Review: They Both Die at the End – Adam Silvera

On September 5, a little after midnight, Death-Cast calls Mateo Torrez and Rufus Emeterio to give them some bad news: They’re going to die today.

Mateo and Rufus are total strangers, but, for different reasons, they’re both looking to make a new friend on their End Day. The good news: There’s an app for that. It’s called the Last Friend, and through it, Rufus and Mateo are about to meet up for one last great adventure—to live a lifetime in a single day.

Het verhaal

They Both Die at the End is een verhaal over twee jongens – Mateo Torrez en Rufus Emeterio. Beide krijgen ze op dezelfde dag, op 5 september om precies te zien, een telefoontje van Death-Cast met slecht nieuws. Beide jongens zullen vandaag dood gaan.

Met een app genaamd The Last Friend, kunnen mensen die weten dat ze die dag dood gaan, nog een laatste nieuwe vriend of vriendin maken. Niet iedereen die op deze app zit, hoeft die dag dood te gaan. Mateo zoekt daarom heel serieus naar de perfecte, laatste vriend en niet naar één of andere weirdo die uit is op iets heel anders op zijn End Day. Op deze manier hebben Mateo en Rufus elkaar ontmoet en beleven ze op hun End Day nog één laatste avontuur.

Mijn eerste luisterboek

Het is alweer een lange tijd geleden sinds ik een boek uit heb gelezen. Sterker nog – dit is de allereerste keer dat ik naar een boek heb geluisterd. Ik had geen idee of het iets voor mij zou zijn, luisteren naar een verhaal. Maar integendeel! Ik vond het heerlijk relaxt en ik kon ook nog eens twee dingen tegelijk doen – ideaal!

Ik heb naar They Both Die at the End geluisterd via de app genaamd Storytel. Tijdens het wandelen en het verven van de hobbykamer, heeft dit boek een goede indruk op me achtergelaten. Tegen het einde aan, kreeg ik er zelfs enorme kippenvel van.

“You may be born into a family, but you walk into friendships. Some you’ll discover you should put behind you. Others are worth every risk.”

Het verhaal werd vertelt vanuit het perspectief van Mateo, maar ook uit vanuit Rufus. Beide jongens hadden een andere stem gekregen en dat was erg fijn – zo kon je perfect horen wie er aan het woord was en was het niet ingewikkeld om te volgen. Tevens hebben beide personages een heel ander character – Mateo is meer in zichzelf gekeerd en Rufus komt veel stoerder over.

Emotioneel? Niet echt.

Ik kan me herinneren dat They Both Die dat the End een hele grote hype was een aantal jaren geleden. Ik weet daarom ook niet of het aan mij ligt maar toch had ik meer emoties verwacht tijdens het luisteren van dit boek. Begrijp me niet verkeerd – er kwamen zeker momenten in dit boek voor waardoor ik heel erg mee ging leven met de personages. Maar ook momenten die me later op de dag aan het denken hadden gezet. Ook ik kreeg kippenvel toen ik tegen het einde van het verhaal aan liep. Maar toch.. miste ik iets.

“But no matter what choices we make – solo or together – our finish line remains the same … No matter how we choose to live, we both die at the end.”

Daarnaast weet je ook wat er komen gaat. Als lezer (of luisteraar in mijn geval) hoop je aan de ene kant eigenlijk niet dat de hoofdpersonages dood gaan. Ik was altijd van mening dat het een verhaal sterker maakt als je belangrijke personages laat sterven. Maar deze mening heb ik inmiddels teruggedraaid. Het einde voelde ook erg gehaast ineens, terwijl er zoveel scènes in dit boek voorkwamen die ik niet heel boeiend vond, maar toch erg langdradig waren.

Conclusie

Al met al heb ik genoten van They Both Die at the End, wat tevens mijn allereerste Adam Silvera boek was. Ik denk dat dit mede kwam doordat het een erg fijn luisterboek was om naar te luisteren dankzij de verschillende stemmen. Er zitten zeker hele mooie momenten in dit boek waardoor ik oprecht kippenvel kreeg en waar ik op een later moment nog eens aan terugdacht. Maar helaas was de emotie verder in dit boek voor mij ver te zoeken.

Titel: They Both Die at the End | Auteur: Adam Silvera | Uitgeverij: Bloomsbury | Genre: Fantasy, New-Adult | Pagina’s: 624 | ISBN: 9780062457790 | Waardering: ★★★☆☆

Bron

You may also like

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post