Multi-review: Pindakaas en Sushi – Roderick Leeuwenhart

PindakaasEnSushiBanner

Cosplayers. Gamers. Tekenaars en mangafans. Welke geek zit in jou verborgen?

Marle ziet het helemáál niet zitten om een weekend lang omringd te worden door otaku – fans van Japan. Ze is door haar vriendinnen meegesleurd naar een animeconventie en stiekem op zoek naar een schokken schrijfonderwerp. Dan ontmoet ze een mysterieuze ridder die haar de wonderen van het festival toont – maar ze raakt hem op slag weer kwijt!

Marle duikt dieper en dieper in de z ee van chaos en cosplayers. Zal ze de ridder terugvinden voordat het weekend om is? Een lang geleden weggestopte kant van haar komt naar boven…

IMG_4574_2

Wat was je eerste indruk van het boek?

Martine: Toen het boek in mijn handen kreeg en zo de voorkant zag vond ik het in eerste opzicht eigenlijk wel een schattig boek, met van die anime poppetjes op de voorkant. Zo’n boek kom je niet vaak tegen, alleen in stripboek winkels, dus wel origineel eigenlijk.
Na de eerste paar pagina’s vond ik het al leuk, bijzonder geschreven dat wel.
Lieke: Ik kan me herinneren dat ik dit boek voor het eerst zag in een comic winkel in Amsterdam. Toen ik de titel zag dacht ik van; Huh, wat is dit nou weer? Ik vond het een rare titel, maar de vormgeving van het boek trok me toch wel aan door de anime figuren die op de voorkant stonden. Maar toen kreeg ik dit boek pasgeleden nog voor mijn verjaardag van Jacco en Martine (yay, dankjulliewel<3)! Ik had precies hetzelfde als Martine - na de eerste pagina's vond ik het ook al leuk ;D Jacco: Ik was in het begin nog vrij sceptisch over het boek, want hoe schrijf je een boek over een conventie..? De achtergrond van de auteur en de kaft van het boek (de herkenbare tekenstijl van het Nederlandse blad AniWay) maakte mij echter al vrij snel positief. Die nieuwsgierigheid groeide toen ik positieve reacties hoorde vanuit anderen en zowaar bleek het boek mij na de eerste pagina’s al te grijpen en niet meer los te laten.

IMG_4580_2

Wat is het boek in het kort (geen spoilers!)?

Martine: Marle – een journaliste in spé – gaat voor het eerst naar een Anime conventie, ze wordt meegesleept door twee meiden uit haar klas (Joyce en Ester) en ze weet eigenlijk niet wat ze moet verwachten. Ze heeft het vooroordeel – zoals helaas meerdere mensen hebben die niks van die scène afweten – dat de meeste bezoekers van een conventie allemaal eigenlijk maar raar zijn en een steekje los hebben.
Marle die ontmoet op de eerste dag in de rij een ridder en vindt hem eigenlijk wel erg interessant, en de rest van het weekend wordt het een zoektocht om die ridderlijke cosplayer weer terug te vinden. Tijdens haar zoektocht gebeuren er echterlijk verschillende interessante en leerzame dingen.
Lieke: Ik kan er eigenlijk niet meer aan toevoegen zonder spoilers weg te geven!
Jacco: In die beschrijving kan ik me helemaal vinden!

IMG_4588_2

Hoe was het boek geschreven (setting, taalgebruik, goed/slecht)?

Martine: Ik vond het een erg goed boek, al ben ik niet zo fan van Nederlandstalige boeken, en ik las het eigenlijk binnen 2 dagen uit. Het bleef me wel vasthouden.
Zo af en toe was het wel even verwarrend en met symbolisme erin, en pas na het gedeelte – wat soms erg lang duurde – kwam je er pas achter waar het nou eigenlijk over ging.
Lieke: Ik heb zelf niet zo veel problemen met Nederlandstalige boeken – ik ben een fan van zowel Nederlands als Engels!Het boek las erg snel weg wat voor mij betekend dat de auteur gebruik heeft gemaakt van een goed taalgebruik en een duidelijke zinsopbouw.
Jacco: Ik vind alle boeken interessant als de schrijfstijl prettig is. Dit boek is qua schrijfstijl ook prettig om te lezen. Het taalgebruik is goed en wat jeugdig, dit past ook in het onderwerp en de doelgroep. De auteur is goed in het combineren van meerdere perspectieven. Hierbij slaagt hij erin om inzicht te geven in positieve en minder positieve punten van alles wat er gebeurt om zo een evenwichtig beeld te vormen over zowel de conventie als de ontwikkeling van de personages. Zo creëert hij een compact sfeerbeeld van een conventie wat niet aanvoelt als een soort positieve propaganda.

IMG_4578_2

Wat vond je wel leuk aan het boek en wat niet?

Martine: Anime conventie! Ik ben zelf naar een aantal anime conventies gegaan en had er gelijk weer helemaal zin in om te gaan!
Lieke: Ook ik vond het onderwerp Anime conventie natuurlijk heel leuk! Al ben ik nog nooit op een échte Anime conventie geweest (wel op andere, geeky conventies). Er komt echter één gebeurtenis in voor die zich tussen de zaterdag en de zondag afspeelt waar ik echt niks mee had. Ik vond het vaag en begreep niet wat er nu allemaal gebeurde. Dus ja, dat stukvond ik niet zo leuk.
Jacco: Ik vond het leuk om te lezen over de conventie omdat het een redelijk (maar nog niet compleet) beeld geeft over conventies. Na het boek gelezen te hebben had ik dan ook de drang om gelijk naar een conventie te gaan! Helaas is de volgende conventie pas in juni. Sommige stukken in het boek vond ik wel wat lastig te plaatsen en er was heel wat fantasie nodig om het te kunnen plaatsen. Wel is het een heel unieke manier van schrijven op dat punt.

IMG_4582_2

Wat vond je van het hoofdpersonage? Zou jij dezelfde keuzes hebben gemaakt in bepaalde situaties?

Lieke: Ik vond Marle echt een heel interessant hoofdpersonage en ik kon me heel goed in haar situatie inleven. Ik zou mezelf denk ik wel hetzelfde gedragen als ik cosplayers in de trein zou zien (al zou ik het zelf ook nog wel een keer willen doen :D). En ik zou net als Marle gewoon zenuwachtig zijn voor hetgene wat gaat komen.
Verder vind ik Marle een sterk personage – ze móét er gewoon achter komen wie die geheimzinnige ridder is. En ze is erg bezorgd over haar vrienden, en dat vind ik lief.
Martine: Ik vond Marle ook een interessant personage en ze komt erg lief over. Ik vind het leuk dat je toch een soort verdere ontwikkeling van haar meemaakt waardoor je haar nog beter leert kennen. Ik ben helaas zelf iets meer doen-voor-denken persoon, dus zouden de situaties bij mij wat anders lopen.
Jacco: Haha, ik kan mezelf wel vinden in Marle.. op bepaalde punten na. Zo had ik sommige acties niet ondernomen en had ik zelf misschien wat tactischer gezocht ;D Ik zou graag een vergelijking willen trekken maar dat kan denk ik niet zonder spoilers. Verder vond ik het mooi om te zien hoe Marle zich ontwikkelt en leert op het gebied van conventies, vrienden en eigenlijk ook zichzelf.

IMG_4586_2

Kon je je eigen goed inleven in het verhaal? En kwam het verhaal daardoor wel of niet goed over?

Lieke: Ja, alhoewel ik dus nog nooit op een echte Anime conventie ben geweest. Maar doordat ik wel op andere soort conventies ben geweest, kan ik het me voorstellen hoe het er allemaal aan toe gaat. Het verhaal kwam daardoor ook goed over doordat je weet hoe het er zo ongeveer aan toe gaat op een conventie.
Martine: Ja! Ik ben zelf naar een aantal anime conventies gegaan dus ik kon me erg goed inleven in de chaos en troubles van iemand proberen te vinden. Alleen de scene tussen zaterdag en zondag had ik wat moeite mee.
Jacco: Ik kon me goed inleven in het verhaal, van de initiële schrik reactie en vooroordelen tot de chaos en alle gevoelens van overweldiging, vermoeidheid, verlorenheid/zoekendheid (geen woord, maar ik weet niet hoe ik het moet omschrijven) en van blijheid, tevredenheid en alle andere gevoelens. Ook in de verbeeldingskracht van Marle kon ik me wel inleven, maar om daar meer over te weten te komen moet je het boek lezen! 😀

Bonus vraag! Pindakaas of sushi?

Lieke: Pindakaas! Ik vind sushi echt smerig, haha 😛
Martine: Beide, maar niet in combinatie! ^^
Jacco: Een boterham met pindakaas in de middag en een heerlijk sushi diner in de avond! :3

IMG_4577_2

Zoals je wel ziet heb ik het ietsjes anders aangepakt met het schrijven van de recensie. Jacco en Martine wilde me graag helpen met het schrijven van een recensie en als je dit met meerder personen doet, is het toch het makkelijkst om een recensie in de vorm van een Q&A te doen. Dit heeft erg goed uitgepakt en ik ben blij met het uiteindelijke resultaat 😀

Titel: Pindakaas en Sushi | Auteur: Roderick Leeuwenhart | Uitgeverij: Uitgeverij Leeuwenhart | Genre: Young-Adult, Comedy, Drama, Convention | Pagina’s: 208 | ISBN: 9789082220506 | Waardering: ★★★★&#9734

Koop bij bol.com

7 Comments

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  February 10, 2015 at 11:50 am

  Wat een leuke vorm van een recensie! Dit boek lijkt me ook best leuk 😀

  1. Lieke

   February 11, 2015 at 6:34 pm

   Ik denk dat jij als fanboy het wel leuk zal vinden ;D

 • Zwartraafje

  February 10, 2015 at 5:04 pm

  Dat is eventjes helemaal anders. Al vind ik de variatie door deze gedeelde recensie wel heel leuk.

 • Amy

  February 10, 2015 at 6:45 pm

  Ik wil dit boek zó graag lezen, kan niet wachten tot de bieb hem binnen heeft. Alleen jou foto’s zorgen er alvoor dat ik al mijn manga’s wil herlezen en mijn oude cosplay’s uit de kast wil trekken. Het boek lijkt me ook zo fijn, om gewoon weer even ‘terug’ in mijn oude hobby te zijn. Toch wel ruim 3 jaar (en nu nog alleen dan de Fantasy Fair’s) fan geweest van alles ronddom Japan! Hele leuke recensie die ik met plezier gelezen heb!

  1. Lieke

   February 11, 2015 at 6:35 pm

   Super leuk dat je dat je hobby was 😀 Als je alles weer eventjes wil herbeleven, raad ik je dit boek zeker aan ^^

 • Emmy

  February 11, 2015 at 8:48 am

  Leuk zo! Ik heb dit boek ook zien staan in de aniway, maar ik weet niet of ik het zou kopen. Het lijkt me wel leuk om het eens te lezen.

 • Albert lanting

  February 11, 2015 at 8:19 pm

  deze boek is echt leuk om te lezen en een aanrader voor iedereen ik heb hem bijna uit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post