Tales of Xillia

TalesOfXilliaBanner

De eerste ‘Tales of..’ game die ik speelde was ‘Tales of Symphonia’. Deze kwam een aantal jaren geleden uit voor de GameCube. Deze game had een ijzersterk verhaal en ik heb hem nu al meerdere keren uitgespeeld. Een jaar of twee geleden kreeg ik ‘Tales of Xillia’ voor mijn verjaardag. Natuurlijk heb ik de game al lang uitgespeeld, maar afgelopen week ben ik begonnen aan ‘Tales of Xillia 2’ en ik wilde graag nog een recensie van het eerste deel online zetten en mijn geheugen even opfrissen!

Xillia02

“I must fulfill my mission, whatever happens!”

De verhaallijnen van ‘Tales of..’ games zijn erg lang (gemiddeld zo’n 40 – 60 uur) en kunnen ietwat ingewikkeld overkomen – je koppie erbij houden dus! Dankzij ‘Tales of Xillia 2’ is mijn geheugen weer wat opgefrist en weet ik ongeveer weer wat er in ‘Tales of Xillia’ gebeurde.

In ‘Tales of Xillia’ volg je hoofdpersonages Jude en Millia die op avontuur gaan door de wereld van Rieze Maxia. Jude is een slimme student die medicijnen bestudeert en Millia is een mysterieuze, jonge vrouw waar je, naarmate het verhaal vordert, steeds meer over te weten komt. Nadat ze ontdekt hebben dat The Kingdom of Rashugal verschillende experimenten uitvoert met een apparaat dat alle mana van de wereld verorbert, vormen Jude en Millia een team om ervoor te zorgen dat het apparaat voor eens en voor altijd te vernietigen, zodat alle mana zich over heel Rieze Maxia kan herstellen.

Natuurlijk zit de weg er naartoe vol met gevaren en sterke monsters, maar onderweg komen ze verschillende personages met zo hun eigen persoonlijkheden tegen die hen vergezellen op hun reis. Na verloop van tijd merken ze dat ze niet zo maar iedereen kunnen vertrouwen…

Xillia03

“We work perfectly together!”

In deze game is er ook een optie in het begin, wat nog niet bij andere ‘Tales of..’ games is voorgekomen (voor zover ik me kan herinneren); je kunt namelijk kiezen of je met Jude Mathis of Millia Maxwell het spel speelt. Beide hebben een andere storyline maar toch lopen ze in loop van tijd in elkaar over. Het begin is alleen een tikkeltje anders. Ik ben zelf het spel begonnen met Millia (girl power!) maar toen Jude in de party kwam, heb ik voornamelijk met hem verder gespeeld eigenlijk ^^”

Zijn vecht-stijl sprak me gewoon meer aan – Jude is namelijk een monk en melee classes in ‘Tales of..’ games spreken me gewoon altijd meer aan. Millia vechte over het algemeen meer met magic. Ook wel leuk, maar ik ben altijd een beetje ongeduldig met die cast tijden ^^”

Xillia04

“Get your act together and use your arte!”

Laten we het eens hebben over de gameplay, deze komt namelijk in iedere ‘Tales of..’ een beetje op hetzelfde neer. Je ziet de vijanden op de wereldkaart rondlopen, loopt je er tegen aan, kom je in een gevecht. In het gevecht is er een grote ruimte waarin je kunt lopen, maar je kunt niet buiten de cirkel komen. Ook in deze ‘Tales of..’ game heb je weer een knopje om te verdedigen, je kunt rondlopen met de joysticks en deze kun je ook in verschillende richtingen gebruiken waarbij je tegelijkertijd ook op een knopje klinkt om verschillende artes te gebruiken.

Nu heeft ‘Tales of Xillia’ wel iets anders wat nog niet in voorgaande ‘Tales of..’ games voor kwam – linked artes. Wat dit inhoud is dat je ge-linked kunt zijn aan een ander personage tijdens het vechten. Zo kun je samen tegen een vijand vechten en help je elkaar. Zo heeft Jude bijvoorbeeld een arte waarbij hij je helpt op te staan wanneer je geraakt en op de grond gemept wordt. Erg handig moet ik zeggen! Samen kun je ook sterke combo’s uitvoeren – ieder personage heeft weer een andere linked arte. Het is vooral uitproberen welke jij het vetste vind!

Xillia05

“A little dance to express our joy!”

De graphics van deze game zien er weer uit zoals we gewend zijn van de ‘Tales of..’ games – alles ziet er super kleurrijk en vrolijk uit en de cutscenes zijn ook helemaal geanimeerd en bevatten ook allemaal voice overs. Nu moet ik toegeven dat deze game niet de beste Engelse voice overs heeft gekregen en vind ik het jammer dat je niet kunt kiezen tussen Japanse en Engelse voice overs – want dan had ik zeker voor de Japanse gegaan! Zo nu en dan, wanneer er een spectaculaire gebeurtenis gebeurd, worden de geanimeerde cutscenes omgetoverd in Anime cutscenes – zo vet!

Ook krijg je zo nu en dan een pop-up onderin het beeld waarbij je op select kunt klikken. Je krijgt dan een soort van onder onsje tussen verschillende personages. Erg leuk om te kijken om meer over de verschillende personages te weten te komen. Maar komen er teveel achter elkaar, dan kan het op den duur ook erg vervelend worden!

Xillia06

‘Tales of Xillia’ geeft je weer een gevoel alsof je een extreem lange film/Anime aan het kijken bent. Het klassieke van RPG’s komt weer lekker naar voren – het levelen van personages, het genoeg geld bij elkaar sparen om de nieuwste armor sets te kopen, genoeg items bij je hebben als je een sterke boss tegen komt en een ijzersterk verhaal! Wat hou ik hier toch altijd van, haha! Als jouw dit ook aanspreekt, is ‘Tales of Xillia’ zeker een game voor jou ;D

Titel: Tales of Xillia | Ontwikkelaar: Namco Bandai Games | Uitgever: Namco Bandai Games | Genre: Action, Adventure, (J)RPG, Third Person | Speelmodus: Singleplayer | Leeftijdscategorie: 12+ | Platform(s): Playstation 3 | Speeltijd: 40-60 uur | EAN: 3391891970860 | Waardering: ★★★★½

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4, 5, 6

8 Comments

 • Jinnie93

  August 12, 2015 at 6:39 pm

  Ziet er altijd zo geweldig uit! Ik heb helaas geen ps3 maar wel een gamecube…. hmmm 🙂

  1. Lieke

   August 13, 2015 at 10:47 am

   Misschien kan je Tales of Symphonia voor de GameCube nog wel ergens op de kop tikken ;D

 • robin

  August 12, 2015 at 9:06 pm

  ik zie deze zovaak staan maar nog nooit geprobeerd XD maar eens doen dan 😀 ik ga vaak voor games zoals Final Fantasy, Naruto, ONE PIECE etc.. heb je wel eens een game uit de Atelier series gespeeld?

  1. Lieke

   August 13, 2015 at 10:48 am

   Als je van Final Fantasy houdt, kun je deze games ook wel heel erg waarderen denk ik ^^ Zeker eens proberen, het zijn echt aanraders! En ik heb wel een Atelier spel in de kast staan, maar heb hem nog nooit gespeeld D: *oepsie*

 • sherry

  August 13, 2015 at 1:18 am

  Krijg ineens ook weet zin om dit te spelen.

  1. Lieke

   August 13, 2015 at 10:48 am

   Leuk dat ik zo’n invloed op je heb, haha :’D

 • Monique | WritingMonique

  August 13, 2015 at 7:59 am

  Helaas heb ik geen PS3, maar het klinkt wel cool!

  1. Lieke

   August 13, 2015 at 10:49 am

   Ah, jammer! Er zijn nog meer Tales of games voor andere consoles – misschien dat je die wel hebt 😀

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post