Zwart Als Ebbenhout – Salla Simukka

ZwartAlsEbbenhoutBanner

Er was eens een meisje dat een schaduw had

Het is bijna Kerstmis. Voor de kerstvoorstelling op school wordt gewerkt aan een nieuwe interpretatie van Sneeuwwitje en de hoofdrol is voor Lumikki Andersson. Wonderbaarlijk genoeg lijkt alles op rolletjes te lopen. Lumikki heeft tot haar eigen verbazing verkering gekregen met een leuke jongen, die in het toneelstuk de rol van de jager speelt. Maar met de première in zicht krijgt Lumikki plotseling berichtjes van een geheime aanbidder, wiens liefde al snel een obsessie blijkt te zijn. De aanbidder dreigt van de première een bloedbad te maken als Lumikki niet doet wat hij zegt. Terwijl Lumikki de schaduw probeert te ontmaskeren, wordt ze geconfronteerd met de zwartste geheimen uit haar eigen verleden. De tijd dringt, de avond van de première staat voor de deur en Lumikki moet een manier vinden om korte metten te maken met haar stalker, wiens ziel zo zwart is als ebbenhout.

IMG_4064_2

Nu Lumikki weer terug thuis is, lijkt alles op rolletjes te lopen. Ze heeft een nieuwe, lieve vriend, het is bijna kerstmis en ze heeft de hoofdrol gekregen in de kerstvoorstelling, waarin ze Sneeuwwitje speelt. Maar dan krijgt Lumikki ineens smsjes van een onbekende, een geheime aanbidder. Het lijkt haast wel of het een obsessie blijkt te zijn. Als Lumikki niet doet wat hij haar vraagt, dreigt hij met het leven van personen uit Lummikki’s verleden. Ook komt haar grote liefde, Vlam, terug in haar leven.

Wanneer Lumikki hem probeert te ontmaskeren, komt ze achter een groot geheim uit haar eigen verleden. Een geheim waar ze zelf bij was. Nu ze een vriend heeft en ook Vlam terug in haar leven is, is Lumikki haast ten einde raad.

Wie is toch die stalker? En heeft ze nou meer gevoelens voor haar huidige vriend Samsa of heeft ze nog steeds gevoelens voor Vlam?

IMG_4076_2

Zwart Als Ebbenhout is het laatste deel in de bloedstollende Snow White trilogie van Salla Simukka. Eerder recenseerde ik ook al Rood Als Bloed en Wit Als Sneeuw. Ook dit boek is weer een tikkeltje anders dan de voorgaande delen. Eigenlijk vind ik het wel leuk dat de drie verhalen zo apart van elkaar zijn, maar dat er toch een rode draad door de trilogie loopt. Daardoor zijn het stuk voor stuk erg spannende boeken.

Lumikki is een erg sterk personage, die op bepaalde momenten ook kan breken, wat logisch is. Al staat ze nog zo stevig in haar schoenen, wanneer ze achter bepaalde geheimen komt uit haar verleden, stort ze toch wel even in elkaar. En wat moet ze nou met Samsa en Vlam? Voor wie heeft ze nou écht de meeste gevoelens? En haar stalker? Als ze niet doet wat hij haar vraagt, doet hij dingen die nog erger zijn dat haar engste nachtmerries.

IMG_4071_2

Zwart Als Ebbenhout heeft trouwens mooie, zwarte bladzijdes. Dit vind ik erg gaaf! Rood Als Bloed had daarentegen rode bladzijdes en Wit Als Sneeuw had witte bladzijdes. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar ik vind het uiterlijk van deze boeken echt geweldig.

Het enige minpuntje van dit boek vond ik toch wel het einde. Het was nou niet echt wat ik ervan gehoopt had. Ik had gehoopt op een heel gaaf en apart einde maar het was nou niet echt zo spectaculair. Jammer! Maar goed, je kan niet alles hebben natuurlijk. De opbouw van het verhaal vond ik daarentegen wel weer heel goed gedaan. Er zat een hoop spanning in en ik dacht dat ik al wist wie Lumikki’s stalker was, maar ik zat er compleet naast! Het is dus totaal niet voorspelbaar en dat vind ik knap gedaan!

Weer een trilogie uitgelezen, vind ik leuk! Na het lezen van de Snow White trilogie wil ik zeker meer boeken van Salla Simukka gaan lezen :3

IMG_4068_2

Graag wil ik Uitgeverij Clavis nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Titel: Zwart Als Ebbenhout | Originele titel: Musta kuin eebenpuu | Serie: Lumikki Andersson #3 | Auteur: Salla Simukka | Uitgeverij: Clavis | Genre: Young-Adult, Crime, Spanning, Jeugdthriller | Pagina’s: 142 | ISBN: 9789044821451 | Waardering: ★★★★&#9734

Koop bij bol.com

4 Comments

 • sam

  October 21, 2014 at 11:13 am

  wat heb je weer schitterende foto’s van het boek gemaakt!

  1. Lieke

   October 21, 2014 at 11:37 am

   Aah, dankjewel 😀

 • Annabel

  October 21, 2014 at 1:20 pm

  Ik heb ook de gehele trilogie gelezen en ik vond dit het beste boek van alle drie! Ik ben ook erg benieuwd naar haar andere boeken

 • Fleur van Vos

  October 21, 2014 at 3:34 pm

  Wat gaaf die zwarte bladzijdes! Misschien ga ik deze serie ook wel lezen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post