Magic the Gathering #2: De vijf kleuren + Colorless

Jullie hebben er even op moeten wachten – sorry daarvoor! – maar hier is de tweede post over hoe je de card game, Magic the Gathering nu eigenlijk speelt. Nadat ik de eerste post online had gezet over wat je zoal nodig hebt om het spel te spelen, had ik er verder niet echt over nagedacht wรกt ik verder nu precies wilde vertellen. Afgelopen week heb ik een lijstje gemaakt waar ik een aantal weken mee vooruit kan!

Zoals je misschien al aan de titel kunt zien, ga ik vandaag meer uitleg geven over de vijf kleuren die in Magic the Gathering voorkomen. Iedere kleur heeft wel zijn eigen ‘ding’ of zijn eigen ‘thema’. De kleuren die centraal staan zijn wit, groen, blauw, zwart en rood. Ook heb je nog Colorless. Zoals de naam al zegt, het heeft geen kleur. Voor deze soort kaarten kan je alle verschillende kleuren gebruiken om de kaart te kunnen spelen. Laten we iedere kleur eens van wat dichterbij bekijken!

Wit

IMG_7100_2

De mana die je gebruikt bij witte decks, heten plains, herkenbaar aan de witte zonnetjes. De kleur wit in Magic staat voor bescherming, structuur en rangorde. Bij witte decks heb je vaak spreuken waarbij je meer creatures op het veld kunt leggen, of je geeft creatures +2, +2, First Strike (jij mag als eerste aanvallen) en Lifelink (je doet bijvoorbeed 4 damage, dan krijg je 4 leven terug).

Witte creatures bezitten vaak meer health dan attack, wat betekend dat het goede verdedigers zijn. Ook heb je een hoop kleine creatures (soldiers, waar je er een heleboel van kunt maken als je het goed doet) die je ook op kunt offeren om grote creatures te blokkeren. Een ander soort creature dat wit vaak heeft, zijn Angels. Sterke, vliegende wezens, die vaak best wel wat mana kosten om op het veld te leggen.

Groen

IMG_7102_2

Ik denk dat de kleur groen in Magic, toch wel mijn favoriete kleur is. Als je een groen deck speelt, maak je gebruik van Forests als mana. Je herkent deze mana aan de groene boompjes. De kleur groen staat voor kracht, leven en natuur. Een Groene speler heeft qua spreuken een hoop dingen als zoek in je deck drie extra land (mana) kaarten of iedere creature krijgt +3 health en +3 attack deze ronde, waarmee ze sterke creatures, nรณg sterker kunnen maken.

Creatures zijn echt wel de specialteit van een groen deck. Zo heb je mega sterke beesten, die nogal eens een doorn in het oog van je tegenstander kunnen zijn. Maar je hebt ook kleinere creatures (zoals elven!), die je extra leven geven als jij een mana op legt (landfall) of die jou een extra groene mana geven als je hem tapped (je gebruikt zo zijn ability, je kunt er niet meer mee aanvallen!)

Blauw

IMG_7105_2

Bij blauwe decks, gebruikt je Islands als mana. Je herkent ze aan de blauwe waterdruppel. De kleur blauw is gespecialiseerd in kennis, manipulatie en tegenspreuken – het is aan blauw om het de tegenstander moeilijk te maken en om te zorgen dat hij/zij, zijn/haar kaarten niet kan spelen. Een blauwe speler, speelt zijn/haar kaarten ook vaak in de beurt van de tegenstander (kaarten waarop staat ‘Instant’ mag je spelen wanneer jij maar wilt). Als jij blauw speelt in Magic, moet je wel erg veel geduld hebben!

Qua creatures, heeft de kleur blauw meestal grote zeemonsters of vervelende vliegende beesten, waar je niks tegen kunt doen als jij zelf ook geen vliegende beesten in jouw deck hebt zitten.

Zwart

IMG_7099_2

Je wilt graag zwarte spelen? Leuk! Als mana gebruik je dan Swamps. Swamps herkent je aan de zwarte doodshoofd. Zwart staat voor dood en bederf, voor duisternis en angst, voor creatures terughalen uit te dood (ook wel je Graveyard genoemd – je aflegstapel). Wanneer je zwart speelt, heb je ook wel een aantal heel vervelende spreuken. Zo kun je bijvoorbeeld je tegenstander kaarten weg laten gooien of zeggen ‘BAM! Die creature is nu dood.’ Net zoals bij witte decks, kun je bij zwarte decks ook een hoop leven stelen van je tegenstander.

Zwarte creatures bestaan vooral uit zombies, vampiers, demonen of andere ondode wezens. Meestal niet super sterk, maar wel met een lage mana cost, zodat je snel, veel creatures op het veld kunt leggen.

Rood

IMG_7106_2

Rode mana, heten Mountains en zijn te herkennen aan de rode vuurbal. Rood is best een agressieve kleur, omdat ze alles kunnen opblazen, wat jij maar op het veld hebt liggen. Rood speelt, in tegenstelling tot blauw, heel erg snel. Je wilt als Rode speler ook het liefst dat een potje Magic, zo kort mogelijk duurt. Spreuken die een Rode speler gebruikt zijn onder andere spreuken die een hoop damage doen op hun tegenstander of hun creatures. Zo maken ze namelijk gebruik van meteors, lightning bolts en een hoop andere vuur spreuken. En geloof me – dit doet pijn.

Rode creatures zijn onder andere bloeddorstige draken, vervelende goblins of andere barbaarse creatures. Ze hebben vaak Haste (dat je gelijk mag aanvallen) of andere, vervelende abilities – alles om zo snel mogelijk alles wat in hun weg staat, dood te maken.

Colorless

IMG_7109_2

De naam colorless zegt het al – deze kaarten hebben geen kleur. Je kan ze met alle kleuren mana casten die je maar wilt, zo passen deze kaarten in ieder deck thuis. Colorless kaarten zijn onder andere Artifacts; met deze kaarten kun je net wat extra’s doen zoals een extra kaart pakken, maar een Artifact kan ook een wapen zijn die je aan je creature kunt geven zodat deze sterker wordt. Daarnaast heb je ook Colorless landjes, die je vaak naar een landje laten zoeken in je deck. En in de nieuwste set heb je ook creatures genaamd Eldrazi – mega grote, colorless creatures die ook een hoop mana kosten om ze te casten. Deze doe je vaak in decks waarbij je extra veel land mag zoeken.

Als er nog iets niet helemaal duidelijk is over de verschillende kleuren, dan hoor ik het graag ๐Ÿ˜€

4 Comments

 • Marcia

  December 4, 2015 at 1:19 pm

  Heel handig deze uitleg! Ik heb laatst voor het eerst sinds jaren weer eens Magic gespeeld en ik merkte dat toch een hoop regels en details een beetje waren weggezakt.. ๐Ÿ˜› Ik ga je artikelen over Magic dan ook goed in de gaten houden!

 • robin

  December 6, 2015 at 12:00 am

  dit heb ik nog nooit gespeeld maar ik vind de uitleg al heel leuk om te lezen! ๐Ÿ˜€ het lijkt mij een leuk spel

 • Daenelia

  December 7, 2015 at 2:28 pm

  Ergens heb ik nog ergens een rood deck liggen. Maar het is zo lang geleden dat ik Magic speelde, dat is echt helemaal weggezakt. Ik heb wel nog wat andere CCG gespeeld, waarvan de Star Trek versie mijn favoriet was. Wat ik leuk vind aan magic is dat de art op de kaarten soms zo mooi is… dan wil je ze bijna inlijsten!

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  December 7, 2015 at 9:38 pm

  Vergeet je niet te zeggen dat je je tegenstander sterke thee met een pittige nasmaak moet geven? ^_^

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post