Harry Potter 1: Book vs. Film

“Mr. and Mrs. Dursley, of number four Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much.”


Ik denk dat de meeste van jullie het wel kennen, het is niet voor niets een grote hype geweest, maar toch wilde ik er nog een blogpost over schrijven. Gewoon, omdat dit toch één van mijn favoriete film/boeken reeks is!

Pas geleden was ik van plan om alle Harry Potter boeken nog een keer te gaan lezen, dit maal in het Engels! Ook had ik besloten dat ik na ieder boek de bijpassende film zou kijken. Dit heb ik dan ook gedaan bij deel 1 en 2. Verder was ik nog niet gekomen omdat ik heel wat andere leuke boeken tussendoor heb gelezen!

“Do you mean ter tell me,” Hagrid growled at the Dursleys, “that this boy—this boy!—knows nothin’ abou’—about ANYTHING?”
Harry thought this was going a bit far. He had been to school, after all, and his marks weren’t bad. I know some things,” he said. “I can, you know, do math and stuff.”

DSC_0304

Ron: “Sunshine daisies butter mellow. Turn this stupid fat rat yellow.”

‘Philosopher’s Stone’ of ‘Sorcerer’s Stone’?
Altijd al had ik mijn twijfels of het origineel nou ‘Philosopher’s Stone’ of ‘Sorcerer’s Stone’ heette. Maar het kan dus allebei. Beide titels zijn dan ook uitgebracht. Maar de officiële titel van het eerste deel van Harry Potter is ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’. In Amerika is de titel ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’ uitgebracht, omdat ze dacht dat de Amerikanen dit beter zouden begrijpen. De titel maakt overigens geen verschil voor het boek en de film, het verhaal blijft precies hetzelfde.

Het boek is voor het eerst uitgeven in 1997 in Engeland, onder de originele naam ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone. De Nederlandse vertaling kwam drie jaar laten, namelijk in het jaar 2000, onder de naam ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Snel na de Nederlandse vertaling volgde de verfilming, dit gebeurde in 2001.

Hermoine: “Oh, HONESTLY, don’t you two read?”

DSC_0402

Hermoine: “Now, I’m off to bed, before one of you comes up with another clever idea to get us killed!-or worse- Expelled!”

Het verhaal
Harry Potter is een doodgewone, ongelukkig jongen die bij zijn oom, tante en neef, in de bezemkast onder de trap, woont. Volgens zijn oom en tante zijn Harry’s ouders omgekomen in een auto-ongeluk. Harry komt erachter dat ze gelogen hebben. Op een dag ontvangt hij een geheimzinnige brief. Dit is heel raar voor Harry want hij krijgt namelijk nooit post. Hij mag de brief dan ook niet lezen van zijn oom.

Toch krijgt hij uiteindelijk de brief in eigen handen, doordat Hagrid (een reus) hem er persoonlijk eentje komt brengen. Na een lang verhaal over wie Harry’s ouders eigenlijk zijn, neemt Hagrid, Harry mee naar Hogwarts, school of Witchcraft and Wizardry (Zweinstein, school voor Hekserij en Hocus-Pocus). Harry moet met de trein mee om op school te komen, een trein die vertrekt van spoort 9 3/4. Dat bestaat toch helemaal niet?

Maar ja hoor, dat bestaat wel! Eenmaal op school aangekomen leert Harry van alles en nog wat over magie, toverdranken en noem maar op. Ook wordt hij goede vrienden met Ron en Hermione. Hij komt erachter wie hem dat litteken op zijn voorhoofd heeft gegeven, in de vorm van een bliksemschicht. Uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen Voldemort, de tovenaar die hem dat litteken heeft gegeven en die een nog veel groter geheim met zich mee draagt.

Dumbledore: “It takes a great deal of courage to stand up to our enemies. But a great deal more to stand up to our friends”

DSC_0387

“He did great things. Horrible… yes, but great.”

Het boek is echt heel goed verfilmd. Vele details die in het boek aan bod komen, komen ook in de film voor. Zelfs de personages zagen er ongeveer zo uit als ik ze had voorgesteld! De drie hoofdrolspelers worden dan ook perfect neergezet door Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronald Weasley) en Emma Watson (Hermoine Granger). Ik vind de film dus verre van teleurstellend. Deze film komt dan ook ver bovenaan het lijstje van mijn favoriete Harry Potter films.

‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ (‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’) is het boek wat ik het meest heb gelezen van alle boeken die er maar bestaan. Dit boek kan ik echt dromen! En het blijft ook gewoon super leuk. Ik had het boek dan ook gelezen voordat de film uit kwam (als ik het me goed herinner). Dit is alweer een aantal jaar terug, maar Harry Potter is en blijft dan ook een jeugdboek.

Zelf heb ik thuis de DVD als de Blu-Ray versie van ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’.

Harry: “I’m going to have a lot of fun with Dudley this summer…”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post Next Post