Verdermeer – Tahereh Mafi

Zo begint het…

Het is drie jaar geleden dat de vader van de twaalf jaar oude Alice Alexis Koningsdauw uit Ferenwoud verdween met niets anders bij zich dan een liniaal. Alice is vastbesloten om hem te vinden, maar ze heeft geen idee hoe. Wat ze wel weet, is dat ze nog meer houdt van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het beleven om de ander te vinden.

Alice moet door het mysterieuze, gevaarlijke land Verdermeer reizen, waar onder soms boven is, papier tot leven komt en links soms recht(s) is maar soms ook heel erg krom. Haar enige gezelschap is de leugenachtige pestkop Olivier, maar of Alice iets aan hem heeft in het land waar toch al niets is wat het lijkt, is de vraag. Alice heeft al haar moed en verstand nodig om te kunnen overleven – maar het is vooral haar hart dat ze moet leren vertrouwen.

verdermeer_tahereh_mafi_2_make_it_personal

De twaalf jaar oude Alice woont in het dorpje Ferenwoud. Het is een dorpje vol met kleur en zij is een beetje een buitenbeentje omdat haar huid en haar geen pigment bevat. Wanneer alle twaalfjarigen op een dag moeten laten zien wat hun speciale talent is, laat Alice een talent zien wat niet zo heel speciaal is. Het laten zien van een speciaal talent wordt ook wel Overgave genoemd. Wanneer ze hier voor slagen, krijgen ze een taak die ze moeten volbrengen om zo een waardig lid van Ferenwoud te worden.

Op een dag besluit ze om naar Verdermeer te gaan, zonder het aan iemand te vertellen. Ze gaat op zoek naar haar vader, wie haar een aantal jaren geleden in de steek heeft gelaten. In het kleurrijke Verdermeer is niets zo wat het lijkt – zo komt er bijvoorbeeld papier tot leven en is niemand echt te vertrouwen. Lukt het Alice om haar vader terug te vinden, die – al kan ze het nog steeds niet geloven – alleen vertrokken is met een liniaal?

verdermeer_tahereh_mafi_3_make_it_personal

Het boek werd omschreven als het ‘nieuwe’ Alice in Wonderland boek. Toen ik dat hoorde, wist ik gewoon dat ik dit boek wilde lezen want ik vond ‘Alice in Wonderland’ echt een heerlijk, raar fantasie boek. Er kwam ook nog eens een speciale, limited edition, boeken box uit van dit boek samen met een aantal goodies die samen was gesteld door uitgeverij Blossom Books. Zoals jullie misschien wel weten, pakte ik daar in de eerste instantie net naast. Maar wil je daar meer over weten, of wil je weten wat er in de box zat, dan raad ik je aan om even mijn unboxing filmpje te kijken!

Anyways~ ik dwaal af – op het moment dat ik in dit boek begon, werd ik er eigenlijk meteen in meegezogen. De schrijfstijl was zรณ ontzettend mooi, dat ik sommige dingen gewoon een aantal keren overnieuw las. Gewoon, omdat het zo mooi geschreven was! Helaas zakte deze prachtige schrijfstijl een beetje af na zo’n 120 pagina’s – jammer! Het merendeel werd gewoon weer normaal omschreven, al nam dat niet weg dat het verhaal nog boordevol fantasie zat.

verdermeer_tahereh_mafi_4_make_it_personal

In Verdermeer volg je trouwens de jonge Alice, wie ik persoonlijk een heel fijn hoofdpersonage vond. Ze is gelukkig niet perfect en een beetje een buitenbeentje. Ze is dapper, maar je voelt ook haar angst tegelijkertijd. Ze heeft veel voor een ander over, misschien nog wel meer voor een ander dan voor zichzelf. Ze doet domme dingen, maar leert daar tegelijkertijd ook weer voor – ze is gewoon heel menselijk!

Verdermeer is een boek wat gericht is op de jongere lezer, maar als vierentwintigjarige, vond ik het een zeer vermakelijk boek en wilde ik na ieder hoofdstuk steeds maar verder en verder lezen. Je moet zeker van (rare) fantasie verhalen houden, anders vind je hier denk ik niet veel aan. Af en toe dacht ik wel dat het misschien wat moeilijk geschreven was voor een jonger iemand, maar aan de andere kant denk ik; toen ik zo’n 10 jaar oud was, zat ik ook al met m’n neus in de Harry Potter boeken gedoken.

Het einde was misschien niet echt spectaculair, maar het was zeker een, hoe zeg je dat, geruststellend (?) einde. Het voelde gewoon goed. Het had voor mijn gevoel wel net even wat meer kunnen zijn, aangezien er overal de tijd voor werd genomen in dit boek, voelde het einde gewoon een beetje afgeraffeld. Desalniettemin, bestaat dit boek voornamelijk uit een groot aantal pluspunten!

verdermeer_tahereh_mafi_5_make_it_personal

Titel: Verdermeer | Originele titel: Furthermore | Auteur: Tahereh Mafi | Uitgeverij: Blossom Books | Genre: Middelgrade book, Fantasy | Pagina’s: 372 | ISBN: 9789020678994 | Waardering:★★★★½

Koop bij bol.com

4 Comments

 • Yara

  September 16, 2016 at 4:35 pm

  Wat heb je mooie foto’s gemaakt, zeg! Hou van zulke foto’s ๐Ÿ™‚ Ik ben nog steeds heel benieuwd naar het boek.

 • zwartraafje

  September 17, 2016 at 10:08 pm

  Die illustraties zijn zo mooi. Jouw foto’s trouwens ook – maar ik val precies nogal vaak in herhaling op dat vlak. ๐Ÿ˜‰

  1. Lieke

   September 19, 2016 at 11:04 am

   Haha! Ik vind het nog steeds altijd leuk om te horen ๐Ÿ˜€

 • Dear Santa, All I want for Christmas is… | Make It Personal

  December 8, 2017 at 12:36 pm

  […] nu we het toch over Alice in Wonderland hebben – Verdermeer van Tahereh Mafi deed me heel erg denken aan Alice in Wonderland! Nu er een soort van vervolg op […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post