laptop

Moordtieten documentaire door Dionne Slagter

Op 1 juni verscheen de documentaire Moordtieten op NPO3. In Moordtieten zoekt zangeres en youtuber Dionne Slagter uit wat er precies in haar lijf zit. Ze liet namelijk 8 jaar geleden siliconen borstprotheses in haar lichaam plaatsen. Voorheen was ze erg onzeker over haar lichaam en stond ze bekend als het meisje met de twee ruggen. Na het zetten van de siliconen borstprotheses is ze veel meer zelfverzekerd. Ze mogen er zijn, verteld ze.

Dionne Slagter maakt documentaire Moordtieten

Dionne Slagter, beter bekend als Onnedi, volg ik al jaren op Youtube. Haar content is wellicht niet helemaal voor mijn leeftijd geschikt, maar zo heb ook ik mijn guilty pleasures waar ik krijg naar kijk. Ze is voornamelijk bekend geworden met haar serie ‘Leuk of Meuk’ waarin ze speelgoed test. Ik was toentertijd op haar kanaal terecht gekomen omdat ik iets van Frozen aan het zoeken was.

Maar ze test niet alleen speelgoed op haar Youtube kanaal, ze maakt ook serieuzere video’s. Zo heeft ze in 2016 een video online gezet waarin ze verteld dat ze haar borsten heeft laten vergroten. Heel knap vind ik zelf dat ze dat gewoon op internet heeft geplaatst. Het is geen onderwerp dat zo maar even ter spraken komt. Echter zijn de borstprotheses die Dionne in haar lichaam heeft, twee jaar geleden van de markt gehaald. Vanwege de verhoogde kans op lymfeklierkanker. Met deze documentaire hoopt ze dat meer mensen er bewust van worden wat er in hun lichaam geplaatst wordt.

Spelen met levens

In de documentaire Moordtieten, duikt Dionne beter in de wereld van siliconen borstprotheses. Jaren geleden werd er aan haar verteld dat er niks mee zou kunnen gebeuren. Ze kunnen niet gaan lekken of gaan zweten. Ook kreeg ze daarbij een demonstratie. Ze zou ze hooguit moeten laten vervangen rond haar 50ste. Maar wat haar niet duidelijk werd gemaakt, en vele vrouwen met haar, is dat de protheses pas gaan werken wanneer ze ín je lichaam zitten. Maar hoe dan? Dat wordt in Moordtieten duidelijk uitgelegd.

Ook kom je erachter dat vele vrouwen over de streep getrokken worden als ze eenmaal naar de kliniek zijn geweest voor wat meer onderzoek. Vrouwen in de documentaire vertelden dat ze nog onzekerder de kliniek uitliepen dan dat ze erheen gingen.

Zoutwater protheses

Een goed alternatief voor siliconen protheses is het laten zetten van zoutwater protheses. Nog steeds heb je kans dat ze gaan lekken, maar zoutwater is minder schadelijk voor je lichaam dan siliconen. Omdat Dionne Slagter nog geen afscheid kon nemen van haar volle boezem, besluit ze uiteindelijk om haar siliconen protheses te laten vervangen voor zoutwater protheses.

In de eerste instantie zou je zeggen eruit met die troep, je bent mooi zoals je bent! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet natuurlijk niet precies wat in het hoofd van een ander speelt. Als we Dionne als voorbeeld nemen – zij werd gepest als jonge vrouw en leed aan de eetstoornis anorexia. En met al die beelden op Social Media tegenwoordig hebben voornamelijk jonge vrouwen een bepaald beeld van hoe het “perfecte lichaam” eruit hoort te zien.

Moordtieten terugkijken

Ben jij, net als ik, ook nieuwsgierig naar de gevolgen van het ondergaan van plastische chirurgie? De documentaire Moordtieten is nog terug te kijken via de website van NPO3 of via de NPO3 app. Ik denk dat iedere vrouw op een punt in haar leven wel onzeker is geweest over haar lichaam. Zelf heb ik overigens nooit overwogen om iets aan mijn lichaam te laten veranderen. Maar toch vergelijk je je met meiden om je heen of de foto’s die je op Social Media voorbij ziet komen. Wist je trouwens ook dat 1 op de 30 vrouwen in Nederland kiest voor borstprotheses? Driekwart laat ze zetten omdat ze het mooi vinden. De overige vrouwen laten ze plaatsen na bijvoorbeeld een amputatie.

Hoe sta jij tegenover plastische chirurgie?

Dit vind je misschien ook leuk

2 Comments

 • Audrey

  June 3, 2021 at 11:45 am

  Ik heb ‘m opgenomen, klinkt erg interessant! Wat betreft plastische (of eigenlijk cosmetische chirurgie) zou ik het mooi vinden als steeds minder mensen er behoefte aan hebben omdat er meer ruimte komt voor de verschillen en variatie in lichamen.

  1. Lieke

   June 3, 2021 at 2:14 pm

   Ik ben het helemaal met je eens!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post