  February 15, 2016 at 9:27 pm

  Ik vind dit boek echt zo mooi <3

 • Floor Daasvand

  February 17, 2016 at 7:39 pm

  Klinkt als een interessant maar heftig boek!

 • – Gefeliciteerd, Leonard Peacock – Matthew Quick |

  March 2, 2016 at 7:32 am

  […] tijdje terug kreeg ik een persbericht in mijn inbox van Lemniscaat over dit boek. Na het lezen van Mijn Hart en Andere Zwarte Gaten, sprak de samenvatting van Gefeliciteerd, Leonard Peacock me meteen aan (mede doordat het geschreven […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post