Allegiant – Veronica Roth

Let op! Deze recensie bevat spoilers als je Divergent en Insurgent nog niet gelezen hebt!

One choice can transform you
One choice can destroy you

One choice will define you

IMG_7314_2

Na een gewelddadige opstand, is er niet veel meer van de vijf verschillende Factions over. Er heerst een grote onrust nadat de mensen in het futuristische Chicago een videoboodschap hebben gezien van een aantal generaties terug. Tobias zijn moeder, de leider van de Factionless, heeft de macht overgenomen, maar de Allegiant zijn het daar niet mee eens. Zij willen namelijk dat het bestaan van de vijf Factions voortbestaat.

Niet goed wetend wat te doen, besluiten Tris, Tobias en hun vrienden toch de stad te verlaten. Dan komen ze aan bij The Bureau of Genetic Welfare, wat buiten de grenzen van het futuristische Chicago ligt, in de echte wereld. Het is een organisatie die experimenten uitvoert op mensen – op de mensen in de stad waarin Tris en haar vrienden al die jaren lang leefden. Haar hele leven blijkt dus een experiment te zijn.

Het was namelijk hun idee om de gehele maatschappij te veranderen of beter gezegd – geheel verbeteren. Tris staat totaal niet achter dit plan van het Bureau – hoe kan ze in godsnaam deze mensen nog vertrouwen nadat ze haar hele leven voor de gek is gehouden? Mensen waren namelijk ingedeeld als Genetically Pure (GP) en Genetically Damaged (GD). Zo ook Tris en Tobias.

De regering dreigt om een Memory Serum te verspreiden in New Chicago, om zo de geheugens van alle mensen te wissen. Tris en Tobias zijn het hier niet mee eens en doen er alles aan om de regering tegen te houden…

IMG_7313_2

Oh. Mijn. God. Ik ben zó ontzettend blij dat ik nooit spoilers over Allegiant heb opgezocht, anders was ik denk ik nooit zo verrast geweest als dat ik nu was. Ik had wel het gevoel dat er iets ergs ging gebeuren, dat er een personage dood zou gaan. Maar ik had nooit gedacht dat dat dit personage was. Wauw. Ik ben gewoon weggekropen onder mijn dekentje nadat ik het boek uit had gelezen, niet goed wetend wat ik moest doen.

Het was alweer een tijdje geleden dat een boek me zo geraakt had. Ik kon ook even geen ander boek oppakken voordat ik het hele gebeuren had verwerkt. Ik was boos en verdrietig tegelijkertijd, al vind ik het einde toch wel heel passend. De gebeurtenissen in Allegiant, en dan vooral die ene gebeurtenis, zal je niet zo snel vergeten. Het hoeft niet altijd een happy end te zijn, toch? Al voel je je altijd wel vrolijk en blij bij een happy end, en niet boos en verdrietig. Maar ach, dat waait ook wel weer over – al kan het wel een tijdje duren!

IMG_7323_2

In Allegiant wisselen de hoofdstukken zich af tussen het perspectief van Tris en Tobias (Four). Ik heb hier in negen van de tien gevallen altijd wel een zwak voor, omdat ik het fijn vind om over hetzelfde verhaal, twee verschillende gedachtegangen te kunnen lezen. Voor mijn gevoel haal je zo extra veel uit het verhaal. Nu snap ik ook wel dat er werd aangeraden om het boek Four, voor Allegiant te lezen, omdat je zo beter weet hoe Four over verschillende dingen denkt en hoe hij dat uit vanuit zijn perspectief.

Divergent vond ik echt geweldig. Dat boek gaf ik dan ook vijf sterren. En ook al is Allegiant echt heel anders dan haar voorgangers, heeft Allegiant ook echt mijn hart gestolen. Dit boek krijgt van mij namelijk ook vijf welverdiende sterren. Ik vind het jammer dat het voorbij is en ik vind het ook jammer dat ik de boeken niet gelijk opgepakt had toen ze nog heel erg gehyped werden, maar ik ben zeker heel erg blij dat ik de boeken uiteindelijk toch opgepakt heb!

IMG_7294_2

Titel: Allegiant | Auteur: Veronica Roth | Serie: Divergent #3 | Uitgeverij: Katherine Tegen Books – Harper Collins Young Adult | Genre: Young Adult, Dystopian | Pagina’s: 526 | ISBN: 9780062024060 | Waardering:★★★★★

5 Comments

 • Lilian

  December 30, 2015 at 12:25 pm

  Jaaaaaa <3 <3 <3

 • Renée

  December 30, 2015 at 12:27 pm

  Echt een mooi boek he 🙂

 • Elbrich

  December 30, 2015 at 4:29 pm

  Heeeerlijk! De boeken zijn zoveel beter dan die films!

  Liefs, Elbrich

 • Yolande

  December 30, 2015 at 5:34 pm

  Ik houd echt van deze boekenserie! Heel goed geschreven en dat einde is heel verrassend. Het past inderdaad heel erg bij het boek (ook al ben ik ook even weggekropen onder een dekentje haha) en ik vind het een mooie afsluiting van de serie.

  1. Lieke

   December 31, 2015 at 4:47 pm

   Haha, dekentjes zijn het beste voor dit soort dingen <3

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post