De IJzerkoning – Julie Kagawa

Mijn naam is Meghan Chase.

Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem.

Wat gebeurt er allemaal? En hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

IMG_0984_1

Meghan Chase is een doodgewoon meisje van bijna zestien. Ze woont bij haar moeder, Luke (de vriend van haar moeder) en haar (half)broertje Ethan. Ze verwacht niet veel van haar verjaardag, want haar moeder en Luke zijn altijd te druk bezig met andere dingen. Wanneer Meghan op school is, en bijles geeft aan de populairste jongen van de school, verschijnt er ineens een vreemde tekst op het beeldscherm van de computer; Meghan Chase, we komen je halen. Daarna wordt ze publiekelijk voor schut gezet dankzij deze populaire jongen, het zit allemaal niet mee. Gelukkig heeft Robbie, haar beste vriend, wel aan haar verjaardag gedacht.

Wanneer Meghan diezelfde dag weer thuis komt, gedraagt Ethan zich heel raar, alsof hij bezeten is. Meghan komt erachter dat dit niet haar echte broertje is, maar een Wisselkind van de fae. Robbie, of moet ik zeggen, Puck, weet hier een hele hoop vanaf. Hij komt namelijk uit een andere wereld en verteld Meghan dat Ethan meegenomen is.

Er zit maar één ding op; Meghan moet Ethan redden voordat haar moeder en Luke erachter komen dat ze een Wisselkind in huis hebben. Met een beetje hulp van Robbie, a.k.a. Puck, moet dit wel lukken, toch?

IMG_0986_3

Allereest; ik heb een hoop tekst van de achterflap weggelaten in het intro stukje. Meestal neem ik altijd de geheletekst van de achterflap over maar dit keer dus niet. Gewoon, omdat ik zelf vond dat daar teveel in wordt verteld. En dan hoef ik er zelf ook geen samenvatting meer van te schrijven.

Verder was De IJzerkoning geen standaard vampier/weerwolf/etc. verhaal waar een heleboel Young-Adults tegenwoordig over gaan. Niet dat ik dit erg vind, ik bedoel, mij hoor je niet klagen over vampier/weerwolf verhalen. Maargoed. De IJzerkoning zit dus vol fantasy en magische wezens. Ik vond het een heel leuk boek om te lezen! Vooral omdat het dus een wat ander verhaal is dan de standaard Young-Adults.

IMG_0987_2

Meghan is ook een normale tiener die zo haar problemen heeft; haar ouders zien haar niet staan, ze wordt gepest op school etc. Ze is niet zo’n meisje dat overal bovenuit steekt zoals de stoere Katniss Everdeen of de ‘Mijn vriendje is een vampier’, Bella Swan.

De IJzerprinses, deel 2 van The Iron Fey serie, is ook al in het Nederlands verkrijgbaar. Ik ga dan ook niet al te lang wachten met het lezen van deel 2, want De IJzerkoning eindigde met een (deels) open einde!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post