The Hate U Give – Angie Thomas

Starr Carter woont in een armoedige zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald wanneer Starr getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil. Hij wordt neergeschoten door een politieagent terwijl hij zelf ongewapend is.

Starr is verdrietig en in de war, en moet haar weg zien te vinden in een wereld vol ongelijkheid en vooroordelen. Op school denken ze dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt, en noemen ze hem een crimineel en zelfs een drugsdealer. Haar buurtbewoners gaan ondertussen de straat op in protest tegen de politie, die geen onderzoek wil doen naar de schietpartij. Iedereen vraagt zich af: wat is er nu echt gebeurd? Starr is de enige die daar antwoord op kan geven. Maar de waarheid spreken is lastiger dan ooit, want wat Starr zegt, of juist niet zegt, kan haar leven in gevaar brengen.

the_hate_u_give_angie_thomas_2_make_it_personal

Starr, een zestien jarig meisje, is opgegroeid in armoede en woont nog steeds in een armoedige buurt. Wel gaat ze naar een goede school, waar bijna alleen maar blanke jongeren rondlopen. Soms vind ze het best lastig om “anders” te zijn, maar ze neemt het maar voor lief. Ze heeft twee beste vriendinnen en een leuke vriend – wat wil ze nog meer?

Dat haar jeugdvriend Khalil niet voor haar neus wordt doodgeschoten en zij de enige getuige is. Starr leeft een beetje een dubbel leventje – op school noemen ze Khalil een crimineel, waar haar buurtbewoners de straat op gaan in protest tegen de politie. Starr is de enige die weet wat er werkelijk gebeurd is, en het is aan haar om dat op te biechten.

the_hate_u_give_angie_thomas_3_make_it_personal

Racisme staat centraal in The Hate U Give. Al erg vroeg in het verhaal wordt Khalil, een bruine jongen, neergeschoten door een (blanke) politieagent, terwijl hij helemaal niks deed. De politieagent dacht alleen maar dat Khalil iets ging pakken, maar dat deed hij niet. Natuurlijk is het heel erg oneerlijk als je zo aan je einde komt, maar aan de andere kant vroeg de politieagent ook een aantal dingen aan Khalil, die hij vervolgens niet uitvoerde. Maar uit voorzorg iemand doodschieten? Dat gaat wel heel ver.

Daarom is het onderwerp van The Hate U Give erg heftig. Het is bijna niet te geloven dat zulke dingen ook in het dagelijks leven gebeuren. Het verhaal speelt zich wel af in Amerika, waar zulke dingen er wat heftiger aan toe gaan dan hier in Nederland. Maar afgezien van dat, kwam het erg realistisch over.

the_hate_u_give_angie_thomas_4_make_it_personal

Nu moet ik wel zeggen dat racisme richting blanken ook voor kwam in dit boek. Starr heeft namelijk verkering met Chris, een blanke jongen. Haar familie is er fel op tegen, maar ik ben blij dat Starr een koppig meisje is die zich van niemand iets aantrekt. Starr ging ook steeds steviger in haar schoenen staan naarmate het verhaal vorderde. Ik vond het een ontzettend fijn hoofdpersonage!

The Hate U Give is een erg realistisch verhaal, maar valt voor mijn gevoel ook erg veel in herhaling.

Als ik eenmaal aan het lezen was, ging het vlot, heel erg vlot. Maar ik had telkens geen zin om het boek op te pakken – vraag me niet waarom want dat weet ik zelf ook niet. Ook vond ik het een beetje een langdradig verhaal. Voor mijn gevoel werd er gewoon heel veel herhaald, en daar stoorde ik me een beetje aan. Jammer! Ik denk dat als het boek wat korter was geweest, ik er makkelijker doorheen had gekomen.

the_hate_u_give_angie_thomas_5_make_it_personal

Graag wil ik Uitgeverij Moon nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Titel: The Hate U Give | Originele titel: The Hate U Give | Auteur: Angie Thomas | Uitgeverij: Moon Young Adult | Genre: Young-Adult, Contemporary, Drama | Pagina’s: 363 | ISBN: 9780062498533 | Waardering:★★★½

Koop bij bol.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post