Voel je meer betrokken in jouw gemeente

We doen ons best om allemaal een steentje bij te dragen in deze wereld. Afval goed scheiden en minder vaak vlees eten is iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Vaker de fiets pakken voor korte afstanden in plaats van de auto vind ik ook een mooi begrip. Echter is het wel de bedoeling dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, want in je eentje een mooiere wereld creรซren, dat lukt helaas niet.

Ik zeg het niet graag maar ik denk dat gedurende deze periode waarin het Coronavirus nog door de wereld heen dwaalt, de natuur ook wel wat op zal knappen. Denk bijvoorbeeld eens aan al die uitlaatgassen die normaal gesproken, iedere dag weer de wereld in gaan. Dat is nu ook een stuk minder. Men vervuilt het milieu gewoon minder nu de meeste van ons massaal thuis moeten blijven.

Gemeentepeiler app

Om het iets dichter bij huis te houden, kun je als burger ook jouw steentje bijdragen in jouw gemeente, dorp, wijk of buurt. Dankzij de opkomst van een innovatieve app genaamd Gemeentepeiler, worden inwoners om advies gevraagd. Als inwoner krijg je peilingen binnen op je smartphone die je daardoor gemakkelijk en snel kunt beantwoorden. Zie het als een soort van Whatsapp bericht wat bij je binnenkomt. Binnen een paar minuten heb je de peilingen beantwoord en krijg je meteen een tussenresultaat te zien. Na afloop kun je ook het eindresultaat gemakkelijk en snel inzien. Geen ellenlange vragenlijsten meer die binnenkomen via je brievenbus en je vervolgens ingevuld weer terug dient te sturen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de traditionele wijze ook vaak over het hoofd zie.

De handen ineenslaan

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om burgers te betrekken bij het meedenken van de gang van zaken in hun desbetreffende leefomgeving. Een gemeente kan inwoners door middel van participatie betrekken bij hun toekomstplannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets simpels zoals het stellen van vragen tijdens een inloopavond of een iets ingewikkelder proces, zoals bijvoorbeeld een burgerreferendum.

Persoonlijk zie ik mezelf niet zo snel naar bijvoorbeeld een inloopavond gaan om vragen te stellen. Een app daarentegen spreekt me wel heel erg aan! Indien ik via een korte vragenlijst mijn wijk beter kan maken, waarom zou ik die dan niet invullen?

Een wereld van verschil

Zoals jullie misschien al wel weten, ben ik afgelopen december verhuisd van een huurhuis in een gehorige wijk, naar een koopwoning in een rustige wijk. Ik merkte meteen een wereld van verschil tussen beide wijken. Er lag altijd zoveel rommel op straat daar waar ik eerst woonde. Om maar een voorbeeldje te noemen – wanneer ondergrondse containers volzaten, gooide men hun afval er gewoon naast, terwijl ik het altijd terug mee naar huis nam. Waarna ik een volle vuilniszak maar op het balkon plaatste omdat ik anders ook niet goed wist wat ik er mee aan moest. Erg vervelend, maar het gaf me gewoon geen goed gevoel om een vuilniszak zomaar op straat te dumpen.

Nu woon ik nu in een wijk waar bijna geen vuiltje op straat ligt. Je merkt dat zowel de gemeente als de buurtbewoners hun steentje bijdragen om de wijk netjes te houden, en dat geeft een heel fijn gevoel! Daarnaast is het hebben van eigen containers zo heerlijk. Je hoeft gewoon niet meer met andermans rotzooi te dealen.

Zou jij de tijd nemen voor het invullen van zo’n vragenlijst?

You may also like

2 Comments

  • Audrey

    April 30, 2020 at 10:50 am

    Mijn gemeente heeft een eigen bewonerspanel en daar doe ik aan mee. En ik ben trouwens ook wel eens op zo’n inloopavond geweest, haha. Maar ik heb vroeger ook bij de gemeente gewerkt, dus ik voel me sowieso extra betrokken.

  • Ximaar

    May 5, 2020 at 9:30 am

    Ik gebruik geen app-araat, maar parcipeer al 20 jaar. Ik verwonder me al jaren over jonge mensen die alleen het (inter-)nationale nieuws volgen en totaal niet het regionale of locale. En aan dat laatste heb je meer en je kan er meer een rol in spelen. Onze gemeente stuurt me al een jaar of 15 enquettes via de mail, die ik immer naar eer en geweten invul. Via een de Fietsersbond heb ik al regelmatig contact met verkeersambtenaren. Ben ook bij veel klankbordgroepen geweest. Als je niet oppast, dan komen daar vooral Nimby-figuren op af. Het gaat hen er niet om dat een wijk of buurt er op vooruit gaat, maar dat er voor hen niets gaat veranderen. Regelmatig bel ik het gemeentenummer als ik zwerfvuil zie dat voor mij teveel is om even weg te werken. Binnen een week komt dan de gemeente langs die het dan bij de nieuwe McDonald keurig schoonmaakt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post