schim en schaduw

Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

In Schim en Schaduw is het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die tieren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaar gewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Het verhaal van Schim en Schaduw

Alina Starkov is, samen met haar beste vriend Mal, opgegroeid als weeskind. Wanneer haar regiment wordt aangevallen en Mal zwaar gewond raakt, ontdekt Alina dat ze een kracht in haar heeft. Hiermee kan ze haar beste vriend redden. Het is een kracht die het hele koninkrijk wel eens voor eens en altijd zou kunnen bevrijden. Alina wordt daardoor meegenomen en zal lid worden van de Grisha. Daar wordt ze getraind om haar krachten te leren beheersen. En waar ze in aanraking komt met de mysterieuze Duisterling.

Ze krijgt onderdak in het Paleis, waar ze een luxe leventje leidt afgezien van de trainingen. De trainingen zijn namelijk erg zwaar, maar de toekomst van Ravka ligt in haar handen. Alina wordt getraind om haar krachten te leren beheersen, en komt tijdens haar verblijf ook achter een heleboel mysterieuze geheimen.

Het herlezen van Schim en Schaduw

Heel wat jaren geleden las ik Schim en Schaduw voor de allereerste keer. Ik weet nog wel dat ik van Uitgeverij Blossom Books een ongecorrigeerd leesexemplaar toegestuurd had gekregen. Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik toentertijd niet helemaal in het verhaal kon komen. Ik weet niet precies waaraan dat lag. Aan de omstandigheden van toen, of gewoonweg dat ik weer een periode had dat ik me niet goed kon concentreren. Ik nam het verhaal gewoon niet in me op. Daarom ben ik het dan ook helemaal niet meer eens met mijn recensie van toen!

Op het moment dat ik hoorde dat er een Netflix serie zou komen van Schim en Schaduw, wist ik dat ik het boek nog eens wilde herlezen. Gewoonweg omdat ik mijn geheugen eens goed wilde opfrissen. Binnen een week had ik het uit. En dat zegt nogal wat aangezien ik me tegenwoordig nog moeilijk kan verliezen in een goed boek!

Je word vanaf de eerste pagina meteen in het verhaal van Schim en Schaduw gegooid. Naarmate het verhaal zich vorderde, miste ik eigenlijk wel wat world building elementen. Begrijp me niet verkeerd – ik kon alle situaties prima voor me zien. Maar er zat flink wat vaart in het verhaal, waardoor Ravka niet tot in de detail voor me kon zien. Ik zocht daarom ook regelmatig de wereldkaart op die voorin het boek zat, zodat ik ongeveer wist waar de personages zich op dat moment bevonden.en hhoud je ud je

Conclusie

Alina Starkov is een erg sterk hoofdpersonage. Ik vind het tof dat ze als weeskind een kracht ontdekt waarvan ze nooit wist dat ze dat in zich had. Een beetje voorspelbaar was het verhaal echter wel, al had ik één enkele plottwist niet aan zien komen. Het verhaal verliep heel vlot waardoor ik helaas wat world building miste. Al met al vloog ik echt door het verhaal heen en ik kan niet wachten om verder te gaan in het vervolg. Maar eerst ga ik de Netflix serie kijken!

Heb jij de Netflix serie ‘Shadow and Bone’ al gezien?

Titel: Schim en Schaduw | Originele titel: Shadow and Bone | Auteur: Leigh Bardugo | Nederlandse vertaling: Sandra Hessels | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Fantasy, Young-Adult | Pagina’s: 340 | ISBN: 9789020679748 | Waardering: ★★★★½

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post