Het Boek van Tess – Miriam Bruijstens

De vrije val duurt eindeloos. Mijn jurk bolt op en fungeert als parachute. Even voel ik me alsof ik zweef, maar dan krijgt de zwaartekracht vat op me en val ik als een baksteen.

Ontmoet Tess, 23 jaar. Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te denken over de gevolgen van haar acties. In Het boek van Tess maak je een zomer lang mee hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen, met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht en berooft ze een fontein. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over het leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

IMG_7636_2

Samen met haar vriendinnen, brengt Tess een zomer door in haar geboortedorp dat vlak bij de zee ligt. Tess is een drieëntwintig jarige vrouw die in de toekomst graag auteur wilt worden. Om die reden, doet ze ook wat ze niet laten kan – levenservaring op doen. Want dat heb je nodig als je auteur wilt worden, vindt ze. Ze onderneemt de raarste acties zonder er veel over na te denken zoals bijvoorbeeld van een rots afspringen, al het geld uit een fontein opduiken en zomaar met vreemde mannen mee gaan. Of ze dit nou voor de kick doet of voor de aandacht – er is niemand die zomaar in het hoofd van Tess kan kijken.

Tess draagt altijd een notitieboekje met haar mee, zodat ze alle ideeën die in haar opkomen, meteen op kan schrijven. Ze is ook een patiënt van een Psycholoog, waar alleen haar moeder iets van af weet. Ze wilt dat ze over haar problemen praat, over wat haar is overkomen elf jaar geleden – maar Tess weigert. Op een dag kan ze het niet meer voor zich houden – ze vertelt haar grootste geheim aan iemand die ze echt vertrouwd.

IMG_7647_2

In Het boek van Tess kruip je in de huid van Tess en je merkt dat ze erg eenzaam is en vol met verschillende emoties zit. Je volgt Tess één zomer lang waardoor je al haar avonturen meemaakt maar eigenlijk weet je niet precies waarom ze de acties onderneemt die ze doet. De enige reden die duidelijk is waarom ze deze dingen doet is om ervaring en inspiratie op te doen als toekomstige auteur.

Alhoewel het verhaal op zich al best zwaar is, had het voor mijn gevoel nog veel dieper op dingen in kunnen gaan, zodat je echt meeleeft met Tess en ook meer over haar verleden te weten komt. Er kwam namelijk maar één kort stukje over haar verleden in voor, maar ik had er zelf wel meer over willen weten. Zelf voelde ik niet een hele sterke band met haar, mede door de keuzes die zij maakte – ze is echt een totaal ander persoon dan dat ik ben en ik denk ook dat dat de reden is dat ik niet echt een klik met haar voelde.

IMG_7641_2

Aan het begin van het boek moest heel erg aan de schrijfstel wennen, maar naarmate het verhaal vorderde, werd het steeds mooier. Het verhaal zelf boeide het me ook steeds een stukje meer, maar nog steeds niet begrijpend waarom Tess van die vreemde keuzes maakte. Er komen ook wel een aantal seksscènes in het boek voor (meer dan ik had gedacht) maar die waren niet super heftig. Wel denk ik dat daardoor het boek meer geschikt is voor 16+.

Helaas was het boek alweer afgelopen op het moment dat ik meer respect had gekregen voor Tess. Het was dan ook een erg dun boek, maar gelukkig verschijnt Het Tweede Boek van Tess begin maart alweer! En ik zal jullie nog eens iets leuks vertellen; in de week voordat het boek uitkomt, publiceren vijf bloggers iedere dag een creatief blogbericht over Het Boek van Tess, waaronder ikzelf ;3 Dus stay tuned~

IMG_7645_2

Titel: Het Boek van Tess | Auteur: Miriam Bruijstens | Uitgeverij: Clavis | Genre: Young Adult, Contemporary, Drama, Poëzie | Pagina’s: 131 | ISBN: 9789044823271 | Waardering:★★★ ½

Koop bij bol.com

6 Comments

 • Darina

  February 2, 2016 at 8:05 am

  je hebt mij nieuwsgierigheid gewekt naar dit boek, omdat ik zelf ook auteur ben en ik benieuwd ben naar hoe anderen dat ervaren. Ik ga dit boek zeker lezen!

 • Ellis

  February 2, 2016 at 1:02 pm

  Ik ben fan.

 • Ellis

  February 2, 2016 at 1:06 pm

  Whut. Ik lees nu pas je onderste zin. Nu ben ik een beetje jaloers 😉

 • Yolande

  February 3, 2016 at 3:12 pm

  Ik ben nu heel nieuwsgierig geworden naar het boek! Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar ga hem nu denk ik wel op mijn leeslijstje zetten. Het lijkt me een erg interessant boek

 • – Collective Haul – januari 2016

  February 9, 2016 at 7:31 am

  […] Clavis – nogmaals bedankt! Mijn recensie is intussen al online gekomen en je kunt hem hier vinden. Ben jij helemaal overtuigd door mijn recensie? Dan kun je het boek ook winnen! Ik mag […]

 • – Het Tweede Boek van Tess- Miriam Bruijstens |

  April 18, 2016 at 7:35 am

  […] top vond, vind ik Miriam’s schrijfstijl wel echt heel erg mooi. Zoals ik in mijn recensie van Het Boek van Tess al had verteld, moest ik er in het begin heel erg aan wennen, maar het werd steeds mooier en […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post