geld

Ik kreeg een boete voor inbreuk op auteursrecht

Een tijdje geleden, kreeg ik nietsvermoedend een mailtje van een voor mij onbekend bedrijf. In het onderwerp stond vermeld dat er een mogelijke inbreuk op auteursrecht was gevonden op Make It Personal. In de eerste instantie schrok ik heel erg van dit mailtje, maar daarna was ik er haast van overtuigd dat het oplichterij was. Maar niets is minder waar…

Met mijn neus op de feiten gedrukt

Ik opende het mailtje en ik begon langzaamaan te zweten van angst. Inbreuk op auteursrecht? Ik maak tegenwoordig al mijn foto’s zelf of maak gebruik van gratis stockfoto’s. Maar toch zag er allemaal heel officieel uit. Er zat zelfs een screenshot bij van de foto waar het om ging. Jeetje, ik voelde me net een crimineel. De foto in kwestie was een foto van Buckingham Palace die ik gebruikte in het artikel over hoe extreem blij ik was dat ik naar Londen toe ging. Dat artikel had ik, pak ‘m beet, 6 jaar geleden gepubliceerd.

Nooit had ik gedacht dat ik met mijn kleine blog een boete zou krijgen voor inbreuk op auteursrecht. Ik had er ooit wel het één en ander over gelezen bij Miss Lipgloss toentertijd, maar dat is ook helemaal aan me voorbij gegaan op dat moment. En verder heb ik er nooit meer echt bij stilgestaan.

Een boete van 275 euro voor inbreuk op auteursrecht

Natuurlijk kon ik niet aantonen dat ik een licentie had voor deze afbeelding, want deze had ik immers ook niet. Dus werd het een boete van 275 euro. Ik kreeg meteen een factuur doorgestuurd zonder enige andere informatie erbij. Graag wilde ik weleens weten waar dit bedrag uit voortgekomen was. Ik kreeg een net mailtje terug met daarbij wat uitleg over het bedrag. Enfin, dat klonk allemaal heel logisch. Maar toch vond ik 275 euro een flink hoog bedrag voor één foto. De foto stond immers ook in een artikel dat minder dan 100 views had.

Gelukkig kon het bedrijf me tegemoet komen en herclassificeerde ze mijn zaak. Mijn zaak werd namelijk eerst beschouwd als een commerciële zaak, maar dat werd uiteindelijk veranderd naar redactioneel, aangezien mijn intentie totaal niet was om er geld mee te verdienen. Nog steeds moest ik betalen, daar was helaas niet onderuit te komen. Maar het bedrag werd daardoor zo’n 100 euro minder.

Wees gewaarschuwd!

Natuurlijk was het mijn eigen, stomme schuld maar ik ga niet zeggen dat ik er niet om gehuild heb. Ik voelde me op dat moment wel echt heel zielig. Ik heb nooit verkeersboetes en betaal mijn rekeningen altijd op tijd. En tóch word ik gepakt op zoiets ‘kleins’ waar ik geen mensenlevens mee in gevaar breng. Enfin, de schade is achter de rug en ik heb er dubbel en dwars van geleerd. Ik ben die avond ook meteen achter mijn PC gekropen en heb alle foto’s verwijderd van dit blog die ik niet zelf gemaakt had, gratis stockfoto’s uitgezonderd.

Bij deze wil ik jou ook waarschuwen als je foto’s op jouw blog hebt staan waar je geen licentie voor hebt. Spit je blog eens goed door en neem ook zeker oude blogposts onder de loep. Ik heb namelijk gelezen dat voornamelijk bloggers het doelwit zijn!

Heb jij ooit een boete gekregen?

Dit vind je misschien ook leuk

2 Comments

 • zwartraafje

  February 15, 2022 at 12:23 pm

  Oh, dat is wel echt rottig. Zeker wanneer je verder bij alles steeds in orde bent en je aan de regels houdt. Toen ik jaren terug iets had opgevangen over een blogster die een vrij hoge boete had gekregen ben ik een keer door mijn media-bestanden gegaan en heb toen enkele twijfelgevallen verwijderd omdat ik het niet wilde riskeren. Ik hoop dat ik toen niets over het hoofd heb gezien want ik gebruik nogal veel foto’s op mijn blog waardoor dat archief vrij immens is geworden. Ik heb toen ook enkele blogposts verwijderd vermits ze zonder de foto’s niet tot hun recht kwamen. Zo was er eentje over bijzondere bibliotheken, mijn favoriete fictieve bibliotheken, over prachtige boekenkasten, … Eigenlijk weet ik ook nog steeds niet goed wat nu wel/niet mag. Denk maar aan die blogpost over het Eurovision Song Festival.

  1. Lieke

   February 21, 2022 at 12:11 am

   Ja het was inderdaad heel erg zuur 🙁 Ik weet eerlijk gezegd ook nog steeds niet 100% wat nu wel en niet mag. Ik heb voor de zekerheid zelfs foto’s verwijderd die ik van mijn computerscherm had gemaakt waar je een serie op de achtergrond zag. Misschien een idee om heel je archief nog eens na te lopen – je weer maar nooit!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post