geld

Sparen, hoe pak je dat precies aan?

Als zelfstandig ondernemer en eigenaar van een eigen webshop, heb ik geen vast salaris. Iedere maand komen de bedragen op allerlei verschillende data op mijn bankrekening terecht. Af en toe zie ik door de bomen het bos niet meer. Toch kan ik iedere maand een vast bedrag sparen!

Boekhouding bijhouden als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht om je boekhouding bij te houden. Ieder kwartaal dien je namelijk je kwartaalaangifte in te dienen bij onze grote vriend genaamd de belastingdienst. Tenzij je gebruik maakt van de kleineondernemingsregeling, ook wel de KOR genoemd. Dan hoef je geen kwartaalaangifte te doen. De boekhouding kun je uitbesteden maar je kunt het ook zelf eenvoudig bijhouden. Je hebt hier verschillende programma’s voor die je hierbij een handje helpen.

Mijn boekhouding is niet zo ingewikkeld, dus ik maak zelf gebruik van een spreadsheet. Zo’n spreadsheet kun je eenvoudig online vinden en naar wens aanpassen. Hierbij bespaar ik ook flink op de kosten van een boekhouder en hoef ik ook niet maandelijks te betalen voor een boekhoudprogramma!

Geen enkel bedrag is te laag om te sparen!

Je hoeft zeker geen honderden euro’s per maand opzij te leggen om aan het einde van het jaar een leuk bedrag bij elkaar te hebben. Al leg je iedere dag €1,- opzij, dan heb je aan het einde van het jaar alweer €365,- gespaard! Indien je een wat hoger bedrag iedere maand opzij kunt zetten, is het wellicht interessant om te kijken waar je de hoogste spaarrente kunt krijgen. Maar wat is nu de beste rente spaarrekening? Banken kunnen immers hun rentestanden verhogen of verlagen. Het is dan ook verstandig om regelmatig je huidige spaarrekening onder de loep te nemen middels een goede vergelijkingssite.

Indien je een eigen onderneming wilt gaan starten, is het fijn als je al een bedrag op je spaarrekening hebt staan. Investeren is vaak een must als het aankomt op het starten van een eigen onderneming. Als jij bijvoorbeeld een webshop wilt beginnen, dien je daarvoor ook materialen en/of producten in te kopen. Er kan geen geld in het laatje komen als je van tevoren geen geld investeert!

Let op de kleintjes!

Let op de kleintjes is een welbekend gezegde en ik sta daar persoonlijk helemaal achter! Indien jij veel reist voor werk of gewoon vaak onderweg bent, is het verstandig om versnaperingen van thuis mee te nemen. Een koffie-to-go ligt inmiddels alweer rond de €2,-.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het kopen van nieuwe spullen. Heb je het écht nodig, of belandt het binnen een mum van tijd tweedehands bij de kringloopwinkel of misschien wel in de vuilnisbak? Ik moet eerlijk toegeven dat ik een aantal jaren geleden verslaafd was aan het kopen van nieuwe boeken. Tegenwoordig heb ik dit beter in de hand. Ik denk er nu wat langer over na voordat ik een boek in mijn winkelmandje leg. Zo kan ik iedere maand weer wat meer sparen en ik heb nog genoeg ongelezen boeken in mijn boekenkast staan!

Heb jij nog enkele tips om geld te besparen?

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post