Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

SchimenSchaduwBanner

Omringd door vijanden wordt het ooit zo rijke Ravka in tweeën gedeeld door de Schaduw-vlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die tieren op mensenvlees.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaar gewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

IMG_3642_2

Twee weeskinderen, Alina en haar beste vriend Mal, gaan het leger in om mee te doen met de strijd waarin ze proberen Ravka weer tot één geheel te brengen. Ravka wordt namelijk bedreigd door de Schaduw-vlakte; een plek vol duisternis en verderf. Dankzij de Schaduw-vlakte wordt het rijk verdeeld in twee stukken; een oost- en een westkant. Alina en Mal worden naar de westkant gestuurd waardoor ze door de Schaduw-vlakte heen moeten.

Maar wanneer Mal wordt aangevallen en dreigt te sterven, komt er een enorme kracht bij Alina naar boven, waarvan ze nooit had geweten dat ze dat in haar had. Met deze kracht, redt ze het leven van haar beste vriend, waar ze tevens al een lange tijd verliefd op is. Ze gaat een samenwerking aan met de Duisterling om zo haar krachten verder te ontwikkelen.

IMG_3648_2

Bijna overal las ik positieve recensies over dit boek. Door al die recensies raakte ik overtuigd; ik wilde dit boek ook lezen! Het begon alleen niet zoals ik gehoopt had. Ik kon er namelijk maar moeilijk inkomen. Na een tijdje veranderde dit wel maar nog steeds had ik niet echt veel zin om dit boek op te pakken. Ik weet niet waarom, want eigenlijk is het verhaal wel erg goed!

Schim en Schaduw speelt zich af in Rusland, wat je niet vaak voorbij ziet komen in Fantasy verhalen, een pluspunt! De sfeer van het verhaal komt erg goed naar boven en je hebt het gevoel alsof je ook echt in Rusland rondhuppelt. De personages zijn ook erg goed uitgewerkt, vooral het hoofdpersonage Alina. Alina, in het begin erg onzeker, veranderd naarmate het verhaal zich verder vordert. Zo lang ze maar in zichzelf geloofd, kan ze zo sterk en mooi worden als ze zelf wilt. En met haar doorzettingsvermogen, komt dat allemaal tot zijn recht.

IMG_3649_2

Maar eigenlijk heb ik toch een beetje mixed feelings over dit boek. Ik wil het boek niet de hemel in prijzen, maar het is ook weer niet zo dat ik het boek de grond in wil stampen. Maar het boek de ‘nieuwe Harry Potter’ noemen? Nah. Dat hoeft van mij allemaal niet. Er zitten gewoon teveel elementen in die zo standaard zijn. Zo als bijvoorbeeld een onzeker meisje dat nooit ergens goed in is geweest en dan ineens haar krachten vind. Kom op, hoe vaak is dat al wel niet voorgekomen? Maar ook een typische held en schurk en, ja, je kent dat wel.

Maar ondanks mijn negatieve melding hierboven, wil ik het boek toch belonen met 4 sterren! Want, ja, het is soms een beetje afgezaagd, maar dankzij de prachtig omschreven wereld, is het boek echt de moeite waard om te lezen!

IMG_3650-2

Graag wil ik Blossom Books nogmaals bedanken voor dit leesexemplaar!

Titel: Schim en Schaduw | Originele titel: Shadow and Bone | Serie: The Grisha #1 | Auteur: Leigh Bardugo | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Fantasy, Young-Adult, Adventure, Paranormal | Pagina’s: 352 | ISBN: 9789020679748 | Waardering:★★★★&#9734

Koop ‘Schim en Schaduw’ bij Bol.com!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post