Divergent – Veronica Roth

One choice decides your friends.
One choice defines your beliefs
One choice determines your loyalties – forever

One choice can transform you

IMG_7271_2

In het futuristische Chicago, is de wereld waarin de mensen leven opgedeeld in vijf Factions; Abnegation (the selfless), Amity (the peaceful), Candor (the honest), Dauntless (the brave) en Erudite (the intelligent). Ieder jaar moeten de jongeren die in dat jaar zestien jaar oud zijn worden, een keuze maken bij welke Faction ze voor de rest van hun leven willen horen. Als je de Faction verlaat waar je zestien jaar lang gewoond hebt, verlaat je daarbij ook je familie en vrienden. Voor Beatrice is de keuze heel moeilijk – ze wil het liefst haar ouders niet achterlaten en teleurstellen, maar hoort ze echt wel thuis in het saaie Abnegation? Ze maakte een keuze die iedereen verrast, inclusief haarzelf…

Gedurende de ontgroeningsfase, wil Beatrice van haar saaie imago af en wilt ze zich stoerder voordoen dan ze werkelijk is. Ze noemt zichzelf Tris en vind het heel moeilijk om ergens bij te horen. Wie zijn er nou werkelijk te vertrouwen en wie niet? Ze moet zichzelf bewijzen en er voor zorgen dat ze dat grote geheim wat ze met zich meedraagt, niet plotseling naar buiten brengt. Ze mag het zelfs niet zeggen tegen deze zeer aantrekkelijke jongen, wie ze nog het meest vertrouwd…

IMG_7267_2

Waarom? Waarom ben ik echt nú pas aan deze serie begonnen? Divergent vond ik echt een geweldig boek en ik had van te voren nooit echt opgezocht waar het nou eigenlijk over ging. Ik wist wel vaag dat er in het verhaal vijf verschillende Factions waren, maar daarbij houdt het ook wel op. Ik dacht eigenlijk dat het een soortgelijk verhaal zou zijn net als van The Hunger Games. Maar daarbij sloeg ik de plank echt totaal mis.

Beatrice Prior, a.k.a. Tris, vond in een erg sterk hoofdpersonage. Ze wist in het begin niet goed wat ze wilde, waar ik me volledig bij in kon leven. Ik bedoel; ik zou tot aan het moment dat ik een grote keuze zou moeten maken, ook echt niet weten wat ik zou moeten doen. Naarmate het verhaal vorderde, werd ze steeds sterker. Ik hou altijd wel van een onafhankelijk, sterk, vrouwelijk hoofdpersonage!

IMG_7277_2

Stiekem ben ik gaandeweg ook een beetje verliefd geworden op Four ♥ Ik kan dan ook met zekerheid zeggen dat hij mijn favoriete personage uit dit boek is. Hij komt over alsof hij nergens bang voor is (maar als je het boek gelezen hebt, weten jij en ik wel beter ;D) en hij is sexy.

Het verhaal bevat erg veel spanning en het las erg vlot weg. Ik had er dan ook heel veel moeite mee om het boek zo nu en dan weer even aan de kant te leggen. Dit was, laat ik het zo zeggen, bijna vrijwel onmogelijk. De wereld, net zoals de personages, waren erg goed uitgewerkt. Zo ook de Factions Abnegation en Dauntless. Je komt alleen niet heel veel te weten over de overige drie Factions; Erudite, Candor en Amity. Ik hoop dat deze Factions in Insurgent wat meer in beeld komen.

Ik sluit deze recensie af met het volgende; vanaf nu ga ik boeken lezen terwijl ze op dat moment helemaal gehyped worden. Ja, dat ga ik doen.

IMG_7274_2

Als jij een Faction zou moeten kiezen, welke zou jij dan kiezen?

Titel: Divergent | Auteur: Veronica Roth | Serie: Divergent #1 | Uitgeverij: Katherine Tegen Books – Harper Collins Young Adult | Genre: Young Adult, Dystopian | Pagina’s: 487 | ISBN: 9780062024022 | Waardering:★★★★★

3 Comments

 • Charelle

  December 16, 2015 at 8:39 am

  Goed om te lezen dat je het zo’n goed boek vond! Ik ben het tijdens de Hype ook niet gaan lezen omdat ik het een rip-off van The Hunger Games vond (weet niet waarom ik dat vond), maar ik hoor echt nog steeds van veel mensen dat de Divergent reeks heel goed is. De films vind ik ook goed, dus wie weet ga ik ze binnenkort toch maar eens lezen. (A)

 • Lilian

  December 16, 2015 at 2:27 pm

  JA LIEKE, WAAROM BEGON JE ZO LAAT? Grapje, ik ben blij dat je eindelijk in Allegiant begonnen bent.

 • Renée

  December 16, 2015 at 6:18 pm

  Weer iemand enthousiast over Divergent! Ik vind het echt fantastische boeken, ik hoop dat je boek drie ook nog leuk vindt haha.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post