Split

James McAvoy behoort tot één van mijn favoriete acteurs en toen ik zag dat hij de hoofdrol van vierentwintig verschillende rollen op zich zou nemen in de film Split, moest ik hem zo snel mogelijk zien! Helemaal blij dat hij gewoon in 2D draaide, ging ik vol goede moed naar de bioscoop. Is Split net zo goed als The Sixth Sense – een ander meesterwerk van M. Night Shyamalan?

split_02_make_it_personal

Wanneer drie meiden, genaamd Casey, Claire en Marcia, in de auto stappen en de vader van Claire zijn dochter en haar vriendinnen naar huis gaat brengen, gebeurt er iets vreemds – er stapt een vreemde man achter het stuur. Ze vertellen hem dat hij in de verkeerde auto is gestapt en onmiddellijk pakt hij zijn pepperspray zodat de meiden buiten westen raken. Hij neemt hen mee naar de plaats waar hij woont en sluit ze op in een kamer. De vreemde man, Dennis a.k.a Kevin, kan er niet tegen als er iets vies wordt – wanneer er een kruimel op de kleding van de meiden terecht komt, moeten ze dat meteen uittrekken.

Even later ontmoeten ze Hedwig a.k.a. Kevin, een 9-jarige jongen. Althans – hij ziet er precies hetzelfde uit als Dennis, die hen ontvoert heeft, maar blijkbaar weet Hedwig daar helemaal niks van af. De meiden komen erachter dat Dennis drieëntwintig verschillende persoonlijkheden heeft en moeten een manier bedenken om zo snel mogelijk te ontsnappen – voordat ze achter zijn vierentwintigste persoonlijkheid komen…

split_03_make_it_personal

Oké, vierentwintig rollen was misschien iets teveel, maar je ziet in ieder geval wel een aantal verschillende gespleten persoonlijkheden die James McAvoy op zich neemt. Waaronder ook een vrouw, wat best wel hilarisch is. Persoonlijk vind ik dat hij dit wel perfect doet. Ieder personage heeft zo zijn (of haar) aparte trekjes en een geheel andere kledingstijl, zodat je precies ziet welke rol McAvoy nu weer op zich neemt.

MAAR IK HEB NOG ZOVEEL VRAGEN!? Maar dat is hetgeen wat je meestal zegt na het zien van een vage, M. Night Shyamalan film. Split was ook weer zo’n vage film. Vaag, maar wel sterk. En natuurlijk speelde M. Night Shyamalan weer een klein rolletje in zijn eigen film. Persoonlijk vind ik het erg leuk als een regisseur dit doet. Geen idee waarom, maar ik vind het gewoon grappig – ook al speelt hij gewoon een hele serieuze rol.

split_04_make_it_personal

De spanning in Split bouwt zich behoorlijk op iedere keer, waardoor je elke keer weer een schrikmoment verwacht. Maar zoals ook in andere films van dezelfde regisseur, kun je naar die schrikmomenten fluiten – er gebeurt namelijk helemaal niks (of misschien toch wel?). Toch mistte ik nog iets. Alhoewel je vanaf het begin meteen in spanning zit, ging het daarna voor mijn gevoel allemaal een beetje traag en werden er redelijk wat dingen herhaald.

Al met al een hele vermakelijke film, maar persoonlijk vind ik dat Shyamalan heeft toch wel wat betere film op zijn naam heeft staan. Denk maar eens aan The Sixth Sense of Signs.

Titel: Split | Regisseur: M. Night Shyamalan | Genre: Thriller, Horror | Met onder andere: James McAvoy, Anya Taylor-Joy en Haley Lu Richardson | Speelduur: 117 min. | Jaar: 2017 | EAN: ??? | Waardering: ★★★½

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4

2 Comments

  • zwartraafje

    February 8, 2017 at 6:28 pm

    Misschien moet ik deze eens proberen. Ik was één van die mensen die tijdens The Sixth Sense al na een kwartiertje (of minder) door had wat er gaande was. Geen flauw idee waarom. Mijn echtgenoot vind het trouwens maar creepy dat ik dat soort films meteen kan doorgronden. Ik denk dat hij er een beetje schrik van krijgt. 🙂

  • Bianca Schrijft

    February 8, 2017 at 9:36 pm

    Het klinkt wel interessant, maar het balanceert wel enigszins op de grens van pure onzin. Dit zijn wel films die 100% te gek kunnen zijn, maar ook weer gewoon belabberd slecht.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post