Creatieve activiteiten die je kunt doen tijdens quarantaine

Naar aanleiding van mijn artikel over activiteiten die je kunt doen tijdens quarantaine, merkte ik dat er ook veel vraag is naar creatieve activiteiten die je kunt doen tijdens quarantaine. Normaliter ben ik een bezig bijtje die vaak te weinig tijd over heeft dan teveel. Maar op dagen zoals deze, merk ik wel dat iedere dag een soort herhaling is van de dag ervoor. Daarom zet ik vandaag voor jullie, maar ook voor mezelf, een aantal creatieve activiteiten op een rijtje. Misschien vinden we met z’n allen spontaan wel een nieuwe hobby!

1. Kleuren

Kleuren? Dat is toch voor kinderen? Zéker niet! Kleuren voor volwassenen is namelijk weer helemaal hip! Natuurlijk is het een makkelijke, vermakelijke activiteit om te ondernemen samen met je kinderen. Maar in je eentje kleuren als volwassene kan heerlijk ontspannend zijn. Zet een gezellige podcast aan of een spannend luisterboek en je kunt helemaal in je kleurplaat op gaan.

Indien je wel zin hebt om te kleuren, maar geen zin hebt om te verzinnen welke kleur je nú weer moet gaan gebruiken is er Kleuren op Nummer. Honderden kleine vakjes die ingekleurd moeten worden met een bepaalde kleur is een heerlijk ontspannen activiteit om jezelf mee bezig te houden.

2. Puzzelen

Puzzelen is een activiteit waar veel tijd in kruipt, en je moet er net maar even zin in hebben. Maar aangezien velen van ons nu toch alle tijd van de wereld hebben, is het tijd om de puzzels weer eens uit de kast te trekken. Spendeer even iedere dag wat tijd aan je puzzel en hij komt vanzelf af – er is geen haast!

Maar denk naast het leggen van een legpuzzel ook eens aan het maken van verschillende puzzels uit een puzzelboekje. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een standaard kruiswoordpuzzel (al dan niet Zweeds) of Sudoku. Daarnaast heb je tegenwoordig ook hele andere soort puzzelboeken voor volwassenen. Je kunt namelijk ook uren puzzelplezier beleven met boeken die gebaseerd zijn op de games Pac-Man en Tetris! Of denk eens aan verbind de puntjes (Dot to Dot), daar zijn ook al hele boeken van verkrijgbaar!

3. Schilderen

Een compleet schilderij schilderen is hierbij natuurlijk een optie. Persoonlijk heb ik altijd al een Bob Ross tutorial willen volgen en dat is tegenwoordig ook helemaal hot! Maar denk bij schilderen ook eens aan het schilderen van miniaturen (van Warhammer bijvoorbeeld). Of misschien zit je al maanden of zelfs járen op te hikken tegen die saaie muur in je woonkamer – gooi er eens een likje verf overheen. Het verschil mag er best wezen én je bent ook nog eens lekker creatief bezig!

4. (Bullet) Journalen

Altijd al willen beginnen met (Bullet) Journalen? Dan is dit toch wel echt het perfecte moment daarvoor. Als je je Journal als een soort dagboek wilt gaan gebruiken, kan ik uit ervaring vertellen dat het bijhouden van een Journal toch wel erg veel tijd kost. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen dagjes uit erin te verwerken.

Bij een Bullet Journal kun je het voornamelijk gaan gebruiken voor het bijhouden van je dagelijkse bezigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van je dagelijkse water inname of wat precies je in- en uitgaven van die maand zijn. Voor meer tips wil ik je graag verwijzen naar een artikel wat ik al eerder schreef waarin ik een aantal tips deel wat je zoals met een (Bullet) Journal kunt doen!

5. Scrapbooking

Misschien is dit ook wel de tijd om al die leuke vakantiefoto’s eens uit te gaan zoeken. Een bezigheid waar menig mens niet altijd zin in heeft (inclusief ikzelf). En wat is nou leuker dan al deze foto’s bij elkaar te bundelen in een Scrapbook? Je kunt op een creatieve manier je foto’s en andere informatie erin kwijt. Indien je nog leuke papieren hebbedingetjes hebt bewaard van je vakantie, kun je deze er natuurlijk ook gewoon bijplakken. Vooral ook heel leuk om er later weer doorheen te bladeren!

6. Het vullen van een letterbak

Je moet het maar net in huis hebben – een letterbak. Al jaren zit ik met het idee in mijn hoofd om een letterbak te maken geheel geïnspireerd op de Harry Potter wereld. Vorig jaar (of was het alweer het jaar dáárvoor?) vond ik een tweetal letterbakken op een rommelmarkt voor een prikkie. Op Marktplaats staan altijd wel een aantal letterbakken te koop, het is een kwestie van even goed zoeken. Verzamel daarna zoveel mogelijk kleine voorwerpen en ga er lekker creatief mee aan de slag!

7. Vragenlijstjes beantwoorden

Misschien niet heel voor de hand liggend, maar ga gewoon eens een lekker lange vragenlijst beantwoorden! Je kunt bijvoorbeeld aan je vrienden en vriendinnen vragen om dezelfde vragenlijst te beantwoorden zodat jullie elkaar nog beter kunnen leren kennen. Op internet zijn er genoeg gekke vragenlijsten te vinden!

Echter zijn er ook verschillende boeken verkrijgbaar waarin je elke dag een vraag kunt beantwoorden – leuk voor later om het zo gebundeld te hebben!

8. Haken

Iedereen kan haken! Maar nee, echt waar, zelfs ik kan het tegenwoordig. Je moet er alleen even wat tijd en moeite in stoppen en dan gaat de rest vanzelf. Maar dat is eigenlijk bij alle hobby’s wel hetzelfde. Volg hier en daar wat tutorials (of kijk je schoonmoeder lief aan) en begin met iets makkelijks, zoals bijvoorbeeld een pannenlap of een sjaal.

9. Volg een DIY recept

Het internet staan vól met Do It Yourself recepten. Zo ben ik er laatst achtergekomen dat het niet alleen heel simpel is, maar ook heel leuk om je eigen bruisballen te maken! Natuurlijk kun je ook leren om zelf kaarsen te maken, een lippenbalsem of zelfs je eigen muesli. Gewoon even Googlen op wat jij nou graag een keer zou willen maken, dan gaat de rest vast vanzelf!

10. Handletteren

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn Brushpennen liggen een beetje te verstoffen in mijn lade en dat vind ik best wel zonde. Handletteren gaat me redelijk goed af in mijn Journal met fineliners, maar ik heb altijd al goed willen leren handletteren met mooie Brushpennen. Wederom zijn genoeg tutorials van te vinden online, maar je hebt ook prachtige boeken over Handletteren waarbij er vaak ook oefenpagina’s bij inbegrepen zitten.

Graag wil ik BBNC Uitgevers bedanken voor het opsturen van de creatieve boeken! Binnenkort ga ik hier dieper op in.

Met welke hobby kun jij je creatieve ei goed kwijt?

You may also like

5 Comments

 • Annabel

  April 17, 2020 at 9:03 am

  Ik heb zoveel ideeën maar er komt gewoon niks uit. Een beetje jammer, maar ja niks aan te doen.

  1. Lieke

   April 17, 2020 at 3:03 pm

   Snap ik heel goed! Ik zit een beetje met hetzelfde probleem 🙁 Al heb ik laatst wel weer het Journalen terug opgepakt, dat was wel weer heel leuk om te doen!

 • zwartraafje

  April 22, 2020 at 4:26 pm

  Ik ben zo iemand die zich nooit verveeld. Waarschijnlijk doordat ik het na al die jaren goed gewoon ben om vaak (alleen) thuis te zitten. Wel merk ik dat het me momenteel minder goed lukt om iets te knutselen vermits ik me daar moeilijker op kan focussen maar gelukkig zijn er nog heel wat andere zaken die ik kan doen en gaat het creatief zijn soms wel. Zo maakte ik deze voormiddag een Harry Potter kaart voor het zoontje van mijn nicht die volgende week jarig is én een condoleancekaart. Wel vreemd om die totaal verschillende zaken zo vlak na elkaar te maken. Onlangs heb ik ook een puzzel willen maken ter ontspanning maar blijkbaar vind ik puzzelen enkel ontspannend wanneer het minder dan 500 stukken zijn. Lezen, social media, post schrijven, haken terwijl ik een serie bekijk (of terwijl manlief naar iets kijkt waardoor ik me niet op mijn boek kan focussen, archieven aanvullen (mijn blogarchief in een notitieboek bijvoorbeeld, of mijn papieren Goodreads, …), iets bakken, …

  Ik wil ook graag nog iets in Diamond Painting bestellen vermits ik dat heel ontspannend vond. Oh en woordzoekers of Tectonic puzzels vind ik ook heel relax om te doen.

 • Marie de Jonge

  March 4, 2021 at 11:04 am

  Met het schilderen van mijn Warhammer miniaturen was ik ook veel tijd kwijt. Het is inderdaad een goede tip om dit te doen wanneer je thuis in quarantaine zit. Ook mis ik het spelletjes spelen met anderen enorm. Hopelijk kan het snel weer!

  1. Lieke

   March 4, 2021 at 3:17 pm

   Er kruipt inderdaad veel tijd in, maar dat geeft helemaal niks tegenwoordig! Ik mis het spelen van spelletjes ook enorm. Ik hoop dat we snel weer wat meer mensen op bezoek mogen uitnodigen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post