Harry Potter 3: Book vs. Film

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K. Rowling

“Harry Potter was a highly unusual boy in many ways.”

Vele vinden ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ het beste boek en de beste film uit de serie. Komt de film echt zo goed overeen met het boek? Ik heb het voor jullie op een rijtje gezet!

Ron: “HELLO? HELLO? CAN YOU HEAR ME? I-WANT-TO-TALK-TO-HARRY-POTTER!”

IMG_0282

Harry: “Why would I go looking for someone I know wants to kill me?”

Het verhaal:
Harry Potter keert voor de derde keer terug naar Hogwarts, nadat hij zijn tante heeft opgeblazen. Harry loopt snel weg van de Dursley’s en komt in aanraking met een magische bus. Harry stapt in en komt zo aan bij de Leaky Couldron, in London. Daar ziet hij Ron en Hermoine weer terug. Hermoine heeft een nieuw huisdier, een kat, genaamd Crookshanks. Ron is daar echter niet zo blij mee, want hij blijft maar achter zijn rat, Scabbers, aanzitten. Ook komt Harry erachter dat Sirius Black is ontsnapt uit Azkaban. Voor zover Harry weet, is Black op zoek naar Harry, om hem te vermoorden.

Eenmaal in de trein richting Hogwarts, komen er Dementors aan boord. Dementors zijn nare wezens die het leven uit je zuigen. Je krijgt het gevoel alsof je nooit meer vrolijk kunt zijn. Ook zijn zij de bewakers van Azkaban.

De derdejaars hebben ook weer een nieuwe leraar voor ‘Defence Against the Dark Arts’. Dit keer is het Professor Lupin die de leerlingen les geeft. Net zoals alle andere ‘Defence Against the Dark Arts’ leraren, draagt ook Professor Lupin een groot geheim met zich mee. Maar ook Hermoine draagt een geheim met haar mee. Want, hoe kan zij in godsnaam zoveel lessen tegelijkertijd volgen?

Harry: “I solemnly swear that I am up to no good.”

IMG_0279

Ron: Spiders… the spiders… they want me to tap-dance. And I don’t want to tap-dance!
Harry: You tell those spiders, Ron.
Ron: Yeah, tell them… I’ll tell them…

Book vs. Film
Het grootste verschil tussen het boek en de film is toch wel dat in het boekn heel veel voor komt over de Firebolt. In de film is dit allemaal achterwege gelaten. Harry krijgt in de film de Firebolt pas op het einde, vliegt ermee weg en pats boem, de film is afgelopen. In het boek krijgt hij hem echter ergens halverwege. Hij mag er alleen nog niet op vliegen omdat hij eerst gecontroleerd moet worden. Wie weet heeft Sirius Black er wel wat mee te maken.

Hieronder nog wat kleine verschillen:

  • Er komen in het boek redelijk veel Quidditch matches voor, in de film maar één enkele.
  • In het begin van de film probeert Harry een boek te lezen in het donker, onder de dekens. Hij gebruikt zijn wand om magie te gebruiken (Lumos), maar eigenlijk mag dit helemaal niet, want hij is nog een minderjarige tovenaar. In het boek steekt hij een kaars aan.
  • Ron belt Harry op in het boek en hij heeft geen idee hoe een telefoon werkt, dus hij schreeuwt keihard. In de film komt dit hele gebeuren niet voor. Vind ik wel erg jammer, want het is wel een heel leuk stuk!
  • In het boek wordt erg veel uitgelegd over de Marauders Map, een boel achtergrond informatie. In de film helaas niet.
  • In de film hoort Harry het nieuws dat Sirius Black zijn Godfather alleen, wanneer hij zijn Invisibility Cloak aan heeft. In het boek zijn Harry, Ron en Hermoine samen in The Three Broomsticks wanneer zij dit nieuws horen. Harry zit dan onder de tafel verscholen.
  • Ron is in het boek heel dapper in gestreste situaties en Hermoine is in zulke situaties doodsbang. In de film is het juist omgekeerd.

Harry: “Are you insane? Of course I want to leave the Dursleys! Have you got a house? When can I move in?”

IMG_0285

Ron: How did you get there? I… I was talking to you there! And now you’re there!
Hermione: What’s he talking about Harry?
Harry: I dunno. Honestly Ron, how can people be in two places at once?

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban is erg goed verfilmd! Alleen dat ze dat hele gedoe over de Firebolt hebben weggelaten vond ik wel jammer. Ik weet wel dat ze natuurlijk niet alles kunnen verfilmen, maar die gedeelte speelde toch wel een grote rol in het boek.

IMG_0284

Zelf heb ik thuis zowel de DVD als de Blu-Ray versie van ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’.

And, grinning broadly at the look of horror on Uncle Vernon’s face, Harry set off toward the station exit, Hedwig rattling along in front of him, for what looked like a much better summer than the last.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post