Thirteen Reasons Why – Jay Asher

You can’t stop the future.
You can’t rewind the past.
The only way to learn the secret
… is to press play.

Clay Jensen returns home to find a strange package with his name on it. Inside he discovers several cassette tapes recorded by Hannah Baker – his classmate and first love – who committed suicide two weeks earlier.

Hannah’s voice explains there are thirteen reasons why she killed herself. Clay is one of them. If he listens, he’ll find out why.

thirteen_reasons_why_jay_asher_02_2_make_it_personal

Wanneer Clay Jensen thuis komt van school, ligt er een pakketje op hem te wachten. In dit pakketje bevinden zich zeven cassette tapes. Wanneer hij de eerste cassette beluisterd, beseft hij dat hij de stem van Hannah Baker hoort. Hannah is een meisje die bij Clay in de klas zat en waar hij een enorme crush op had. Twee weken geleden, pleegde ze zelfmoord en niemand weet waarom – of toch wel?

De cassettes zijn genummerd van één tot dertien. Dertien redenen waarom Hannah Baker zelfmoord pleegde. Clay is één van de dertien redenen. Het valt hem dan ook zwaar om de cassettes te beluisteren, maar hij heeft geen andere keus – hij moet erachter komen waarom ze dit gedaan heeft.

thirteen_reasons_why_jay_asher_03_3_make_it_personal

Een tijdje terug is er een serie van Thirteen Reason Why verschenen op Netflix. Een serie die ik binnen een dag of twee á drie af heb gekeken omdat het zo’n ontzettend verslavende serie was. Daarna had ik het boek weer eens opgepakt, want ja – dit boek heb ik al een aantal jaren terug voor het eerst gelezen. In 2013 (!) had ik ook al een recensie geschreven over dit boek – deze ga ik schrappen en daarvoor komt deze recensie in de plaats! Ik wist ook niet meer hoe het verhaal nou afliep in het boek en ik wilde heel graag de verschillen vergelijken met de serie (spoiler alert: die zijn er bijna niet). De serie was heel trouw aan het boek gebleven en dat is fijn!

Zelfmoord in boeken is altijd een heftig onderwerp, maar er wordt vaak over geschreven waardoor het niet al te heftig over komt. Zo heeft ook Jay Asher zijn eigen draai aan dit heftige onderwerp gegeven. In het begin was het wel even wennen, omdat je het verhaal uit het perspectief leest van Clay, die de bandjes beluisterd die Hannah heeft ingesproken. Dus aan de ene kant lees je het verhaal ook vanuit het perspectief van Hannah, maar net niet helemaal – volg je me nog?

thirteen_reasons_why_jay_asher_04_make_it_personal

Gelukkig is Thirteen Reasons Why geen depressief boek en is het zo geschreven dat het erg vlot weg leest. De redenen die Hannah geeft over waarom ze zelfmoord heeft gepleegd, zijn ook niet al te heftig – het is maar net hoe je het bekijkt. Hannah begon zich namelijk steeds ongelukkiger te voelen door de kleinste dingen zoals bijvoorbeeld roddels die achter haar rug om werden verspreidt. Of mensen beschuldigden Hannah voor dingen waar ze niks mee te maken had.

Zo zie je maar weer dat je aan de buitenkant nooit kunt zien of iemand wel of niet gelukkig is. Als degene zijn of haar mond niet wil opentrekken, kun je er vrij weinig aan doen. Het enige wat je op zo’n moment kunt doen, is om gewoon achter die persoon te staan om hem of haar een steuntje in de rug te geven.

thirteen_reasons_why_jay_asher_05_make_it_personal

Titel: Thirteen Reasons Why | Auteur: Jay Asher | Uitgeverij: Razor Bill Penguin | Genre: Young-Adult, Contemporary, Drama | Pagina’s: 288 | ISBN: 9780141357034| Waardering:★★★½

Koop bij bol.com

1 Comments

  • Kimberly

    June 16, 2017 at 9:59 am

    Wel fijn eigenlijk dat de serie zo trouw gebleven is aan het boek! Ik ben wel benieuwd nar het boek, de serie heb ik ook gezien en vond ik best wel heftig zo!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post