DIY: Pickaxe uit Tomb Raider

Mijn volgende cosplay project gaat Lara Croft worden uit de game Tomb Raider die in 2013 uit kwam. Naast alleen maar een kapotte outfit, die geheel onder de modder en bloed zit, heeft Lara ook een hoop wapens die ze met zich mee sjouwt. Een pickaxe is naast onder andere een boog en een pistool, één van die wapens. En vandaag laat ik zien hoe je er zelf eentje kunt maken!

Of je nu ook cosplay plannen hebt om als Lara Croft te gaan cosplayen in de toekomst, of je het gewoon leuk vindt om je eigen wapens te maken – dan is deze do it yourself perfect voor jou! Allereerst laat ik je zien wat je precies nodig hebt zodat je die materialen alvast kunt gaan verzamelen, dan gaan we daarna stap voor stap aan de slag.

Wat heb je nodig?

Afbeelding van de pickaxe op ware grootte (Klik!)
Een foam plaat (50×70) met een dikte van 5 mm.
Een vijftal schroeven (drie grote en twee kleine)
Verf (rood, zwart, wit en zilver)
Schuurpapier (fijn)
Lijmpistool
Foambrush
Natuurspons
Kwasten/penselen
Schilderstape
Schroevendraaier
Snijmat
Snijmesje
Potlood
Schaar

Allereerst heb je een afbeelding nodig van de ware grootte van de pickaxe. Mocht je hem gemist hebben hierboven, dan kun je hem hier vinden. Ga deze afbeelding niet vergroten of verkleinen! Print hem zo uit dat hij op twee velletjes A4 papier past, knip hem vervolgens uit en plak hem aan elkaar met wat plakband.

Vervolgens trek je deze vorm in zijn geheel over op de foam plaat. Ik had zelf trouwens twee foamplaten gekocht die 50×70 groot waren. Dit was een beetje overkill – je hebt maar één zo’n plaat nodig, en misschien kom je er ook nog wel mee weg om een kleinere variant te kopen. Knip daarna de messen er van af en snijdt vervolgens ook de inkepingen in de axe weg en trek de vorm die je nu overhoudt nog twee keer over. Wanneer je dit gedaan hebt, knip je het handvat eraf en trek je deze ook twee keer over. Tip: Gebruik wat schilderstape om de vorm vast te plakken zodat hij niet verschuift!

tomb_raider_pickaxe_diy_01_make_it_personal

Dan is het tijd om de vormen uit te snijden! Pak je snijmat en snijmesje bij de hand en neem de tijd om de vormen uit te snijden. Het hoeft heus niet super netjes (aangezien we de vorm later nog wat gaan opschuren) maar hoe preciezer je werkt, hoe minder je later hoeft op te schuren.

tomb_raider_pickaxe_diy_02_make_it_personal

Verwarm je lijmpistool vervolgens op en dan is het tijd om de onderdelen aan elkaar vast te maken! Ik probeerde eerst om steeds een stukje te lijmen en daarna vast te plakken, maar dit werkte gewoon niet goed. Dus, tip for free; werk snel, want deze lijm wordt snel hard. Probeer zo snel mogelijk de lijm over een onderdeel te verdelen en plak deze op het basisonderdeel. Herhaal dit met alle stukken et voilá – je hebt je eigen pickaxe gemaakt!

tomb_raider_pickaxe_diy_03_make_it_personal

Wanneer de lijm is afgekoeld, kun je de vorm op gaan schuren en eventueel nog wat stukjes weg te snijden (al je bijvoorbeeld een onderdeel wat scheef hebt geplakt – ik spreek uit ervaring ^^”). Schuur met de richting van de foam mee, anders krijg je lelijke happen uit je foam – ain’t nobody want that! Op sommige plekken zal het nog wel eens lastig kunnen zijn, maar het hoeft allemaal niet super glad te worden. Fijn schuurpapier is trouwens prima!

tomb_raider_pickaxe_diy_04_make_it_personal

Pak je verf maar uit de kast want nu komt het leukste gedeelte – de pickaxe gaan verven! Pak wat rode verf en meng daar een beetje zwart doorheen. Mijn kleur was ietwat te donker eigenlijk (het was echt zo’n roest kleur geworden), maar goed, voor een basis is dat niet zo erg. Verf de messen en en het stukje onderaan met zilver. Het handvat maak je heel donkergrijs en wanneer dit is opgedroogd, verf je nog een gedeelte ervan zwart. Herhaal dit zodat het allemaal goed gedekt is. Vervolgens pak je je natuurspons en ga je de pickaxe er ‘gebruikt’ uit laten zien. Werk hier net zo lang aan totdat je zelf tevreden bent met het resultaat! Je kunt hier en daar ook nog wat zilver op het rode gedeelte verwerken, zodat het net lijkt of daar de verf wat weggesleten is. En eventueel ook nog wat rood op de messen, zodat het net lijkt of er wat bloed aan zit.

tomb_raider_pickaxe_full_make_it_personal

Pak je schroevendraaier er bij en maak wat gaten op de plekken waar de schroeven moeten komen te zitten (dit kun je goed zien op de afbeelding). Maak het gat groot genoeg zodat de schroef er goed door kan. Haal wat foam weg bij de uiteindes zodat de schroeven er mooi invallen. Het kostte mij even wat tijd om te kijken hoe ik dit het beste kon doen. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, dan gaat het bijna vanzelf!

Deze laatste stap is optioneel, maar ik vond het er zelf een stuk vetter uit zien – plak wat schilderstape om het handvat heen. Laat dit er ook vies uit zien met wat verf zodat het lijkt alsof het echt gebruikt is.

Verfijn je pickaxe nog op die plekken waar het nodig is en werk dit eventueel nog wat bij met verf en tadaaa – je pickaxe is klaar!

tomb_raider_pickaxe_01_make_it_personal

tomb_raider_pickaxe_02_make_it_personal

tomb_raider_pickaxe_03_make_it_personal

Op zaterdag 8 oktober ben ik aanwezig als Lara Croft op First Look! Zie ik jou daar ook?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post