De Belevenissen van een Muurbloem – Stephen Chbosky

Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloem blijft.

Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt.

Aan jou.

IMG_0623

De 15-jarige Charlie gaat naar de bovenbouw van de middelbare school. Hij heeft geen vrienden maar daar komt snel verandering in als hij Sam en Patrick leert kennen. Zij zitten in hun examenjaar van dezelfde school. Ze zijn een stuk uitbundiger dan Charlie. Charlie’s karakter veranderd dan ook wanneer hij met hen om gaat. Zo komt hij in aanraking met drugs, feestjes en begint hij te roken. Hij heeft een zwak voor Sam maar Sam niet voor hem. Zij heeft namelijk al een vriend.

Op een dag heeft Charlie zijn eerste date. Hij weet niet goed wat hij moet doen maar met Sam en Patrick kan hij praten over dingen zoals daten en seks en dat hij er alleen aan moet beginnen als hij er zelf klaar voor is. En dat is hij bij lange na nog niet. Charlie is namelijk heel erg onzeker.

Charlie is een luisterend oor. Hij zal nooit een discussie met iemand aangaan en alles maar nemen voor wat het is. Dit kan een goede eigenschap zijn, maar voor Charlie is dit geen goede eigenschap; hij moet namelijk leren om voor zichzelf op te komen en zijn eigen mening over iets te uiten.

IMG_0626
Na het lezen van het boek, ben ik ook erg benieuwd naar geworden naar de film. De film staat al wel een tijdje op mijn ‘Te Kijken’ lijstje, maar ik wilde toch eerst het boek lezen. Want ik had ik mijn achterhoofd gehouden dat boeken toch altijd wel beter zijn dan de bijhorende film.

Verder had ik al aardig veel reviews en dergelijke gelezen over het boek en de film, dus ik wist al redelijk waar het verhaal over ging. Toch ging het niet helemaal zoals ik verwachtte. Jij als lezer krijgt namelijk ‘brieven’ van Charlie opgestuurd. Hierin verteld hij over alles wat hij heeft meegemaakt en hierdoor kom je ook heel goed zijn gevoelens te weten. Zo leef je echt mee met Charlie. Je krijgt zelfs medelijden met hem. Vooral doordat het zo geschreven is, dat het niet lijkt dat je een boek aan het lezen bent, maar echt zijn brieven.

IMG_0625

Aan het einde van het boek, kreeg ik toch wel even een brok in mijn keel. Ik kreeg nog net geen tranen in m’n ogen, maar het is toch wel allemaal heel droevig.

Ik vind ‘De Belevenissen van een Muurbloem’ (‘The Perks of Being a Wallflower’) echt een aanrader! Het is eigenlijk niet te vergelijken met een ander boek. Want ik kan nou niet zeggen dat ik ooit wel eens zo’n soort boek heb gelezen wat zo persoonlijk aanvoelt. Dankzij dit boek, voelt het net of dat je een nieuwe vriend erbij hebt gemaakt. Heel apart!

2 Comments

  • DQ

    March 8, 2014 at 2:17 am

    Deze heb ik ook gelezen en vond het echt een heerlijk boek! Inderdaad doordat je beetje het gevoel hebt dat Charlie echt je maatje is. X

  • TTT: Top 10 witte boeken |

    August 13, 2015 at 10:47 am

    […] Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten toen ik begon aan De Belevenissen van een Muurbloem, maar ik heb heel erg van het boek genoten! Voor mijn hele oude recensie; klikkerdeklik! […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post