In Real Life – Cory Doctorow & Jen Wang

Anda loves Coarsegold Online, the massively-multiplayer role-playing game where she spends most of her free time. It’s a place where she can be a leader, a fighter, a hero. It’s a place where she can meet people from all over the world, and make friends.

But things become a lot more complicated when Anda befriends a gold farmer–a poor Chinese kid whose avatar in the game illegally collects valuable objects and then sells them to players from developed countries with money to burn. This behavior is strictly against the rules in Coarsegold, but Anda soon comes to realize that questions of right and wrong are a lot less straightforward when a real person’s real livelihood is at stake.

IMG_7562_2

Anda spendeert haar vrije tijd sinds kort op Coarsegold Online. Dit is een MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) waarin zij mensen van over de hele wereld kan ontmoeten. Haar moeder is het er in de eerste instantie niet mee eens dat haar dochter met vreemde mensen gaat praten online. Maar Anda legt uit dat alleen meisjes van haar eigen leeftijd Coarsegold Online spelen. Dit is natuurlijk een grote leugen – mannen en vrouwen in alle vormen en maten en van alle leeftijden spelen deze game.

Al snel ontmoet ze een stel aardige mensen, waaronder een Chinese jongen. Ze komt erachter dat hij een gold farmer is – iemand die in-game geld verzameld zodat de gold sellers het door kunnen verkopen voor écht geld. Ze heeft medelijden met hem en probeert hem te helpen. Hetgeen wat hij aan het doen is, is namelijk illegaal. Wanneer de makers erachter komen, word je gebanned (je mag niet meer spelen voor een bepaalde tijd). Wanneer Anda’s moeder erachter komt waar Anda mee bezig is, sluit ze het internet af zodat ze niet meer kan spelen. Hoe moet ze deze arme, Chinese jongen nu verder helpen?

IMG_7561_2

Heel veel mensen vinden deze Graphic Novel echt helemaal geweldig. Helaas ben ik één van de buitenbeentjes die dat niet zo vind. Ikzelf heb al een aantal MMO’s gespeeld en de meest recentelijke waar ik helemaal verslaafd aan ben geraakt is Final Fantasy XIV. Doordat ik goed weet hoe het hele MMO wereldje in elkaar zit, denk ik dat dat de reden is dat ik In Real Life niet zo leuk vond. Het hele verhaal achter de gold sellers (dit zijn mensen die in-game geld aanbieden in ruil voor echt geld) is voor een groot gedeelte wel waar, maar ik vond dat het gewoon een beetje vreemd werd weergegeven.

Anda vond ik een erg leuk hoofdpersonage. Ze was namelijk niet zo’s stereotype meisje wat helemaal perfect is qua innerlijk en uiterlijk. Nee, ze was best wel mollig en ook echt niet perfect in het echte leven. Ze is vriendelijk en staat voor iedereen klaar. In-game, is ze eigenlijk precies hetzelfde. Wat ik aan de ene kant een beetje raar vond, want meestal gedraag je je in een online game, toch net even wat anders dan in het echt. Naast Anda, vond ik de rest van de personages niet zo heel boeiend om heel eerlijk te zijn.

IMG_7567_2

Genoeg negativiteit! Deze Graphic Novel bevat ook zeker hele positieve elementen – zo vond ik de artstyle echt geweldig! Het is leuk om te zien hoe donker en grauw de echte wereld wordt afgebeeld tegenover de wereld in de game, die juist heel kleurrijk is. De verschillende rassen die je in Coarsegold Online kunt kiezen, zien er allemaal erg leuk uit en origineel uit.

Ik had echt heel veel van deze Graphic Novel verwacht, maar hij stelde me jammer genoeg dus een beetje teleur! Het verhaal sprak me niet aan en (naast Anda), de personages ook niet. Wat ik wel heel leuk vind aan In Real Life, is de artstyle en het kleurgebruik!

IMG_7558_2

Titel: In Real Life | Auteur: Cory Doctorow | Illustrator: Jen Wang | Uitgeverij: First Second | Genre: Graphic Novel, Fantasy, Games | Pagina’s: 175 | ISBN: 9781596436589 | Waardering: ★★★☆☆

Koop bij bol.com

EDIT: Nu ik zo kijk, ben ik echt totaal niet tevreden met de foto’s die ik van In Real Life gemaakt heb. Misschien dat ik binnenkort wat nieuwe foto’s schiet!

4 Comments

 • Emmy

  January 9, 2016 at 10:37 am

  Misschien foto’s zonder de poppetjes erbij? (Minder druk?)
  Ik wil deze graphic novel ook heel graag lezen. Sinds ik hem vorig jaar voor mijn BAK lootje kocht, ben ik eigenlijk al enorm benieuwd.

 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

  January 9, 2016 at 5:42 pm

  Zo, je hebt hem eindelijk gelezen :’D Jammer dat je hem wat minder leuk vond dan ik maar die artstyle is inderdaad erg leuk! 🙂

 • Charelle

  January 10, 2016 at 9:59 am

  De artstyle is inderdaad leuk zeg, echt hele fijne tekeningen om naar te kijken. En ik moet zeggen dat ik het thema ook wel leuk vind, snap dat je er hoge verwachtingen van had. Wel jammer dat het dan toch een beetje tegenviel.

 • Daenelia

  January 12, 2016 at 2:23 pm

  Cory Doctorow is een van mijn favoriete schrijvers, maar dan meer zijn artikelen over internet, copyright enzo. Ik heb wel wat fictie van hem gelezen, en schrijven kan hij zeker. Leuk dat hij aan een graphic novel heeft gewerkt 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post