Hoe het precies zat met onze hypotheek

Huizen bezichtigen is leuk, maar er kruipt wel erg veel tijd in. Indien je je niet meteen thuis voelt in een woning, heb je het vaak alweer snel gezien. Als je op een bepaald moment tóch dat ene pareltje gevonden hebt, is het tijd om een bod uit te brengen. Ik denk dat dit toch wel het spannendste is wat ik in mijn hele leven heb gedaan.

Bieden op een woning

Met klamme handjes en stalen zenuwen is het tijd om de makelaar een belletje te geven. Je vertelt tegen hem/haar dat je graag een bod wilt uitbrengen op die ene woning. De makelaar gaat daarna in overleg met de verkopende partij en al snel ontvang je een antwoord terug. Het bod is geaccepteerd of de kopers gaan niet akkoord met het bod wat jij zojuist hebt uitgebracht. Wij wilden liever het zekere voor het onzekere, dus boden de verkoopprijs, waar de verkopende partij mee akkoord ging!

Tegenwoordig worden huizen in zo’n razendsnel tempo verkocht, dat het bijna abnormaal is. In de periode toen wij ons huis kochten, stond de rente heel erg laag. Ik denk dat het de laagste rente in een hele lange tijd is geweest. Misschien dat de lage rente ook wel een doorslaggevende drempel is geweest voor menig mens om op zoek te gaan naar een koopwoning.

Hypotheek berekenen

Het bedrag wat je kunt lenen, hangt natuurlijk af van de inkomsten van jou en je partner. Van tevoren hadden wij op websites van verschillende banken al globaal uitgerekend hoeveel we konden lenen. Extra geld lenen was voor ons geen optie, want we wilden het liefst een huis kopen wat binnen ons budget viel zodat we niks extra’s hoefden te lenen. Een hypotheek is immers ook een fikse lening!

Tijdens het gesprek met onze hypotheekadviseur, kwamen we erachter dat we zelfs nog wat meer konden lenen dan het bedrag wat we zelf uitgerekend hadden – dus dat was weer een meevaller! Persoonlijk dacht ik dat ik hier niet zo’n grote inbreng in had, omdat ik maar parttime werkte. Toch viel dit reuze mee. Zonder mijn inbreng, hadden we dit huis waar we nu in wonen niet kunnen kopen.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Tijd en papierwerk. Heel. Veel. Papierwerk. Papieren uitprinten, goed doorlezen, handtekening eronder plaatsen, inscannen en weer terugsturen. Daarnaast had mijn werkgever mijn salaris niet goed ingevuld. Ik werkte namelijk meer uren dan er officieel op mijn contract vermeld stonden. Ik draaide zogezegd meer overuren dan contractuele uren. De bank deed hier best moeilijk over, want ze wilden toch wel graag weten hoe dat precies zat. Na het hele riedeltje uitgelegd te hebben, en steeds weer ander papierwerk aan te leveren, werd het uiteindelijk toch goedgekeurd.

Daarnaast hebben jij en je partner ook een overlijdensrisicoverzekering nodig. Wij hadden besloten deze maar meteen af te sluiten, dan konden we dit ook van ons To Do lijstje afstrepen. Stel je voor dat er ineens iets zou gebeuren, dan ga je als koper flink de mist in. En dat wil je écht niet. Helaas ging dit ook niet helemaal van een leien dakje. Je kreeg een vragenlijst opgestuurd die je geheel naar waarheid in moest vullen. Op dat moment, wist ik al dat ik geopereerd moest worden, maar ik wist niet hoe risicovol hetgeen was wat ik had.

Om een lang verhaal kort te maken, had ik een machtiging nodig van mijn arts. Hij moest meer in detail treden over de operatie en een aantal vragen beantwoorden. Gelukkig voor ons waren de kosten van de overlijdensrisicoverzekering niet hoger geworden dankzij mij, dus dat was weer een meevaller!

Al met al zijn we erg blij met onze eerste koopwoning. Het was even een hoop gedoe, maar dan heb je ook wat!

Heb jij ook een koopwoning?

You may also like

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post