Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones: Seizoen 3 & 4
In het boek Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones: Seizoen 3 & 4 kun je een hoop informatie vinden over het derde en vierde seizoen van de populaire serie Game of Thrones. Er wordt een hoop informatie vrijgegeven over onder andere van boek tot serie, de locaties, kleding, acteurs/actrices die hun mening uiten over hun eigen personages en nog veel meer! Net zoals ik gedaan heb bij het eerste deel, heb ik ook voor dit boek een korte samenvatting gemaakt, zodat je een idee hebt wat je er zoal in kunt vinden :3
Spoiler alert! In deze recensie komen veel – heel veel – spoilers voor over seizoen 3 en 4 van Game of Thrones! Heb je deze seizoenen nog niet gezien, dan raad ik het je aan om deze recensie niet te lezen ;3
Voorwoord
De Game of Thrones boeken zijn erg bijzonder, het duurde dan ook een lange tijd voordat men wist hoe ze de boeken nou precies moesten verfilmen. De makers hebben zo’n drie jaar van hun leven verspild, maar uiteindelijk zijn ze dan toch doorgeslagen.
Ryan Cogman vertelt over zijn favoriete personages, hoe je verschillende taken aanpakt, over zijn lievelingszinnen en nog veel meer. Ook kom je te weten hoe ze nou precies een seizoen inplannen. Ze gebruiken namelijk een kleurcodesysteem. Ze schreven verschillende scenes op strookjes, de zogenaamde scenestrookjes. Deze werden uitgeknipt en daar werd mee geschoven in het schema.
Om de perfecte locaties te vinden, rijd locatiemanager Robbie Boake uren rond. In totaal heeft hij er zo’n maand de tijd voor om de perfecte locaties te vinden. Er wordt uitgebreid vertelt hoe de titelsequentie tot stand is gekomen. Zo hebben er zevenentwintig mensen aan gewerkt en heeft het een Emmy Award gewonnen. Als je wilt weten hoe de ontwikkeling van het Valyrian tot stand is gekomen, dan zit je met dit boek ook helemaal goed!
Voorbij de Wall
Er wordt een korte geschiedenis verteld over de Wildelingen. Zo noemt men de Wildelingen de ‘Free people’, want het woord Wildelingen komt denigrerend over. Er worden nieuwe personages geïntroduceerd die niet in de voorgaande twee seizoenen voorkwamen. Acteurs en actrices vertellen dan ook hun uitgebreide mening over het personage wat zij spelen.
Verder wordt er uitgebreid vertelt hoe de bouw van het Mance’s kamp tot stand is gekomen. Er werd van te voren concept art gemaakt en alhoewel het in IJsland was, er moesten nog steeds plekken aangevuld worden met nepsneeuw. Voor dit gedeelte van het seizoen is er op zeventien verschillende plekken in IJsland gefilmd, waaronder in natuurparken, op gletsjes, bergen, bij geothermische centrales en zelfs op lavavelden.
De kleding van de Wildelingen waren zwaar. Zo woog een jas wel 4 tot 8 kilo dankzij de grote lappen leer. Mooie zwaarden waren niet geloofwaardig voor de Wildelingen. De handgrepen waren gemaakt van botten of geweien maar soms bestonden de wapens ook uit deze onderdelen.
Voor de schrikwolven zijn echte wolven gebruikt, maar dan wel voor een green screen – weg van de acteurs. Om het voor de acteurs makkelijker te maken om het geloofwaardiger over te laten komen, gebruikten men stokken met plakband of een tennisbal. Dit moest dan een schrikwolf voorstellen ;D
Oorlogen in Westeros
Ook in dit hoofdstuk worden en weer nieuwe personages geïntroduceerd – zoals bijvoorbeeld het Broederschap zonder banieren. De bouw van de Cave of Fire was een hele uitdaging. Zo vertelt Rory Clegane (The Hound) over het ontwerp binnenin de grot en dat alles heel gedetailleerd is. Voor het gevecht wat plaatsvindt binnenin de Cave of Fire moesten de acteurs goed getraind zijn. Voordat ze zover waren, vlogen er zo’n drie weken voorbij. Ze moesten namelijk uithoudingsvermogen opbouwen omdat het erg benauwd was in de grot. Ook werd er gebruik gemaakt van echt vuur.
De jurk die Sansa draagt tijdens haar huwelijk met Tyrion, is afgeleid van Cercei’s gewaad. Er zijn zelfs stukken van kledingstukken uit vorige seizoenen gebruikt om de jurk helemaal perfect te maken.
Verder komt er in dit hoofdstuk o.a. de bouw van de Sept of Baelor voor en een korte geschiedenis over de Faith of the Seven.
Mother of Dragons
In de korte geschiedenis over de Unsullied kom je erachter dat zij veel vaardigheden moeten beheersen. Drie op de vier jongens redt het gewoonweg niet. Het leger van de Unsullied bestond uit zo’n vijfhonderd figuranten. De camera moest zich dan ook op de perfecte plek bevinden. Wat die perfecte plek was? Zo’n vijftig meter boven de grond.
De scene waar Krazynys in brand staat was technisch een heel gedoe. Er was een erg kort tijdsbestek. Desalniettemin is het één van de beste scenes geworden uit seizoen 3.
De Red Wedding
Dit hoofdstuk begint met een korte geschiedenis plus een stamboom over House Tully en House Frey. Zowel van House Tully als van House Frey worden en nieuwe personages in beeld gebracht.
De Red Wedding was één van de bloedigste scenes van de serie. Regisseur David Nutter was bang dat hij deze scene niet goed zou kunnen realiseren. Het was erg moeilijk om te filmen en de acteurs en actrices moesten net doen of dat zij van niks wisten en vrolijk feest vieren. Maar daarna werd het wel heel verrassend!
Het spel resetten
In dit hoofdstuk maken we kennis met de populair Oberyn Martell. Vooraf wordt er een korte geschiedenis vertelt over House Tyrell en House Martell. Ook komen er weer wat stambomen aan te pas.
Het vinden van de juiste Oberyn was een heel karwei. Dit personage moest namelijk een geheel nieuwe wereld introduceren – Dorne. De acteur moest mediterraan, Egyptisch of Zuid-Amerikaans zijn. Dankzij een auditie die hij op zijn iPhone had gefilmd, mocht Pedro Pascal de rol van Oberyn op zich nemen.
De kostuums voor de mensen van Dorne zagen er weer heel anders uit dan voorgaande kostuums. De standaardkleuren voor Dorne waren geel en bruin. De kleding bevat Indiase invloeden en zelf de stoffen die ze gebruikt hebben komen uit India.
Verder komen er nog drie grote onderwerpen in dit hoofdstuk voor; de dood van Joffrey, het ontwerpen van Margaery’s bruidsjurk en de ontsnapping van Tyrion Lannister. Maar ik ga natuurlijk niet teveel voorkauwen ;D
Onderweg
Dit hoofdstuk begint met een korte samenvatting over House Bolton. Daarna kom je meer te weten over ‘Dark Sansa’. Zo moest haar kleding en haar gedrag uitbeelden dat ze ‘herboren’ is maar nog steeds om alles treurt wat er in haar leven gebeurd is.
Arya en The Hound komen wat dichter in beeld – dit waren één van de leukste scenes om op te nemen en te bekijken doordat Maisie (Arya) en Rory (The Hound) zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Je merkt als kijker ook dat de lessen van The Hound, Arya helemaal veranderen. Het gevecht tussen Brienne en The Hound was de favoriete scene van beide acteurs. Ze moesten het in delen trainen zodat het goed aansloot bij de locatie.
Het Koningsschap lonkt
Het ontwerp van de Bouw van Meren, verschillende compleet met al het andere wat men al eerder ontworpen had voor de serie. Er werd gebruik gemaakt van een audiëntiezaal zodat ze een zware set konden bouwen. Het ontwerp van de draken was ook een heel karwei. Ontwikkelaars haalden hiervoor inspiratie uit de natuur. Zo is het uiterlijk bijvoorbeeld afgeleid van vleermuizen, arenden en reptielen.
Een andere Oorlog
De mammoets werden gemaakt door middel van een metalen frame die men met vier man kon verplaatsen. Er werd eerst overwogen om met echte olifanten te werken en die later met de computer te bewerken. De reuzen waren grote mannen van zo’n 2,32 meter lang, gehesen in een schuimrubberen pak. Het aankleden duurde zo’n drie tot vijf uur.
De slag om de Wall was één van de moeilijkste sets om te maken. Het bestaat uit een geheel handgeschilderd decor van zo’n 20 m. hoog bij 91 m. breed. Stuntmannen stonden tussen echte explosies en vlammen
Voor de bouw van de Cave of Roots zijn er honderden tonnen aarde uitgegraven om zo maar de ingang van de tunnel te kunnen bouwen. De tunnels waar de acteurs doorheen lopen zijn echt wel gewoon in de studio gebouwd. De man die speelt voor de Three Eyed Raven, is in de set ingebouwd – hij hangt namelijk aan raamwerk en wortels. De acteurs vertellen dat het zo mooi was gemaakt, dat ze dachten dat ze zich in een compleet andere wereld bevonden.
Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones: Seizoen 3 & 4 is weer een prachtig boek en een waardige opvolger van het voorgaande deel. Ook in dit deel kom je weer een hoop te weten over hoe men de verschillende locaties uit kiest, hoe de kostuums worden ontworpen, acteurs en actrices die over hun personage vertellen, concepttekeningen, prachtige foto’s en nog veel meer! Een echte must-have voor iedere Game of Thrones fan die alles uit de serie wilt halen. Helaas vind ik de vormgeving iets minder mooi dan het voorgaande deel en daardoor komen de hoofdstukken ook wat rommeliger over, dus daarom krijgt hij vier sterren in plaats van vijf. Maar desalniettemin weer een pracht exemplaar!
Graag wil ik BBNC Uitgevers nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!
Titel: Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones: Seizoen 3 & 4 | Originele titel: Inside HBO’s Game of Thrones: Seasons 3 & 4 | Auteur: C.A. Taylor | Uitgeverij: BBNC Uitgevers | Genre: Behind the Scenes, Fantasy, History, Art | Pagina’s: 192 | ISBN: 9781452122182 | Waardering: ★★★★☆