Magic the Gathering #1: Wat heb je nodig?

MTGBanner01

Iets nieuws op mijn blog! Altijd al de card game Magic the Gathering willen spelen? Maar zijn al die verwarrende, Engelse uitleg papiertjes je net even iets teveel? In deze Magic the Gathering reeks leg ik je stap voor stap de basisregels van deze game uit. Vandaag laat ik je zien wat je zoal nodig hebt voordat je begint met spelen!

Allereerst wil ik even mededelen dat ik geen expert ben in het spelen van Magic the Gathering. Zo’n beetje iedere dag, leer ik ook weer wat nieuws. Net zoals afgelopen week; ik leerde hoe ik een commander deck moest spelen. Maar dit is voor wat gevorderde spelers – laten we het voor nu maar even simpel houden! Vandaag dus de basis dingen die je nodig hebt om MtG te kunnen gaan spelen ;3

Een deck

IMG_6887_2

Op de foto zie je mijn aller, aller eerste deck! Het is een het groen/blauwe intro deck genaamd The Wilds and the Deep uit de Journey into Nyx set. Ik kan je erg aanraden om als je begint met spelen, een intro deck aan te schaffen. Een intro deck bevat namelijk een compleet, speelbaar 60 kaarten deck, met zowel rares (goud symbooltje), uncommons (zilver symbooltje) en commons (zwart symbooltje).

Magic01

Hierboven zie je de meest recente intro decks van de set Battle for Zendikar. In ieder Intro Deck zitten ook twee booster packs, waar 15 random kaarten in zitten. Meer informatie over de kaarten die in de intro packs zitten, kun je hier vinden. Geen flauw idee wat de tekst betekend die op de kaarten staat? Geen probleem, meestal staat er op de kaart wel aangegeven wat ermee bedoeld wordt. Binnenkort zal ik ook een blogpost maken met wat alle abilities betekenen (zoals Flash, Reach, Devoid etc.)

Nu vraag je je misschien wel af hoe ik mijn eerst intro deck gekozen heb? Heel simpel – ik vond de Hydra die op de voorkant stond echt mega cool~ Dat was mijn reden. Ik had verder ook nog geen flauw idee wat alles betekende, haha!

Cardsleeves

IMG_6891_2

Net als met mijn boeken, wil ik het liefst ook niet dat mijn Magic kaarten beschadigd raken – en vooral niet die mooie shiny shiny kaarten! Daarom wil je cardsleeves aanschaffen. Geen zorgen, deze hoeven heus niet zo duur te zijn, je kunt het (zoals met alles) zo duur maken als je zelf wilt. Ik heb één setje met dure, officiële MtG sleeves – deze waren €7,95 voor 80 sleeves. Verder heb ik alleen maar setjes sleeves van €2,50 voor 50 stuks. Hier staat helaas geen fancy pantsy plaatje op, maar ze zijn er wel in allerlei kleuren (ook roze!)

Een deckbox

IMG_6899_2

Het is een beetje onhandig om al die kaarten los mee te nemen als je ergens wilt gaan spelen. Daarom is het handig om een deckbox aan te schaffen. Dit is een beetje hetzelfde verhaal als met de sleeves – je kunt het ook zo duur maken als je zelf wilt. De standaard, gekleurde deckboxes kosten zo’n €1,95. Je hebt er ook die volledig bedekt zijn met een mooi plaatje en kosten vaak maar €1,- duurder. Je wilt er wel eentje hebben want deckboxes zijn echt verekkes handig.

Dobbelstenen

IMG_6903_2

Ook onmisbaar: dobbelstenen! Het liefst meer dan één, vooral als je een life steal deck speelt (een deck waarbij je veel extra leven kunt krijgen). Aan het begin van het spel, begin je met 20 leven, punten, HP (Health Points), of hoe je het ook wilt noemen, maar dit kan altijd oplopen! Wanneer je onder de 1 leven zit, heb je het spel verloren. Dan ben jij, als Player, af. Dood. Foetsie. Game over. De twintigzijdige dobbelsteen vervult de rol van je levens bijhouden perfect.

Naast de D20 hebben Dennis en ik een lange tijd gespeeld zonder mini 6 zijdige dobbelstenen – en dat is echt heel verwarrend! Je moet constant onthouden welke creatures nou +1/+1 of meer hebben gekregen en welke niet. Heeft je creature +1/+1 gekregen, dan leg je er gewoon één 6 zijdige dobbelsteen op, zodat je weet dat je creature, één zogenoemde, counter heeft. De zeszijdige dobbelstenen zijn eigenlijk onmisbaar in iedere Magic game die je speelt.

Tokens (optioneel)

IMG_6901_2

Hoe meer boosterpacks je opent, (of hoe meer je op Magicers besteld die geven ze namelijk mee!), hoe meer tokens je langzamerhand bij elkaar verzameld. Je kunt ze ook zelf heel gemakkelijk zelf maken (zie foto)! Tokens zijn creatures die sommige spells oproepen. Say what?! Even een voorbeeldje voor de duidelijkheid; Sommige kaarten leggen 1/1 tokens op het veld. Dit zijn eigenlijk een soort denkbeeldige beesten. Ze doen hetzelfde als een normale kaart, alleen worden ze spontaan gemaakt door de kaart die zei “leg deze tokens neer”. Je hebt allerlei soorten en maten, van 1/1 Soldiers tot aan een 8/8 octopus!

Als er iets nog niet helemaal duidelijk is, dan hoor ik het graag! Ik zal je proberen zo goed mogelijk op weg te helpen.

Winnen!

Maar wacht! Er is meer! Wil jij nou meer weten over Magic? Volg mijn blogs erover en ga zelf aan de slag. In samenwerking met ProjectPeanuts geven wij 5 starterdeckjes in alle verschillende kleuren weg!

12182241_862407380539398_539678667_n

Je moet er echter wel twee dingen voor doen;

– Volg mijn blog op Bloglovin’ en voeg deze blogpost toe aan je favorieten
– Abonneer op het kanaal van ProjectPeanuts
– Laat een reactie achter in de comments en laat weten dat je mee doet!

Vergeet niet je e-mailadres in het daarvoor bestemde vakje te plaatsen zodat we contact met je op kunnen nemen! Als jij de gelukkige winnaar bent, dan krijg je alle 5 de deckjes thuisgestuurd, zodat je samen met je vrienden en/of vriendinnen Magic the Gathering uit kunt proberen!

Meedoen kan t/m vrijdag de 13e!

Bron foto’s: 1,2

7 Comments

 • Emmy

  October 31, 2015 at 1:57 pm

  Kom maar een keer bij ons magic spelen 😀 #feestje.

  1. Lieke

   October 31, 2015 at 8:34 pm

   Lijkt me erg gezellig 😀 Moeten we zeker een keer doen!

 • diana

  October 31, 2015 at 8:45 pm

  Ik hoop dat jij hrt me met deze blog mij een beetje op weg kunt helpen. Want ik heb 10001 yputube filmpjes gekeken, maar ik snap hrt nog steeds niet…..zucht….

  1. Lieke

   November 3, 2015 at 3:21 pm

   Ah, ik hoop het ook!

 • Dennis

  October 31, 2015 at 10:44 pm

  Whoah, bestaat dat nog? Ik heb dat wel eens gedaan toen ik nog erg jong was hehe. Leuk om weer eens terug te zien.

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  November 1, 2015 at 10:32 pm

  Wooeeehh ik doe mee! Kan ik ook eens ingemaakt worden door Jelle hahaha

 • Astrid v

  November 3, 2015 at 9:51 pm

  Oh. Mijn vriend gaat hier wild van worden.. Ik doe mee (voor mezelf natuurlijk ;)!

  Liefs,

  Astrid v

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post