Tips voor meer licht in huis

Ons huis is één grote fotografie studio voor mij. Onlangs ben ik verhuisd naar dit koophuis en ben ik nog steeds zoekende waar ik de beste foto’s kan maken voor dit blog. Een plekje vrij maken omdat de woning nog een beetje rommelig is, is de eerste stap. Daarna kijk ik naar de lichtinval – komt het product mooi tot zijn recht, of moet ik toch een ander plekje gaan zoeken om te fotograferen?

Persoonlijk vind ik het altijd wel een uitdaging om hét perfecte plekje in huis te vinden waar je mooie plaatjes kunt schieten. Het ene plekje is het andere niet, helaas. Ik mag van geluk spreken dat we een hoekhuis aan de haak geslagen hebben, zodat we vanaf de zijkant nog wat extra lichtinval hebben. Toch hebben we hier en daar nog wel wat donkere hoekjes in huis, maar daar hebben we zelf voor gekozen. Zo hebben we bijvoorbeeld de muur achter de TV donkerblauw geverfd en zo ook de muur van mijn boekenhoekje – om het extra knus te maken. Indien je jouw woning toch wat lichter wilt maken, heb ik een aantal tips voor je!

1. Richt je woning in met lichte kleuren

Je muren hoeven niet altijd standaard wit te zijn om het licht in huis te maken. Kies gerust een andere, leuke lichte (of misschien wel felle?) kleur uit voor op de muren! Zet een leuk muziekje aan en gaan met die banaan – een muur verven hoeft echt geen moeilijk of langdurig karweitje te zijn!

Als je niet heel je kamer een make-over wilt geven, kun je gemakkelijk en snel lichte kleuren toepassen op je interieur. Kies bijvoorbeeld voor lichte kussentjes voor op de bank of (rol)gordijnen die lichtdoorlatend zijn. Een open vakkenkast is ook erg tof en helemaal hip op het moment. Zo zit je niet tegen de donkere achterwand van de kast aan te kijken.

2. Plaats een dakraam of lichtkoepel

Indien je een grotere stap wilt ondernemen om meer lichtinval in je huis te creëren, kun je ervoor kiezen om een dakraam of lichtkoepel te laten plaatsen. Indien je geen twee linkerhanden hebt, zou je dit ook nog zelf kunnen doen. Op zolder willen wij graag nog één of twee dakramen. We hebben nu namelijk geen natuurlijk licht op zolder en tevens kun je dakramen open zetten zodat het lekker door kan luchten.

Indien je beschikt over een plat dak, kun je daar een prachtige lichtkoepel in laten bouwen. Lichtkoepels zijn er is veel verschillende vormen en maten. Ik vind het persoonlijk altijd mooi om zo’n ingebouwde lichtkoepel bij iemand in zijn/haar woning te zien!

3. Spiegels en glazen deuren

Spiegels weerkaatsen licht dat bij je naar binnen schijnt. Daarnaast lijkt je kamer optisch ook groter. Zo heb je twee vliegen in één klap! Natuurlijk hoef je niet heel je kamer vol te hangen met spiegels, maar plaats deze op een tactische plek in je woonkamer.

Door bijvoorbeeld een hele houten deur te vervangen voor een deur met glazen platen erin, schijnt het licht van de kamer ernaast erdoorheen. Ook oogt de ruimte meteen wat groter. Ideaal als je het mij vraagt!

Beschik jij ook over een woning met veel lichtinval?

You may also like

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post