Hoe mijn cosplay avontuur begon

Heel vaak riep ik; “Die ga ik cosplayen! En die! En die! Ohh, en die is ook cool om te cosplayen!” – maar het kwam er eigenlijk nooit van. Tot op een dag, toen ik samen met Angelieke en Martine op het idee kwam om samen iets te gaan cosplayen. Angelieke was al bekend met het hele wereldje en heeft ons er dan ook een beetje in mee gesleept – en dat vond ik zelf alleen maar leuk!

Het maken van een moodboard

Mijn eerste cosplay moest iets simpels zijn met niet teveel poespas. Ik kan wel gelijk een Final Fantasy character uitzoeken met armor en een wapen (wat zeker nog op de planning staat – ooit) maar ik was slim en besloot om met iets makkelijks te beginnen, namelijk; een Pokémon trainer. Ik wist vrijwel meteen dat ik Serena van Pokémon X&Y wilde gaan cosplayen, omdat ik haar outfit zo leuk vond. Ik wist niet goed waar ik moest beginnen en we stelden het (om heel eerlijk te zijn) met z’n drietjes ook steeds maar uit ^^” Dus ik besloot om voor mezelf te gaan beginnen met een moodboard. Het hoeft er niet super fancy of uitgebreid uit te zien, plaats er vooral dingen op die van toepassing zijn. Voor dit moodboard ging ik bijvoorbeeld op zoek naar allerlei onderdelen die ik nodig had qua kleding en accessoires. De prijs zette ik er ook bij want zo had ik namelijk een richtlijn hoeveel het allemaal zou gaan kosten. Het kwam er zo uit te zien:

serena_cosplay_moodboard_make_it_personal

Het leuke van zo’n moodboard is dat je een goed overzicht hebt. Je zou er eventueel ook nog checkboxes aan toe kunnen voegen die je af kunt vinken wanneer je het product eenmaal in huis hebt. Nu is echt de helft van de producten op om moodboard vervangen door betere dingen die ik gevonden had op internet of in winkels. Maar ik had in ieder geval een goede richtlijn. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat toen ik die schoenen in de winkel ging passen, ze echt voor geen meter zaten en kon ik me herinneren dat ik zulke soort schoenen thuis ook nog had liggen. Die heb ik dus gebruikt en aangepast en het was comfortabeler én meer budget!

Outfit

Als je iets simpels kiest voor je eerste cosplay, is de kans groot dat je zelf niet eens kleding hoeft te maken. Als je goed rond zoekt in winkels of op internet, kun je echt de perfecte spullen vinden. Zo hoefde ik bijna niks zelf te maken voor mijn Serena cosplay. Het enige wat ik aangepast heb zijn de schoenen, de kraag, bril vastgemaakt aan de hoed en het rokje wat ingenomen (want die was wat te groot). Dit alles met een beetje hulp van mensen die wél met een naaimachine overweg kunnen ;D

WIP_cosplay_serena_pokemon

Make-up time!

Het spreekt voor zich dat de outfit natuurlijk het belangrijkste onderdeel is van je cosplay. Maar! Make-up is ook héél erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel flawless met mensen op de foto als ze daar om vragen. Ik verafschuwde foundation altijd, omdat ik me dan net zo’n pannenkoek voelde. Maar ja, als je er toch goed uit wilt zien wanneer je in cosplay rondloopt, moet je het er wel voor over hebben om een laag make-up op je gezicht te smeren. Foundation, concealer, poeder, blush, oogschaduw, eyeliner, oogpotlood, mascara en noem maar op – het maakt de cosplay helemaal af. Zelf vond ik het heel moeilijk om mijn wenkbrauwen lichter te maken. Van donkerbruin naar grijs/blond is geen gemakkelijke taak. Gelukkig is dit met een concealer stick en met de juiste kleur wenkbrauwpoeder helemaal goed gekomen – al voelde het niet heel natuurlijk aan :’D

Al met al is Serena een erg geslaagde cosplay geworden en heb ik tijdens Animecon een hoop complimentjes gekregen! Ik vond het maar wat leuk om met mensen op de foto te gaan ;3 Voor photoshoots moet ik nog wel even leren poseren, want dat is niet echt mijn sterkste kant!

Wat vindt jij het leukste onderdeel van cosplay?

Cosplay foto’s gemaakt door RE:PLICA

14 Comments

 • Martine

  June 23, 2016 at 1:23 pm

  Yaaayyy! het was zo leuk! Snel weer een cosplay samen maken! 😀

  1. Martine

   June 23, 2016 at 1:23 pm

   Je zag er trouwens ook mega cute uit! 😀

  2. Lieke

   June 24, 2016 at 8:28 am

   Ja! Zoveel zin in 😀

 • Angelieke

  June 23, 2016 at 1:53 pm

  Jaaaaa <333! Zo leuk om jullie officieel het cosplay wereldje in te trekken! And you looku goodduu

  1. Lieke

   June 24, 2016 at 8:28 am

   Jaaa, thanku youuu <3

 • Nessa

  June 23, 2016 at 2:06 pm

  Ik vind persoonlijk het zoeken/kopen van de items het leukste. En natuurlijk als je herkend wordt op een conventie (en mensen foto’s van/met je willen maken)! Jouw cosplay ziet er trouwens heel goed uit! 😀 Qua poseren kan ik de tip geven om zo veel mogelijk naar het character te kijken en die pose’s gewoon na proberen te doen, doe ik zelf ook altijd! ^^

  1. Lieke

   June 24, 2016 at 8:25 am

   Zoeken naar items is echt ook een hele klus en super leuk om te doen ja 😀 En thanks voor het compliment en de tip!

 • Tamara TS

  June 24, 2016 at 5:05 am

  Wat leuk! Ik vind Cosplay geweldig leuk om te zien, maar heb het zelf nog nooit gedaan. Misschien toch eens aan gaan beginnen.

  1. Lieke

   June 24, 2016 at 8:26 am

   Zeker doen! Ik heb spijt dat ik niet eerder ben begonnen, haha ^^

 • Marcia

  June 24, 2016 at 10:37 am

  Super leuk om te lezen! Ik ga enorm graag naar conventies en vind het tof om iedereen in cosplay te bewonderen, maar ik denk niet dat ik het zelf snel zou doen. Ik zou niet eens weten welk personage ik moest kiezen XD

 • Dinja

  June 24, 2016 at 2:12 pm

  Het verzamelen van alle cosplay spullen (kleding – attributen – etc) vind ik het leukste, en als mensen je ook echt herkennen en met je op de foto willen. Dat laatste gebeurt mij de laatste tijd niet veel meer en dan ga ik echt twijfelen aan mijn leeftijd xD

 • zwartraafje

  June 24, 2016 at 4:46 pm

  Meestal weet ik vrij snel wat ik wil doen. Het is vooral de fase die daarop volgt die ik erg leuk vind. Uren lang op Pinterest zitten rondsnuffelen naar leuke details die ik zelf kan maken. Een bookpurse bijvoorbeeld, of een Steampunk-rok, decoratieve details, … Er zijn er nog zoveel die ik zou willen maken. Zo lijkt het voor mijn Belle-outfit heel leuk om een grote lege lamp om te toveren tot iets als dit – maar dan uiteraard wel met een kleine rode roos er in. https://www.pinterest.com/pin/112167846945772002/

  Oh en ik wil ook eens zo’n klein handtasje omtoveren tot Steampunk-tasje. Dan kan ik toch wat basis-benodigdheden bij me houden zonder dat mijn hele outfit om zeep is.

 • Myrthe

  December 26, 2019 at 7:14 pm

  hey,

  Echt super goed en leuk verteld over je cosplay avontuur. Ik zelf wil heel erg graag cosplay gaan doen en heb zelf al een soort van geprobeerd enzo. Mijn moeder is heel erg een hokjes denker en dus heb ook niet de behoefte om heel open te zijn over dat ik daar graag dingen voor wil bestellen ofzo weet je. Heb je miss tips hoe ik gewoon voor mezelf goede cosplays kan maken of er gewoon meer open over te durfen zijn?

  Alvast bedankt

  1. Lieke

   December 26, 2019 at 7:51 pm

   Hoi Myrthe, bedankt voor je reactie! Misschien dat je eerst met een cosplay kunt beginnen die wat simpeler is waarbij je bijvoorbeeld gewoon kleding in verschillende kledingwinkels kunt kopen en deze eventueel iets kunt aanpassen. Bij mij hielp het heel erg dat ik mijn eerste cosplay samen met vriendinnen had gemaakt. Daardoor durfde ikzelf ook eerder een cosplay aan te trekken naar een conventie toe en ook foto’s online te plaatsen. Jammer dat je moeder heel erg in hokjes denkt, daardoor lijkt het me inderdaad lastig om over te praten. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post