Als Ik Blijf & Wacht Op Mij – Gayle Forman

Als Ik Blijf

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia en haar ouders en broertje een gezellig dagje uitgaan, gebeurt er iets onverwachts dat het leven van Mia in een klap voor altijd verandert…

IMG_1054_1

Gezellig gaat Mia samen met haar ouders en haar broertje, Teddy, een dagje uit. Iedereen kreeg namelijk een dagje sneeuwvrij. Na heel wat gekibbel over wat voor muziek er op moet worden gezet, wordt het toch uiteindelijk de klassieke muziek van Beethoven. Alles blijkt goed te gaan. Mia hoort Beethoven nog steeds op de achtergrond draaien. Maar dan ziet ze tot haar grote schrik, haar arm met haar zilveren armbandje dat ze van Adam heeft gekregen, uit het autoraam steken. Ze kijkt naar zichzelf, maar ziet dat ze dat armbandje nog steeds aan heeft, alleen… Mia staat aan de kant van de weg.

Mia en haar familie hebben een afschuwelijk auto-ongeluk meegemaakt. Wanneer Mia op zoek gaat naar haar ouders, treft ze hun dood op de weg aan. Daarna gaat ze op zoek naar Teddy, die ze niet kan vinden, want als snel komt er een traumahelikopter haar halen en wordt ze naar de intensive care gebracht.

Wacht Op Mij

In Wacht Op Mij is het drie jaar na Mia’s ongeluk. Adam en zijn band zijn inmiddels doorgebroken. Aan de vooravond van hun wereldtournee is Adam in New York, eenzaam en ongelukkig. Sommige mensen denken dat roem alles oplost, maar Adam kan zijn succes niet aan. Om door te kunnen gaan met zijn leven, zal hij eerst zijn verleden moeten accepteren.

IMG_1055_1

Na Mia’s ongeluk, zoekt Adam troost in de muziek. Hij schrijft nummer naar nummer en sommige gaan dan ook over Mia. Zo breekt hij door met zijn band, genaamd ‘Shooting Star’. Ze worden een groot succes. Adam laat de populariteit allemaal maar over zich heen komen, want hij denkt nog steeds aan zijn pijnlijke verleden, aan Mia.

Op een dag ziet Adam iets, iets groots. Iets wat hij nauwelijks kan geloven. En vanaf dat moment weet hij dat vanaf nu alles in één klap zal veranderen…

IMG_1049

Als Ik Blijf had ik binnen twee dagen al uitgelezen. Ik moest gewoon weten hoe het eerste deel zou aflopen! Het verhaal is eigenlijk best wel heftig, maar je staat er niet zo heel erg bij stil, omdat er vele dingen over het verleden verteld worden. Zoals wat Mia en haar familie allemaal hebben meegemaakt, hoe haar liefde voor muziek is ontstaan, hoe ze haar vriend, Adam, heeft leren kennen etc.

In Wacht Op Mij lees je het verhaal via Adam’s perspectief. Ik had wat meer moeite met dit deel omdat ik Als Ik Blijf een stuk boeiender vond. Waarschijnlijk omdat je je afvraagt of Mia weer uit haar coma zal ontwaken. Je leest het verhaal van Adam die is doorgebroken met zijn band. Je leest wat er achter de schermen gebeurd en dat hij nog steeds aan Mia denkt.

Tja, wat zal ik er van zeggen? Het waren gewoon super goede boeken en dan vooral Als Ik Blijf. Na deel één, moét je gewoon weten hoe het afloopt met Mia en Adam, daarom was ik ook gelijk begonnen in Wacht Op Mij. Ik heb deze twee boeken ook gekocht in een Young-Adult Omnibus, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Ze zijn vertaald en in het Engels heten ze ‘If I Stay’ en ‘Where She Went’.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post