Top 5 leukste bordspellen voor een geslaagd avondje!

Ben je van plan om een bordspelavond te organiseren? Maar zijn de enige bordspellen die je in de kast heb staan Monopoly en Risk? Ik denk dat je daar wel een beetje op uitgekeken bent, of niet? Vandaag heb ik 5 leuke bordspellen op een rijtje gezet die er altijd een geslaagd bordspelavondje met vrienden van kunnen maken!

1. Mysterium

Mysterium is te vergelijken met games als Cluedo en Dix It. In Mysterium draait het allemaal om teamwork. Eén persoon kruipt in de huid van de geest die in het mysterieuze landhuis is vermoord. Het is zijn/haar taak om aan de andere spelers – de helderzienden die de moord in kwestie proberen op te lossen – zo duidelijk mogelijk aanwijzingen te geven wat betreft zijn/haar moordenaar. Dit gebeurt door middel van kaarten waar afbeeldingen op staan. Deze kaarten moeten overeen komen met de kaarten die open op tafel liggen van de moordenaar, de plek en het wapen. Iedere helderziende heeft een andere combinatie qua moordenaar, locatie en wapen.

Aan het einde van het spel is er slechts één echte moordenaar. Indien de helderzienden genoeg hints hebben verzameld, krijgen zij kaarten om het mysterie eens en voor altijd op te lossen. Gelukt? Gefeliciteerd, dan is iedereen een winnaar!

2. Harry Potter: Hogwarts Battle

Bij kaartspellen komt er vaak Deck Building aan te pas. Kijk maar naar kaartspellen zoals Magic the Gathering of Pokémon. Echter kan dit heel erg verwarrend worden voor de beginnende TCG (Trading Card Game) speler. Ook Harry Potter: Hogwarts Battle is een Deck Building game – maar dan van de onderste plank.

In Harry Potter: Hogwarts Battle moeten spelers zich door de jaren op Hogwarts heen worstelen. Je begint als Harry, Ron, Hermione of Neville in jaar één waar je het opneemt tegen vijanden als Draco Malfoy en Professor Quirrel. Je begint het spel met een standaard set kaarten, die je vervolgens uitbreid naar een heus deck door middel van je Galleons te spenderen zodat je nieuwe kaarten kunt kopen. Geleidelijk aan, creeër je je eigen deck – en het is helemaal niet moeilijk!

3. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een snel kaartspel wat gemakkelijk te begrijpen is. De kaarten spreken voor zich, je moet alleen de basisregels even weten. Naarmate je die hebt doorgenomen, weet je dat het een kwestie is van kaarten spelen en je beste pokerface op te zetten. Aan het einde van je beurt, trek je een kaart. Het doel is om géén, ik herhaal GEEN, bom te trekken uit de stapel kaarten die op tafel ligt. Trek je een bom, dan ben je af. Geëxplodeerde kat – bam.

4. Bears vs. Babies

In Bears vs. Babies moet je zo veel mogelijk verschillende beren, maar ook monsters te bouwen. Het is de taak van deze wezens om de afgrijselijke baby’s op te eten. En dit zijn niet zomaar baby’s – dit zijn baby’s met baarden, baby’s met laserogen, sushi baby’s en nog veel meer!

De monsters daarentegen kunnen bestaan uit het hoofd van een haai, die banjo speelt met kettingzagen als armen en die slecht is in dansen – juist ja. De speler die aan het einde van de game de meeste baby’s heeft opgegeten, is de winnaar!

5. Carcassonne

Carcassonne is eigenlijk gewoon één grote puzzel die je met meerdere mensen aan het leggen bent. Iedere beurt pak je een landtegel van de stapel om ervoor te zorgen dat de Franse stad Carcassonne langzaam maar zeker wordt opgebouwd. Bouw kloosters, wegen, kastelen en meer. Let er wel op dat je medespelers niet de kans krijgen om jouw kasteel over te nemen zodat zij er met alle punten vandoor gaan. Dit kun je voorkomen door een Meeple (ofwel, horige) meteen op jouw beginnende bouwwerk te plaatsen. Heb je een bouwwerk af? Dan krijg je daar punten voor. Degene met de meeste punten op het einde, wint!

Dit waren mijn top 5 bordspellen die het altijd goed doen tijdens een bordspelavondje! Ze zijn stuk voor stuk ook niet al te ingewikkeld om uit te leggen, dus je kunt vrijwel meteen aan de slag. Niemand zit er tijdens een bordspelavond op te wachten om een uur lang de spelregels door te nemen!

Speel jij vaak bordspellen?

You may also like

3 Comments

 • Céline

  February 4, 2020 at 11:25 am

  Zelf ben ik absoluut geen fan van Mysterium maar wel van Carcasonne <3

 • zwartraafje

  February 11, 2020 at 8:13 pm

  Veel te weinig eigenlijk. Carcassone vind ik nochtans heel tof. Ticket to Ride vond ik ook wel tof maar net iets minder als Carcassone. Dixit vind ik ook een heel leuk spel en Hogwarts Battle wil ik uiteraard graag een keertje spelen.

  1. Lieke

   February 28, 2020 at 2:24 pm

   Ticket to Ride heb ik eigenlijk nog nooit gespeeld, maar het lijkt me wel super leuk! Ik zag laatst ook een Scandinavische versie ervan in een bordspelwinkel. Die zag er wel heel gezellig uit, haha!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post