The Invention of Hugo Cabret – Brian Selznick

InventionOfHugoBanner

Oprhan, clock keeper, and thief, Hugo lives in the walls of a busy Paris train station, where his survival depends on secrets and anonymity. But when his world suddenly interlocks – like the gears of the clocks he keeps – with an eccentric, bookish girl and a biter old man who runs a toy booth in the train station, Hugo’s undercover life and his most precious secret are put in jeopardy. A cryptic drawing, a treasured notebook, a stolen key, a mechanical man, and a hidden message from Hugo’s dead father form the backbone of this intricate, tender, and spellbinding mystery.

IMG_4478_2

Hugo woonde alleen met zijn vader en wanneer Hugo’s vader overlijdt in een gevaarlijke brand, wordt hij door zijn oom in huis genomen. Hugo’s vader maakte verschillende klokken. Hugo woont samen met zijn oom in een verborgen kamer die zich bevindt tussen de muren van het treinstation in Parijs. De taak van zijn oom is om alle klokken op tijd en uur te luiden, tot op een zekere nacht – wanneer Hugo’s oom ineens is verdwenen. Hugo is nu een weeskind en leeft voort door dingen te stelen. Ook leeft hij nog steeds op het treinstation en luidt hij alle klokken nog, zodat niemand merkt dat er iets aan de hand is.

Ook probeert Hugo een automaton op te knappen, waar zijn vader mee was begonnen. Hugo had zijn vaders notitieboekje gevonden waarin staat hoe hij de automaton wil maken. De onderdelen die hij nodig heeft, steelt hij van de speelgoedwinkel die zich binnen het treinstation bevindt. Totdat hij op een dag gesnapt wordt door de eigenaar, die Hugo’s notitieboekje afpakt en hij dreigt om Hugo aan te geven voor arrestatie. Maar dan komen ze achter elkaars geheimen…

IMG_4489_2

The Invention of Hugo Cabret is oorspronkelijk een kinderboek, maar dat neemt niet weg dat dit een geweldig boek is! Ik ben er zelf echt helemaal weg van. Ik heb dan ook nog nooit een soortgelijk boek gelezen. Het verhaal is erg apart en de illustraties sluiten er perfect op aan. Je kunt dit boek zien als een soort van combinatie tussen een kinderboek en een Graphic Novel.

Ik denk dat het verhaal wel op zichzelf gelezen kan worden, alhoewel… Het verhaal komt pas echt tot leven met de vele prachtige illustraties – ze voegen echt iets toe aan dit boek. Ik werd echt omvergeblazen door de illustraties. Wat ik ook echt het mooie ervan vond, is dat bij sommige gebeurtenissen, er steeds verder wordt ingezoomd op een bepaalde illustratie, zodat je steeds meer details te zien krijgt. Je kunt die een beetje vergelijken met beelden uit een film, wanneer er langzaam op iets wordt ingezoomd

IMG_4486_2

De meningen over dit boek zijn wel verdeeld; of je vind dit boek geweldig, of je vind er niks aan. Ik kan het wel begrijpen als mensen er niks aan vinden – het is tenslotte een kinderverhaal. Maar ook doordat velen een boek lezen om zo hun eigen fantasie op hol te laten slaan. En dat laatste wordt een beetje weggenomen bij dit boek doordat de illustraties de beelden vormen. Zelf vond ik het boek echt geweldig en het was een hele nieuwe ervaring voor mij! Daarom krijgt dit boek ook 5 welverdiende sterren!

IMG_4487_2

Titel: The Inventation of Hugo Cabret | Auteur: Brian Selznick | Uitgeverij: Scholastic Press | Genre: Historical Fiction, Mystery, Children’s book, Graphic Novel | Pagina’s: 534 | ISBN: 9781407103488 | Waardering: ★★★★&#9733

Koop bij bol.com

7 Comments

 • Anneke

  January 27, 2015 at 1:50 pm

  Een vriendin van mij heeft dit ooit gelezen en zij vond het volgens mij een mooi boek. Het ziet er sowieso gaaf uit!

 • Emmy

  January 27, 2015 at 2:59 pm

  Jaaaa deze wil ik alleen al lezen vanwege de toffe illustraties!

 • Renée

  January 27, 2015 at 3:41 pm

  Wauw, toffe illustraties!

 • Lies

  January 27, 2015 at 3:46 pm

  Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar dit boek, want volgens mij heb ik hier al een hele tijd geleden de film van gezien en die vond ik ook erg leuk.

 • Sanne

  January 27, 2015 at 9:38 pm

  Het boek ziet er in ieder geval prachtig uit. Ik heb er veel positieve reacties over gehoord, maar ik zou het denk ik alleen meenemen als ik het voor een goedkoop prijsje zou zien liggen. Ik ben namelijk niet echt een kinderboekenfan.

 • Ellis

  January 27, 2015 at 10:16 pm

  Wat een ontzettend mooie uitgave! Ik heb dit boek ook in de kast staan, maar wel een wat minder mooie variant.

 • Dina

  January 27, 2015 at 11:09 pm

  Wauw, wat een mooi boek! Alleen de omslag is al…. PRACHTIG!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post