huizen

Mijn ervaringen met het zoeken naar een koopwoning

Het is je vast niet ontgaan dat de huizenprijzen maar blijven stijgen. Hierdoor wordt het knap lastig om aan een koopwoning te komen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door wat er allemaal speelt in de wereld. Eerst was daar de coronacrisis en daarnaast is de oorlog in Oekraïne nu ook al een tijdje aan de gang. De ene crisis volgt de andere weer op. Het zijn onzekere tijden waar we op dit moment in leven. Vandaag deel ik mijn ervaringen met het zoeken naar een koopwoning!

Hypotheekgesprek

In 2019, net voor de coronacrisis, hebben mijn vriend en ik een koopwoning kunnen bemachtigen. We mogen vandaag de dag echt van geluk spreken dat het toentertijd gelukt is. Allereerst moesten we onze financiën op orde hebben. Want hoeveel konden we eigenlijk hypotheken?

We hebben uiteindelijk twee verschillende hypotheekgesprekken gehad. De één ruim een jaar na de ander. We konden dus uiteindelijk meer hypotheken dan dat we in eerste instantie dachten omdat we een jaar extra konden sparen. Een echte meevaller dus! Vanuit dit laatste gesprek, vervolgden we onze zoektocht.

Bezichtiging van een koopwoning

Er staan prachtige huizen te koop in Nederland. Voor mijn gevoel blijven mensen vaak hangen op de plek waar ze zijn opgegroeid. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat je dichter bij je werk wilt gaan wonen. Ik werkte in Breda en mijn vriend in Tilburg, dus in deze omgeving waren we ook aan het rondneuzen. Helaas waren huizen in Breda op dat moment onbetaalbaar voor ons. Er stond een leuk huis te koop in Tilburg wat in ons straatje viel dus daar hadden we een bezichtiging voor gepland. Het huis had een prachtige houten vloer en een heel schattig keukentje. Echter was ik van gedachten veranderd en wilde ik eigenlijk helemaal niet in Tilburg gaan wonen.

Een bepaalde plaats moet je maar net liggen en dat merk je snel genoeg. Stel jij wilt in de omgeving van Venlo gaan wonen omdat je daar werkt. Tegelen is dan een erg goede optie als je niet van het drukke stadsleven houdt. Het is een dorp dat tegen Venlo aan ligt. Zoek bijvoorbeeld naar huis te koop Tegelen en je komt een aantal prachtexemplaren tegen!

Indien je een echt stadsmens bent, kun je maar beter niet in een dorp gaan wonen. Ik denk dat dat je niet echt gelukkig maakt. Het voordeel is dat er in een stad vaker huizen te koop staan dan in een dorp. Zoek maar eens op huis te koop Venlo. Als ik geen heimwee zou hebben naar vrienden en familie, dan zou ik het wel weten!

Een bod uitbrengen

Op het moment dat we eenmaal hét huis hadden gevonden, was het tijd om een bod uit te brengen. De huizen gingen tijdens onze zoektocht als warme broodjes over de toonbank. Daarom durfden we het niet aan om een lager bod uit te brengen dan de daadwerkelijke vraagprijs. Van tevoren hadden we met elkaar al afgesproken dat we nooit zouden overbieden. Vandaag de dag mag je van geluk mag spreken als je überhaupt al een bod uit kunt brengen op je potentiële nieuwe woning!

Wat vind jij van de huizenmarkt op dit moment?

You may also like

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post