notitie

De voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen

Aan de slag als zelfstandig ondernemer? Leuk en vooral ook heel spannend! Als je voor jezelf begint komt er een heleboel bij kijken. De grootste vraag is natuurlijk wat wil je eigenlijk gaan ondernemen? Als zelfstandig ondernemer zet ik vandaag de voor-en nadelen op een rijtje van het zelfstandig ondernemen!

Waarom aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer was al jarenlang een droom van me. Eigenlijk al sinds het moment dat ik afgestudeerd was, droomde ik ervan om ooit op een dag aan de slag te kunnen gaan als zelfstandig ondernemer. Dit gebeurde ook vrij snel. Ik begon een webshop waarbij ik woonaccessoires verkocht. Toch kwam ik er na verloop van tijd achter dat het niet helemaal mijn ding was. Woonaccessoires kun je immers voor een klein prikkie kopen bij de Action en daar hebben ze nog vaak leuke dingen ook.

Daarna ging ik aan de slag als allround medewerker in een winkel in het hartje van Breda. Ik vond het erg leuk om met klanten bezig te zijn en me voornamelijk te focussen op het inpakken en verwerken van webshop bestellingen. Na verloop van tijd begon het dan tóch weer te kriebelen – ik wilde zelf ook weer een eigen webshop hebben. Ik besloot om ontslag te nemen en er dit keer écht voor te gaan. En zo werd mijn webshop Beyond Stories geboren!

De voordelen van zelfstandig ondernemen

Eén van de grootste voordelen vind ik persoonlijk dat je je eigen tijd in kunt delen. Een dagje vrij tussendoor? Geen probleem! Dat halen we in het weekend of in de avond wel weer in. Daarnaast vind ik thuis werken ook ideaal. Ik ben namelijk een echte huismus. Ook zijn je werkzaamheden lekker veelzijdig zodat je altijd wel iets te doen hebt en zo hoef je je nooit te vervelen!

Daarnaast kun je zelf beslissen wat je gaat verkopen als je bijvoorbeeld een eigen webshop hebt. Je staat dus altijd achter al je producten. Eerder schreef ik al een artikel over de onderdelen die het leukste zijn aan het hebben van een eigen webshop.

De nadelen van zelfstandig ondernemen

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan het zelfstandig ondernemen. Zo heb je geen vast inkomen per maand. De ene maand kan enorm meevallen maar de maand die daarop volgt kan weer een enorme tegenvaller zijn. Je moet dus een aardig zakcentje op de spaarrekening hebben wil je niet voor onverwachte uitgaves komen te staan! Daarnaast is het bijhouden van je boekhouding echt geen leuk klusje. Na een uurtje ben je het wel beu om al die getalletjes in te vullen.

Maar het grootste nadeel vind ik toch wel is dat je geen collega’s hebt. Het hebben van collega’s maakt het werk wat je doet vaak wat leuker. Je kunt je ei bij hen kwijt als je bijvoorbeeld een klus moet doen waar je écht geen zin in hebt. Maar ook om tussendoor even gezellig mee te praten. Ik heb nu het voordeel dat Dennis ook thuis werkt mede dankzij het coronavirus. We laten tussen de middag samen de hond uit en houden vaak ook even samen pauze tussendoor. Wel zo gezellig!

Wat voor werk doe jij?

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post