Wonder – R.J. Palacio

WonderBanner

You can’t blend in when you were born to stand out.

My name is Agust.
I won’t describe what I look like.
Whatever you’re thinking, it’s probably worse.

IMG_3684_2

August (Auggie) Pullman is geboren met een mismaakt gezicht, ook wel ‘deformed’ genoemd. Het is een genetische afwijking en er valt hier niet veel aan te doen. Hierdoor durfde hij nooit naar school en gaf zijn moeder hem thuis les. Nu hij tien jaar oud is, gaat hij naar een echte school. Zijn moeder heeft samen met het hoofd van de school een soort van introductie dag geregeld; drie andere kinderen, genaamd Jack Will, Julian en Charlotte, geven August een rondleiding door het schoolgebouw. Ze gedragen zich normaal tegenover August, alhoewel Julian nogal naar uit de hoek kan komen op sommige momenten. En alhoewel August er erg tegenop zag tegen deze introductie dag, valt het allemaal wel. Gelukkig maar!

Maar dan breekt de eerste schooldag aan en niets is vervelender dan de nieuweling te zijn wanneer je er ook nog eens anders uit ziet. Hoe mismaakt August ook is, het blijft een normale jongen met normale hobbies. Kan hij zijn klasgenootjes ook overtuigen dat hij net als alle anderen is?

IMG_3692_2

Wauw, wat een geweldig boek is dit! Het heeft me aan het lachen gemaakt maar het heeft me ook laten huilen. Dit boek bevat zowel grappige als zielige momenten en het is het echt waard om gelezen te worden. Je leest het boek vanuit het perspectief van August, maar naarmate je verder komt in het boek, volg je ook de mensen om August heen en hoe zij met August om gaan, wat erg mooi is om te lezen.

Ik kon erg om August lachen, want hij maakt zelf ook grapjes over hoe hij eruit ziet. Maar eigenlijk is het wel heel erg sneu voor hem. Naarmate het verhaal vordert, ga je echt van August houden. Hij is echt een lieve jongen die het echt heel zwaar heeft.

IMG_3680_2

Officieel is dit een kinderboek, daarom dacht ik dat het misschien wat kinderachtig zou zijn. Maar dat is eigenlijk totaal niet zo. In mijn ogen kan het gelezen worden door jong en oud. Je kan het een beetje vergelijken met Harry Potter; Harry Potter is ook een kinderboek maar wordt ook gelezen door jong en oud. Door de korte hoofdstukken, leest dit boek heel erg vlot weg. Het is echt super geschreven en ieder personage heeft zijn of haar eigen maniertjes.

Dit boek heeft me ook heel erg aan het denken gezet want… Hoe zou ik zelf reageren als ik zo iemand als August tegen zou komen? Of wat zou ik doen als ik er hetzelfde uit zou zien als August? Kort samengevat; Dit boek vind ik echt een must-read voor iedereen!

IMG_3693_2

Titel: Wonder | Serie: Wonder #1 | Auteur: R.J. Palacio | Uitgeverij: Corgi | Genre: Children’s book, Fiction, School & Education, Humor | Pagina’s: 315 | ISBN: 0375869026 | Waardering:★★★★&#9733

Koop ‘Wonder’ bij Bol.com!

3 Comments

 • Loranne

  August 10, 2014 at 11:49 am

  Je recensie heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar dit boek ๐Ÿ™‚ ik ben ‘m al heel vaak in de boekhandel tegengekomen en misschien neem ik ‘m de volgende keer wel mee!

 • Ilse

  August 11, 2014 at 1:36 pm

  Ja, mooi boek, hรจ! Ik heb hem ook gelezen en was zwaar onder de indruk. =)

 • Karlijn

  August 13, 2014 at 11:39 am

  Mooi he?! Ik vond het echt een ontzettend mooi boek. Het is zo geschreven dat het je helemaal meekrijgt in het verhaal, je helemaal meeleeft en er aan blijft denken. X

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post