Suzy en de Kwallen – Ali Benjamin

Sommige harten kloppen maar ongeveer 412 miljoen keer. Klinkt alsof het best veel is, he? Maar dan ben je nog maar twaalf jaar.

Suzy Swanson weet veel dingen die anderen niet weten. Zo kan ze het slaappatroon van mieren uitleggen en ze weet dat er elk jaar 150 miljoen mensen door een kwal gebeten worden. Maar ze kan niet begrijpen hoe Franny’s leven zo plotseling stopte… voordat Suzy ook maar sorry kon zeggen voor het ergste wat ze haar vriendin ooit had aangedaan. Wanneer Suzy zich terugtrekt in haar eigen, stille wereld, merkt ze dat het universum haar niet laat ontsnappen aan haar verdriet. Verbazingwekkende wonderen zijn overal rondom haar… net als de liefde en de hoop die ze hard nodig heeft om zichzelf te vergeven.

Dat ene moment in je leven waarop je voor het eerst beseft dat niet alle verhalen een gelukkig einde hebben, daarover gaat dit boek. Maar ook over de splinternieuwe verhalen die wachten om tot bloei te komen, soms in je eigen achtertuin.

suzy_en_de_kwallen_03_make_it_personal

Suzy is een heel eigenaardig, twaalf jaar oud meisje. Nadat er iets verschrikkelijks gebeurd is met haar beste vriendin, heeft ze moeite met praten. Met het uiten van haar gevoelens. Ze trekt zich terug in haar eigen wereldje. Haar ouders nemen haar mee naar een psycholoog omdat ze niet wil praten. Suzy gaat er zo aan onderdoor dat ze hoopte dat ze terug in de tijd kon gaan om sorry te zeggen tegen Franny. Maar helaas – niemand heeft superkrachten.

Kwallen zijn een heel interessant onderwerp voor Suzy. Suzy is het type meisje dat over veel onderwerpen iets van afweet, waar anderen niks over kunnen vertellen. Stiekem is ze heel erg slim, terwijl haar klasgenoten haar maar raar vinden. Maar ze weten helemaal niks van Suzy. Ze weten helemaal niks over van alles wat er in haar hoofd rondspookt…

suzy_en_de_kwallen_05_make_it_personal

Wonder boven wonder heb ik niet gehuild tijdens het lezen van Suzy en de Kwallen. Het was zeker een aangrijpend en emotioneel verhaal en hoe meer ik erover nadacht, hoe meer medelijden ik met Suzy kreeg. Ik wilde haar helpen. Ik wilde iets doen. Ik wilde haar vertellen dat het niet haar schuld is dat Franny zo plots overleden was.

Omdat het een kinderboek is, las het super snel weg, maar het boek is zeker niet minder dan een Young-Adult verhaal. Sterker nog – ik denk dat het een veel mooier verhaal is dan de gemiddelde Young-Adult boeken. Natuurlijk kun je genres niet echt met elkaar vergelijken, maar er zat zoveel diepgang in dit boek, zoveel mooie berichten.

suzy_en_de_kwallen_04_make_it_personal

Dankzij de gekke Suzy en haar obsessie met kwallen, ben ik stiekem ook wel meer benieuwd geworden naar deze wezentjes. Ik weet het niet, ik heb er nooit echt veel aandacht aan besteed om heel eerlijk te zijn. Grappig dat je door een boek meer te weten wil komen over een onderwerp dat je nooit echt zo geïnteresseerd heeft. Suzy en de Kwallen is dan ook niet alleen een vermakelijk verhaal om te lezen – het staat ook nog eens vol met weetjes!

Misschien dat ik iets meer gehoopt had van het einde – gewoon ietsjes meer. Ik sloot het boek wel met een glimlach op m’n gezicht, maar voor mij kon er nog wel iets extra’s bij. Vandaar dat het boek nét geen vijf sterren krijgt, maar een waardige vier en een half~

Op verschillende blogs heb ik trouwens ook al gelezen dat Suzy en de Kwallen een beetje lijkt op De Appeltaart van Hoop. Nu heb ik zelf dat boek nog niet gelezen, maar ik ben er wel onwijs benieuwd naar! Het boek sprak me ook al heel erg aan voordat ik Suzy en de Kwallen had gelezen – en nu weet ik 100% zeker dat ik hem wil lezen!

suzy_en_de_kwallen_02_make_it_personal

Graag wil ik De Gouden Zebra en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum nogmaals bedanken voor dit recensie exemplaar!

Titel: Suzy en de Kwallen | Originele titel: The Thing About Jellyfish | Auteur: Ali Benjamin | Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum | Genre: Middelgrade book, Contemporary | Pagina’s: 236 | ISBN: 9789000350438 | Waardering:★★★★½

Koop bij bol.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post