Magic the Gathering #3: Magic kaarten ontleden

Een Magic kaart kan heel verwarrend overkomen, vooral als je geen idee hebt wat alle tekst en symbooltjes beteken. Vandaag ontleed ik een Creature kaart voor jullie, zodat jullie een beetje een idee hebben wat alles nu precies doet en betekend. Ik heb alles genummerd en een apart kleurtje gegeven, voor de duidelijkheid ;D

Dit is ’em dan! De Magic kaart die ik vandaag ontleed; de Inkwell Leviathan. Een erg sterke en vervelende creature om tegen je te hebben.

MagickaartOntleed

1. Naam van de kaart

Op iedere Magic kaart, staat in de linkerbovenhoek hoe de kaart heet. Deze kaart heet dus Inkwell Leviathan. Simple as that! Meer kan ik er niet echt over vertellen. Wanneer je een Magic kaart op het veld legt, zeg je altijd even hoe de kaart heet en wat hij precies doet.

2. Mana cost

Zelfde verhaaltje als net; op iedere Magic kaart staat rechts bovenin hoeveel mana de kaart kost om hem te kunnen spelen. Zoals je kunt zien staat er in het grijze rondje een 7 en daarnaast twee blauwe waterdruppels. Dat betekend dat je, om deze kaart te kunnen spelen, 9 mana nodig hebt, twee blauwe (Islands) en zeven random mana (dit kan iedere kleur zijn).

3. Type kaart

Onder de artwork staat altijd wat voor soort kaart het is. De Inkwell Leviathan is een Artifact Creature, wat inhoud dat hij een zowel een Artifact รกls een Creature is. Leviathan betekend wat voor soort creature hij is. Zo heb je ook creatures als Giants, Angels, Humans, Vampires, Hydras, etc. Zo heb je bijvoorbeeld Spells die ervoor kunnen zorgen dat alle kaarten op het veld terug naar je hand moeten, met uitzondering van Leviathans. Als dit zo is, mag Inkwell Leviathan gewoon op het veld blijven liggen.

4. Set symbool

Bij iedere Magic kaart staat er op die plek een symbooltje, dit is het symbooltje van de set waar de kaart bij hoort. Eens in de drie a vier maanden brengen ze een nieuwe set kaarten uit, elk met een ander symbooltje.

5. Informatie over wat deze kaart zoal kan doen

Zoals je kunt zien, heeft de Inkwall Leviathan drie abilities; Trample, Islandwalk en Shroud. Bij Islandwalk en Shroud staat erachter wat het precies doet. Islandwalk betekend dus dat kan niet geblocked worden als de tegenstander een Island (blauwe mana) in zijn/haar bezit heeft. Shroud betekend dat de Inkwell Leviathan niet geraakt kan worden door Spells of Abilities (je kan dus bijvoorbeeld geen Lightning Strike op hem doen, want dat is een Spell). Trample daarentegen, betekend dat als een creature bijvoorbeeld 4 Toughness (HP/levenspunten) heeft, er 3 extra damage doorgaat op de Player, omdat Inkwell Leviathan, 7 Power (attack/aanvalskracht) heeft.

6. Quote/Kort verhaaltje

Op vrijwel iedere kaart staat er een schuingedrukte tekst die vaak een kort verhaaltje of quote weergeeft. Dit is totaal niet nodig voor het spelen van het kaartspel, maar gewoon een leuk extraatje.

7. Power en Toughness (Aanvalskracht en Levenspunten)

De Inkwell Leviathan is een 7/11, wat betekend dat hij 7 Power heeft en 11 Toughness. Hij doet zelf 7 schade en om hem dood te maken, moet je 11 damage op hem doen. Zoals ik eerder al zei; Inkwell Leviathan is geen zwakke creature!

8. Naam van de artiest

Hier staat de naam van de artiest die de artwork voor de kaart ontworpen heeft.

Dat was het weer voor deze keer! Ik hoop dat ik alles een beetje duidelijk heb uitgelegd en zo niet; laat al je vragen gerust achter in de comments!

Bron foto’s: 1

6 Comments

 • Ellis

  December 11, 2015 at 9:04 am

  En wat is een blue artefact? xD

  1. Lieke

   December 11, 2015 at 11:18 am

   Een artifact doet vaak altijd iets speciaals. Zo heb je artifacts die je leven terug geven of die je extra mana geven :3 Artifact creatures doen meestal net iets meer, of zijn net iets specialer dan normale creatures.

   1. Emmy

    December 11, 2015 at 11:47 am

    Artefacts zijn bitches xD. Zijn veelal (maar niet altijd) kleurloze niet-natuurlijke beesten en daarom altijd mega vervelend. #truestory

    1. Lieke

     December 11, 2015 at 11:53 am

     #truestory indeed xD Behalve als je “Destroy target artifact or enchantment” kaarten hebt! WOOP WOOP~ Weg met je Artifact en/of Enchantment.

 • Charelle

  December 11, 2015 at 11:47 am

  Oh wat een handig artikel! Ik ben nog helemaal niet zo thuis in de Magic kaarten en dit is wel heel verhelderend zo, dankjewel! (:

  1. Lieke

   December 11, 2015 at 11:53 am

   Ik ben blij dat ik het een beetje duidelijk uit heb kunnen leggen ๐Ÿ˜€

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post