Boardgame: Bejeweld

Bejeweld klinkt vast wel bekend in de oren bij zowel jong als oud. Het begon als een computerspelletje, maar sinds 2013 ligt er ook een bordspel van in de winkel. Door de jaren heen, trokken die shiny jewels steeds maar weer mijn aandacht en daarom heb ik er ook al een aantal keren mee in mijn handen gestaan, maar nog nooit de knoop doorgehakt om het daadwerkelijk te kopen. Tot ik hem vorige week in de uitverkoop zag liggen en ja, toen was hij van mij!

IMG_7757_2

Het spel opzetten

Allereerst vul je het witte bord met allemaal verschillende kleuren jewels. Let wel op dat je ze allemaal random neerlegt, zonder dat er drie of meer op een rij een setje vormen. Let er ook op dat je bij de eerste keer dat je het bord vult, geen power jewels (jewels met glittertjes erin) erbij legt. Die komen er later namelijk random in. Doe de overige jewels in het bijbehorende zakje (inclusief de power jewels) en leg vervolgens de verschillende muntjes bij elkaar. Je kunt ze eventueel ook op kleur sorteren, maar dit is (in mijn ogen) geen must.

IMG_7758_2

De spelregels

Kies welke speler er mag beginnen en het spel kan van start gaan! De spelregels zijn heel simpel; vorm – horizontaal of verticaal – setjes van drie of meer jewels, verwijder deze van het speelbord en je krijgt één of meerdere muntjes! Voor setjes van drie jewels krijg je één muntje, voor setjes van vier krijg je twee muntjes en voor iedere power jewel krijg je een extra muntje. De speler die als eerste drie verschillende setjes van drie verschillende kleuren muntjes heeft, wint het spel.

Wanneer je de jewels van het bord verwijderd, schuiven alle jewels op tot ze de overgebleven jewels raken. Ieder speler zit aan een andere kant van het speelbord en schuift de jewels voor hem/haar naar boven toe. Wanneer er tijdens het schuiven een combinatie van drie of meer jewels ontstaat, mag de speler die aan de beurt was, ook deze meetellen als een setje. Schud de jewels die in het zakje zitten een beetje door elkaar en vul het bord aan met een aantal jewels en dan is de volgende speler is aan de beurt! Het spel is wel een beetje op luck gebaseerd, want het ligt er een beetje aan welke jewels er uit het zakje getrokken worden. Als je een beetje mazzel hebt, kan de volgende speler met de nieuwe jewels al weer gelijk een combinatie maken.

Als er geen setjes meer gemaakt kunnen worden, vervang je de middelste vier jewels door vier nieuwe jewels. Dan mag de speler die geen combinatie kon maken, gewoon weer verder spelen.

IMG_7765_2

Shiny jewels! RAINBOWS!

Natuurlijk kon ik dit bordspel niet alleen spelen, dus vroeg aan Vera of ze met mij mee wilde spelen én of ze samen met mij het bordspel wilde reviewen. Ze vond het een super leuk idee dus dat hebben we dan ook gedaan ;D We kwamen erachter dat je dit bordspel eigenlijk wel degelijk in je eentje kunt spelen, al is het wel een beetje eenzaam natuurlijk. Het is wel een erg ontspannend spel en fijn om even tussendoor te spelen als je niet zo heel veel tijd hebt. Dus in plaats van je mobiel of tablet erbij te pakken, kun je ook even tien minuutjes gaan zitten om dit spel te spelen. Bejeweld is ook heel gemakkelijk uit te leggen (voor het geval je toch even een potje tegen iemand anders wilt doen), dus je kan vrijwel meteen van start.

Met z’n tweeën dit spel spelen is goed te doen, wil je het met meerde mensen spelen, dan wordt het al wel snel saai omdat je constant op de ander moet wachten. Natuurlijk is dat met ieder bordspel zo, maar bij Bejeweld komt niet echt veel denkwerk aan te pas en als jij een combinatie van jewels ziet en de andere speler ziet deze niet, kan dat best frustrerend zijn.

Bejeweld is trouwens echt wel een lust voor het oog want de jewels zijn zo shiny! Vooral als de zon er recht op schijnt, dan ontstaan er gewoon allemaal regenbogen op tafel en het is zo mooi ._.

IMG_7760_2

Titel: Bejeweld | Uitgever: Hasbro | Aantal spelers: 2-4 spelers | Genre: Strategisch | Leeftijdscategorie: 8-99 jaar | Speeltijd: ~10 min. (2 spelers) | EAN: 5010994727819 | Jaar: 2013 | Waardering: ★★★☆☆

4 Comments

 • Marcia

  February 17, 2016 at 10:42 am

  Ik wist helemaal niet dat er een bordspel was van Bejeweld! Hoewel het spel er super mooi uitziet, denk ik dat ik toch maar oversla.. het ziet eruit als een spel waarvoor je veel geduld moet hebben (wachten totdat de andere spelers klaar zijn) en dat is nu juist niet mijn sterkste kant 😛

 • zwartraafje

  February 17, 2016 at 12:58 pm

  Dit spel heb ik vroeger echt vaak gespeeld. Zo vaak dat mijn ouders op de duur even verslaafd werden. Zij hebben het zelfs langer gespeeld als ik. 🙂 Misschien moet ik hen dus dit bordspel eens cadeau doen.

 • Joyce rdt

  February 17, 2016 at 3:12 pm

  Helemaal nieuw voor me ik ken alleen de applicatie haha. Het ziet er inderdaad wel heel cool uit!

  Liefs.x

 • Judith

  February 17, 2016 at 10:01 pm

  Hier was ik vroeger echt helemaal verslaafd aan op de computer. Wat grappig (en leuk uiteraard) dat er nu een bordspel van is. Voor het oog ziet het er in ieder geval heel tof uit. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post