Ga ik stoppen met het eten van vlees?

Al een tijdje zit ik er over na te denken om vegetariër te worden. Nu betrapte ik mezelf er toch wel op dat ik worstenbroodjes, pannenkoeken met bacon, worstjes voor op brood etcetera toch wel heel lekker vond. Een stukje vlees tijdens het avondeten kon me vrijwel gestolen worden – daar ben ik nooit echt zo kapot van geweest. Ik at het omdat ik dacht dat ik het nodig had, maar blijkbaar zitten al de voedingsstoffen die ook in vlees zitten, ook in peulvruchten en andere voeding. Na het zien van de video waar ze undercover gefilmd hadden in een Belgisch slachthuis, en ik de angst in de ogen van die varkens zag, was dat de druppel die de emmer deed overlopen – ik ben eigenlijk helemaal klaar met de bio-industrie.

Eerst wilde ik niet op de video klikken, omdat ik daar écht niet tegen kan en ik de waarheid niet onder ogen wilde komen. Toch heb ik er op geklikt, en tijdens het kijken zat ik echt half te janken – jeetje, hoed kun je in godsnaam zó met onschuldige dieren omgaan? Om even Dean te quoten uit de serie Supernatural; “Demons I get, people are crazy.” Dit geldt eigenlijk ook in de echte wereld als je kijkt naar dieren en mensen.

Voor het jaar 2017 had ik ook een korte Bucketlist gemaakt, iets wat ik eigenlijk nog nooit gedaan had. Eén van de dingen die ik er op had gezet was om minimaal een maand geen vlees te eten. Als het aan mij ligt, gaat dit echt een eitje worden en zeg ik voorgoed vaarwel tegen vlees. We zullen het gaan zien, maar ik wil het wel echt door gaan zetten! Ik denk dat ik ga beginnen met deze challenge in april. Oftewel – vanaf aankomend weekend.

“Als jij stopt met het eten van vlees, dan betekent dat niet dat ze ineens gaan kappen met het slachten van dieren hoor. Stel heel Nederland gaat vanaf nu vegetarisch eten, dan gaan ze bijvoorbeeld in Amerika wel gewoon door met het eten van vlees,” is ongeveer wat mijn vriend tegen me zei. En ja, dat weet ik ook wel. Ik doe het ook meer voor mezelf, zodat ik geen schuldgevoel heb wanneer ik een frikandellenbroodje naar binnen zit te werken. Het is én gezonder voor mezelf én ik red er dierenlevens mee. Wat wil je nog meer?

Vlakbij mijn ouders, is een varkensboerderij waar ze varkens houden die ook vandaag of morgen naar het slachthuis worden gebracht. “Soms hoor ik wel eens dat die varkens in de vrachtwagen geladen worden, dat doen ze meestal ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Dat geluid gaat echt door merg en been, het is zo zielig,” zei mijn moeder afgelopen week nog tegen me. De ellende begint dus niet pas in het slachthuis, maar al ver van te voren…

varkentje

Nu zal het wel lastig gaan worden voor mij omdat mijn vriend natuurlijk gewoon vlees blijft eten en telkens dingen apart van elkaar koken is ook wel een gedoe. Voor deze week hebben we al wel wat vegetarische gerechtjes op het menu staan, dus dat is wel fijn. Als ik weg ga en er is een optie om iets vegetarisch te nemen, dan wil ik dat voortaan ook gaan doen. Gisteren was ik bijvoorbeeld bij de IKEA en alhoewel die balletjes heel lekker zijn, ben ik toch voor een stuk vegetarische pizza gegaan. Go me!

Van mij hoef je echt niet te stoppen met het eten van vlees (al denk ik niet dat je nog echt van een stukje vlees kunt genieten wanneer je deze verschrikkelijke beelden hebt gezien), maar teken alsjeblieft deze petitie. Ik heb gelezen dat het slachthuis nu tijdelijk is stil gelegd, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat voor altijd gaat gebeuren als wij niet met z’n allen tekenen. Natuurlijk zijn er nog veel meer slachthuizen waar het er zo aan toe gaat en als ik daar aan denk dan word ik er alleen maar misselijk van. Vandaar dat ik nu eigenlijk écht de knoop door wil hakken om als vegetariër door het leven te gaan, maar of dat gaat lukken, dat gaan we nog zien!

Ben jij een vegetariër?

Bron foto: 1, 2

5 Comments

 • Vanessa Gerrits

  March 27, 2017 at 10:12 am

  Mooi Lieke, chapeau! Ik eet ook wel steeds vaker vleesvervangers etc (na dat van Tielt idd ook even geen zin meer in vlees, pfff), maar vrees dat helemaal stoppen toch te moeilijk zou zijn voor mij op dit punt in mijn leven. Een paar keer per week vleesvrij is voor mij voorlopig de ambitie 🙂 Ik hoop dat het jou lukt om vegetarisch te leven want ik vind het zo knap, hoe meer mensen vegetariër hoe beter!

  1. Lieke

   March 27, 2017 at 10:59 am

   Goed bezig :D! Ik denk inderdaad dat ik ook in het begin steeds vaker vleesvervangers ga eten en dat het ook best lastig gaat worden om volledig vegetarisch te gaan eten – maar ik ga zeker mijn best doen!

 • Rowan

  March 27, 2017 at 12:36 pm

  Ik heb de beelden niet gezien want ik denk echt dat ik dat niet aankan (ik haat dierenleed) maar de thumbnails zeiden eigenlijk al genoeg. Wat een verschikkelijke mensen daar! Ik eet ook zo min mogelijk vlees en heb de petitie dan ook metéén getekend. Ik wou dat je het meerdere keren per persoon kon tekenen!

 • Nessa Luna

  March 27, 2017 at 12:41 pm

  Ik vind het altijd maar knap, mensen die vegetariër zijn. Zelf ben ik een échte moeilijke eter, en een van de weinige dingen waar ik (bijna) alles wel van lust is vlees, dus voor mij zit vegetariër worden er echt niet in. Maar ik heb altijd respect voor mensen die het wél kunnen en hoop altijd dat zij ook respect hebben voor mensen die geen vegetariër zijn (helaas zijn er altijd genoeg mensen, van beide kanten, die het gewoon niet snappen).

 • Nicole

  March 30, 2017 at 4:46 pm

  Hey, wat goed dat je vegetariër wilt worden. Of tenminste dat je het wilt proberen. 😀
  Ik ben zelf al heel lang vegetarier. Maar heb het nooit bij mensen opgedrongen dat ze ook vegetarier moeten worden. Ik vind het een eigen keuze, en als iemand er wel voor kiest, Top!
  Wat ik ook al heel goed vind is dat mensen minder vlees gaan eten, of meer bewust worden van het vlees dat ze eten.

  Ik heb de petitie getekend.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post