Hoe begin je een webshop?

Webshops zijn populairder dan ooit. Steeds meer mensen shoppen tegenwoordig online. En waarom ook niet? Je kunt je favoriete items vanuit jouw luie stoel lekker bij je thuis laten bezorgen – ideaal als je het mij vraagt! Geen gedoe meer in drukke winkels waar je alleen maar overprikkeld van raakt. Daarnaast heb je relatief weinig kennis nodig bij het opstarten van je eigen webshop. Maar hoe begin je eigenlijk een webshop?

Producten, doelgroep en een goede bedrijfsnaam

Uiteraard moet je eerst voor jezelf op papier zetten wát voor producten je gaat verkopen. Schrijf het zo uitgebreid mogelijk op. Producten kunnen later eventueel ook nog toegevoegd worden aan je webshop. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Daarna is het tijd om na te gaan denken wat precies je doelgroep is en hoe je deze gaat bereiken. Hoe ga je reclame maken?

En dan komt misschien nog wel het moeilijkste van alles – het uitkiezen van een geschikte bedrijfsnaam. Wat voor mij heel erg hielp, was het maken van mindmaps. Ik pakte een groot vel papier en schreef in het midden wat ik wilde gaan verkopen; kaarsen gebaseerd op verhalen. Daaromheen schreef ik allerlei woorden die bij me opkwamen. De eerste naam die bij me opkwam is ook de naam die het uiteindelijk geworden is, namelijk Beyond Stories. Ik had nog een hele lijst aan andere namen genoteerd maar niks was in mijn ogen beter dan de eerste naam die bij me opkwam.

Webshop software

Een webshop maken is eenvoudiger dan ooit. Er zijn tegenwoordig talloze webshop software opties beschikbaar als je een webshop gaat openen. Je kunt je hele webshop from scratch maken indien je de nodige technische kennis hebt of goed kunt programmeren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag gaan met een online e-commerce editor. Deze online editors zijn zeer gebruiksvriendelijk. In zo’n editor kun je het uiterlijk van jouw webshop helemaal naar smaak aanpassen. Er zijn hier (gratis) templates voor te downloaden zodat je meteen aan de slag kunt!

Daarnaast kun je bij een e-commerce website eenvoudig al jouw producten importeren die je gaat verkopen. Je importeert foto’s, je bedenkt er een passende tekst bij, et cetera. Er zit vaak ook een standaard optie bij zodat de voorraad meteen wordt bijgehouden. Wel zo handig!

Aan de slag met een boekhoudprogramma

Als je net begonnen bent met jouw onderneming wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk centjes in je eigen zak houden voordat je besluit om te gaan investeren. Je hoeft hierbij natuurlijk niet meteen te denken aan extra personeel in dienst nemen. Al zou dat misschien wel van pas komen met al honderden ideeën die door je hoofd heen spoken! Denk ook eens aan de boekhouding. Je boekhouding bijhouden is heel belangrijk. Je kunt je boekhouding zo ingewikkeld mogelijk maken. Maar speciaal voor zelfstandig ondernemers zijn er tegenwoordig boekhoudprogramma’s die je eenvoudig op weg helpen met jouw boekhouding.

Via verschillende boekhoudprogramma’s kun je ook automatisch incasseren. Je hebt er gewoon geen omkijken meer naar! Het enige wat je zelf hoeft te doen is het opstellen van de factuur. Indien deze verstuurd is, wordt het automatisch weer verwerkt in je boekhoudprogramma. Boekhouden is nog nooit zo makkelijk geweest!

Als jij een webshop zou openen, wat zou je dan willen verkopen?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post