Thirteen Reasons Why – Jay Asher

Clay Jensen returns home to find a strange package with his name on it. Inside he discovers several cassette tapes recorded by Hannah Baker – his classmate and first love – who committed suicide two week earlier.

Hannah’s voice explains there are thirteen reasons why she killed herself. Clay is one of them. If he listens, he’ll find out why.

All trough the night, Clay keep listening – and what he discovers changes his life… Forever.

Het verhaal speelt zich af in één enkele dag. Wanneer Clay thuis komt van school, ligt er een pakketje op hem te wachten. Hij maakt het pakketje open en vind 7 cassette tapes.
Wanneer hij de eerste cassette hoort, is hij er zich van bewust dat hij de stem van Hannah Baker hoort. Zij is het meisje waar Clay verliefd op was maar zelfmoord pleegde 2 weken geleden. Iedere cassette bevat 2 redenen van Hannah’s zelfmoord. De laatste cassette, bevat alleen de dertiende reden.

Op de cassette tapes legt Hannah uit dat er 13 redenen zijn waarom ze een einde heeft gemaakt aan haar leven. Clay vind uit dat hij zelf ook één van die 13 redenen is.

Clay ‘leent’ een cassetterecorder van een vriend en gaat op pad met de tapes. Niemand (afgezien van de andere mensen die op de tapes voorkomen) mag ontdekken waar hij nu eigenlijk naar luistert.

13ReasonsWh01
Bron foto: yareviews.wikispaces.com

Dit boek zet je wel aan het denken. Je kijkt naar mensen en vraagt je af hoe zij zich van binnen voelen. Hoe zou jij je voelen als je klasgenoot ineens van de één op de andere dag nooit meer terug keert naar school? Je vraagt jezelf misschien wel eens af; Wie geeft er nu om mij? Maar geloof me, er zijn meer mensen die om je geven dan je zelf denkt.

Het is weer eens iets anders om een boek te lezen via de ogen van een tiener jongen. Je vind in het genre Young-Adult heel vaak boeken die verteld worden via de ogen van een meisje.
Wel had ik zelf iets meer van het boek verwacht. Ik had gedacht dat de rede waarom Clay bij één van die 13 redenen hoort, heftiger was geweest. De reden waarom hij er bij hoort en wie de andere personen zijn, is voor jullie om zelf te beleven!

Het boek is een internationale bestseller en heeft al meerdere awards gewonnen. Voor meer informatie bezoek even de officiële website; http://thirteenreasonswhy.com. Hier kun je onder andere stukjes van de tapes horen. Zelf heb ik het boek in het engels gelezen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post