Ik kan haken!

Leren haken is al jarenlang een droom van me. Telkens probeerde ik die magische cirkel weer op te zetten om vervolgens schattige Amigurumi te kunnen haken. Steeds weer ging het mis en was ik enorm gefrustreerd. Vandaar dat mijn motivatie om door te gaan ook ver te zoeken was. Maar nu is het zover – ik kan haken!

Een sprong in het diepe

Een aantal jaren geleden had ik aan mijn moeder gevraagd of ze me wilde leren haken. Dat wilde ze wel en de haakspullen werden ook snel tevoorschijn getoverd. Mijn moeder is linkshandig en haakt links en dat is heel verwarrend als je zelf rechtshandig bent en daardoor ook rechts gaat haken. Ik snapte er dus eigenlijk vrijwel niks van. Ik probeerde het vervolgens mezelf aan te leren met verschillende plaatjes in boeken. Tevergeefs ging dat me ook niet goed af. Ik vond de plaatjes er té ingewikkeld uitzien en gaf snel op.

Die vervloekte, magische ring!

Laatst had ik met mijn schoonmoeder een knutselmiddag. Dit doen we zo eens in de twee weken. Ik vroeg aan haar of ze me wilde leren haken want zij haakt het ene na het andere project. Ze kwam met het idee om een aardbei te gaan haken. Zodat we in de toekomst misschien wel een volledig gehaakt fruitschaaltje konden creëren – leuk! Daarnaast zou het ook een redelijk makkelijk project zijn om mee te beginnen. Het eerste wat ik moest doen was die magische ring opzetten – mijn nemesis. Gelukkig had ze me erbij geholpen en na wat steken uit geprobeerd te hebben, ging het op zich wel. Het ging niet vanzelf en ik had daarbij ook veel hulp nodig maar hé – ik was na al die jaren aan het haken!

In de avond ging ik thuis weer proberen om die magische ring op te zetten, maar ik was hem alweer vergeten. Ik keek verschillende tutorials op Youtube om mijn geheugen weer op te frissen, maar het lukte me op de één of andere manier gewoon niet. Ik had me er weer bij neergelegd dat het me gewoon niet ging lukken zonder hulp. Maar ik kreeg ineens een helder moment – wat nou als ik gewoon wat basissteken ging oefenen en iets ging maken wat plat en vierkant is?

Beginnen bij het begin

Ik begon met het haken van een pannenlap, maar stopte daar al snel mee. Een pannenlap is iets wat ik toch niet gebruik. Ik gebruik namelijk altijd gewoon lekkere, dikke ovenhandschoenen. Al een tijdje was ik op zoek naar een mooie, gehaakte deken in de kleur okergeel om over mijn nieuwe leesstoel te hangen. Het leeshoekje is nu nog een beetje grijs en donker en er is (naast de veelal kleurrijke boeken) niet veel kleur te bekennen.

Mijn zoektocht kon beginnen en op internet zocht ik, heel simpel, naar haken voor beginners. Ik kwam uit op het Youtube kanaal genaamd Iedereen kan Haken. Daar vond ik een mooie gehaakte deken in de kleur okergeel. Het zag er niet al te ingewikkeld uit. Het enige wat ik nog nodig had was de juiste haaknaald en de bollen wol in de juiste kleur. Ik moet zeggen, dat het tot nu toe erg goed gaat! Het krult allemaal nog een beetje op, maar ik ga gewoon verder. Fingers crossed dat het later nog goed gaat komen als ik eenmaal een grotere lap heb gehaakt. Ik ben ontzettend benieuwd naar het uiteindelijke eindresultaat. Youtube is echt een uitkomst om te leren haken als je even geen echte hulp bij de hand hebt!

Kun jij haken?

You may also like

4 Comments

 • Audrey

  February 21, 2020 at 3:26 pm

  Heel tof! Ik kan helaas niet haken, maar het lijkt me wel relaxed om het te kunnen en zo dan iets met mijn handen te kunnen doen als ik tv kijk of zo.

  1. Lieke

   February 28, 2020 at 2:25 pm

   Het is inderdaad heel fijn om lekker te haken terwijl je een luisterboek luistert of TV aan het kijken bent inderdaad! Je hebt ook niet de neiging om even snel je telefoon erbij te pakken.

 • zwartraafje

  February 22, 2020 at 11:41 pm

  Haha, ik heb net het omgekeerde meegemaakt vermits ik als linkshandige heb leren haken van mensen die rechtshandig zijn. Blijkbaar ziet het er grappig uit wanneer je me bezig ziet vermits ik niet met mijn rechterhand de naald onder de draad door steek maar de draad er over leg met mijn linkerhand. De starthouding is dus hetzelfde maar ik beweeg mijn handen anders. Nu ja, op zich zie je dat natuurlijk niet aan het uiteindelijke resultaat. Zelf maak ik eigenlijk hoofdzakelijk sjaals. Figuurtjes vind ik niet ontspannend omdat je dan meer moet opletten en tellen. Wel jammer want anders zou ik zeker de Mandrake hebben willen maken die ik op Pinterest zag.

  1. Lieke

   February 28, 2020 at 2:27 pm

   Sjaals haken is wel een stuk ontspannender inderdaad doordat je niet zo hoeft op te letten op wat je aan het doen bent. Nu ben ik toch wel heel erg nieuwsgierig geworden naar hoe jij haakt, haha! Maar inderdaad voor het eindresultaat maakt het helemaal niks uit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post