Dwaaleiland – Melissa De La Cruz

Jaren geleden zijn de schurken uit het koninkrijk Auradon verbannen naar Dwaaleiland. Een koepel om het eiland heen verhindert het gebruik van magie. Terwijl Malafide, Jafar, Cruella en de boze koningin terugverlangen naar hun hoogtijdagen als gemene magiërs, weten hun kinderen niet beter dan dat ze leven in een donkere, sobere en vooral slechte wereld. En daar gedragen ze zich ook naar. Mal terroriseert iedereen die te dicht in haar buurt komt, om maar net zo angstaanjagend te zijn als haar moeder Malafide. Jay steelt alles wat los en vast zit, hopend dat hij eens een grote slag slaat voor zijn vader Jafar. Evie wil even mooi zijn als haar moeder, die elke dag voor de spiegel staat en Carlos zorgt ervoor dat er niets met de bontjassen van Cruella gebeurt. Wanneer Mal Carlos dwingt om een groot feest te geven, gebeurt er iets vreemds. Is het mogelijk dat er weer magie is op Dwaaleiland..?

dwaaleiland_melissa_de_la_cruz_02_make_it_personal

Vier kinderen genaamd Evie, Jay, Carlos en Mal van vier van de beroemdste slechteriken in de Disney wereld (de boze koningin, Jafar, Cruella de Vil en Malafide), gaan op zoek naar een manier om magie terug te brengen naar Dwaaleiland – een eiland waar allerlei slechteriken wonen. Niemand heeft meer magie op het eiland en alle kinderen op school gaan de vier kleine schurken uit de weg.

In Auradon, waar onder andere Belle en het Beest in het kasteel wonen samen met hun zoon, prins Ben, wordt er streng geregeld dat er geen slechteriken binnen mogen komen. Ben komt erachter dat Dwaaleiland eigenlijk één grote gevangenis is. Hij houdt de kinderen daar een tijdje in de gaten en vindt zijn leeftijdsgenoten uitermate interessant.

dwaaleiland_melissa_de_la_cruz_03_make_it_personal

Met best wel hoge verwachtingen, begon ik in het boek Dwaaleiland. Het idee vond ik super leuk; kinderen van de grootste slechteriken van Disney in de hoofdrol, yay! Aangezien ik een groot Disney fan ben, en slechteriken altijd wel een speciaal plekje in mijn hart hebben, dacht ik dat dit echt een leuk fantasy verhaal voor mij zou zijn. Lezen over de nakomelingen van bekendere personage kan soms heel goed uitpakken, maar soms helaas ook niet…

Jammer genoeg vond ik dit boek echt te kinderachtig. Natuurlijk is dit ook wel logisch want het is een Disney verhaal. Maar van Disney films word ik wél blij – die zijn voor jong en oud erg aantrekkelijk. Het wordt aangeprijsd als een Young Adult boek, maar je kunt het eigenlijk aan de grootte van het lettertype al zien dat dat anders is dan de andere boeken die Best of YA uitgeeft. Ik zou eerder zeggen dat het een middel grade boek is en normaal gesproken hou ik ook heel erg van middel grade boeken, maar Dwaaleiland was erg voorspelbaar. Soms moest ik gewoon even zuchten om de hoofdpersonages – begrepen ze dit zelf nou niet?

dwaaleiland_melissa_de_la_cruz_04_make_it_personal

Het verhaal is erg vlot geschreven, waardoor het ook gemakkelijk wegleest. De personages hadden veel weg van hun ouders. Met hun makkelijk herkenbare namen, was het niet lastig om de hoofdpersonen van elkaar te onderscheiden. Vaak heb je dat wel eens met meerdere hoofdpersonages, dat je na het lezen van, pak hem beet, vijftig a honderd pagina’s pas echt écht weet wie wie nou is. De personages zitten in ieder geval wel vol met energie, maar ik had zelf eigenlijk helemaal geen klik met hen – zelfs niet met de ouders.

Dwaaleiland is dus, naar mijn mening, verre van spannend en er zit ook niet echt een diepe verhaallijn in. Terug Naar Dwaaleiland heb ik al in de kast staan, en aan de ene kant heb ik wel zin om erin te beginnen, mits het verhaal over prins Ben zal gaan. Zijn verhaallijn is gewoon totaal niet uitgewerkt in Dwaaleiland.

“Het idee voor het boek Dwaaleiland vond ik erg origineel, maar helaas is het naar mijn mening niet erg goed uitgewerkt.”

Ook is er nog een film uitgebracht onder de naam The Descendants. Het boek is (als ik het goed heb) een prequal van de film. Deze wil ik nog wel binnenkort een keer gaan kijken! Ik ben heel benieuwd hoe de personages neergezet worden. Of ze wel/niet dezelfde trekjes hebben als in het boek.

dwaaleiland_melissa_de_la_cruz_05_make_it_personal

Graag wil ik De Gouden Zebra en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Titel: Dwaaleiland | Originele titel: The Isle of the Lost | Auteur: Melissa De La Cruz | Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum | Genre: Fairy tale, Fantasy, Middle Grade/Young-Adult | Pagina’s: 258 | ISBN: 9789000346295 | Waardering:★★☆☆☆

Koop bij bol.com

1 Comments

  • Reza

    September 27, 2016 at 2:28 pm

    Ja, ik vond dit boek ook wel een beetje kinderachtig. Het is volgens mij ook een middelgrade, vandaar dat Best of YA het promoot als een ‘guilty pleasure’. Eigenlijk zijn wij er ietsje te oud voor.

    De film gaat overigens heel goed samen met het boek, al hebben Carlos, Evie en Jay vrijwel geen rol in de film. Ze zijn beter uitgewerkt in de boeken dan in de film..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post