When Marnie Was There

Met zekerheid kan ik zeggen dat Studio Ghibli mijn favoriete Japanse animatie studio is op het gebied van anime films. Films als Spirited Away, My Neighbour Totoro en Howls Moving Castle behoren zeker tot mijn favorieten. When Marnie Was There is hun nieuwste aanwinst en mijn verwachtingen liggen dus heel hoog! Maar kan deze anime film voor mijn gevoel wel tippen aan de andere Studio Ghibli films?

Marnie02

In When Marnie Was There, volg je Anna – een meisje wat op jonge leeftijd haar ouders verloren heeft. Ze groeit op in een pleeggezin, maar om gezondheidsredenen wordt Anna naar haar oom en tante gestuurd, die in een dorpje wonen aan de kust. Anna heeft namelijk last van astma en haar pleegmoeder denkt dat de frisse lucht daar een hoop goeds kan doen voor Anna. Anna stribbelt niet tegen, maar kijkt er ook niet echt naar uit om een tijdje bij haar oom en tante te gaan wonen.

Eenmaal daar, is het niet zo erg als Anna had gehoopt. Ze kan naar buiten wanneer ze wil en tekent er op los. Na een tijdje ontdekt ze bij de moerassen een mysterieus huis en ze denkt dat ze het al eerder gezien heeft. Dorpsbewoners beweren dat het huis al jarenlang onbewoond is, maar toch ziet Anna iedere avond het licht weer aan gaan. Ze ontmoet daar de mysterieuze Marnie en haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn…

Marnie03

When Marnie Was There is totaal geen actie film, maar een erg dromerige film met een heel diep verhaal waar je echt even voor moet gaan zitten. Je leeft echt heel erg met hoodpersonage Anna mee en je wilt heel graag dat de andere dorpsbewoners haar niet een buitenbeentje vinden – maar helaas kun je hier als kijker vrij weinig aan doen.

De oom en tante van Anna waren wel grappig, het zijn echt van die typische mensen die nergens moeilijk over doen en Anna laten gaan en staan waar ze maar wilt. Marnie vond ik in het begin wel een heel mysterieus personage want leefde ze nou echt of zat dit alles in Anna haar hoofd? Ik wist het niet, en daardoor vond ik Marnie ook een erg interessant personage.

Marnie04

Tijdens het kijken van When Marnie Was There had ik heel erg een dubbel gevoel – het duurde voor mijn gevoel té lang, maar ook wilde ik super graag weten hoe het verhaal zou eindigen. Dit mede doordat de film één groot raadsel is en je er op een gegeven moment pas achterkomt (door één kleine gebeurtenis) hoe de vork in de steel zit. Waarom het voor mijn gevoel te lang duurde was doordat de gebeurtenissen die in deze film voorkomen, allemaal op hetzelfde neerkomen.

Met de niet heel gedetailleerde personages, is het contrast wel weer heel groot en springt de omgeving er echt uit. Dit geeft zo’n typisch Studio Ghibli gevoel and I love it. When Marnie Was There is zeker een aanrader voor Studio Ghibli liefhebbers, al heeft het wel een beetje een andere sfeer als de andere films. Zo komen er bijvoorbeeld geen rare, onwerkelijke wezens in voor en daardoor voelt het verhaal meer echt. Ik vond hem helaas niet zo sterk als de Ghibli films die ik aan het begin van deze blogpost noemde!

Titel: When Marnie Was There | Originele titel: Omoide no Mânî | Regisseur: Hiromasa Yonebayashi | Uitgever: Lumière | Genre: Animation, Adventure, Drama, Family | Speelduur: 103 min. | Jaar: 2014 | EAN: 5425019009335 | Waardering:★★★½

Koop bij bol.com

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4

1 Comments

  • Joost (NerdyGeekyFanboy)

    February 24, 2016 at 10:11 am

    Ik heb eergisteren Spirited Away en My Neighbor Totoro gezien en beide films vond ik best leuk, dus deze komt ook op het lijstje, hoewel ik er nu al niet al te hoge verwachtingen van moet hebben 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post