Pandemonium – Lauren Oliver

Let op! Bevat een hoop spoilers als je Delirium Amoris niet hebt gelezen!

Lena is in de Wildernis beland. Ze moet haar oude leven vergeten; haar vriendin Hana, haar vriend Alex en haar school behoren nu tot het verleden.
In de Wildernis ontmoet ze mensen die besloten hebben het heft in eigen hand te nemen. Het leven is er hard en ruig maar wel met liefde én een revolutie die op het punt staat uit te barsten.

IMG_0788

Pandemonium pikt het verhaal weer op waar het in Delirium Amoris is gestopt. Lena vlucht samen met haar vriend Alex uit een wereld waar liefde een ziekte is. Wanneer ze bijna bij de Wildernis zijn belandt, moet ze Alex achterlaten. Hij red het namelijk niet. Lena staat voor een moeilijke keuze, maar gaat toch zonder hem verder en belandt dan ook, zoals door Alex beloofd, in de Wildernis. De plek waar volop liefde is. Waar ze ook hoopt haar moeder te vinden.

In de Wildernis ontmoet ontmoet ze verschillende mensen die haar goed opvangen. Het is wel even wennen want Lena was een hoop luxe gewend. In de Wildernis is onder andere weinig voedsel en er zijn weinig kleren. Ook is er geen warm bad of warme douche.

Dan ontmoet ze Julian. Hij is Behandeld en wordt achtervolgd door ‘Aasgieren’, een stel ruige mensen die geen genade kennen. Lena helpt Julian om te ontsnappen uit de plek waar ze beide gevangen worden gehouden. Dit is een hele klus en ze raken beide erg gewond. Dan worden ze ontvoerd door weer een ander soort volk, maar dit volk heeft geen kwaad in de zin. Er is zelfs één iemand die heel dicht bij Lena staat, zonder dat Lena het zelf weet…

IMG_0790_2

In het begin is het soms wat ingewikkeld om het verhaal te volgen, omdat de hoofdstukken opgedeeld zijn in ‘Toen’ en ‘Nu’. Je moet echt even goed je aandacht erbij houden wat wanneer plaatsvind. Wanneer je eenmaal in het verhaal zit, is het niet zo lastig meer om te volgen.

Het enige rare vond ik dat er in Delirium Amoris zoveel wordt gesproken over dat Lena haar moeder wilt vinden in de Wildernis. En nu ze eenmaal zelf in de Wildernis is, zoekt ze amper naar haar moeder. Een beetje raar als je het mij vraagt, omdat dat één van de hoofdredenen was dat Lena naar de Wildernis wilde.

Pandemonium is wel ineens heel anders dan Delirium Amoris, omdat het verhaal van Delirium Amoris meer gaat over de liefde. Pandemonium gaat meer over het overleven op een plek waar het er ruig en hard aan toe gaat. Dit vond ik eigenlijk wel heel leuk, dat een trilogie boeken heeft met zulke verschillende verhalen. Maar toch vond ik Delirium Amoris ietsjes beter.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post